Weather Icon
Ρωσία , Συρία , Τουρκία 27 Μαΐου 2020

Αποκλειστικό: Τουρκία-Συρία-Ρωσία: Γραμμή τερματισμού και σημείο καμπής

Αποκλειστικό: Τουρκία-Συρία-Ρωσία: Γραμμή τερματισμού και σημείο καμπής

Έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες από το συγκλονιστικό άρθρο μου για τη Ρωσία-Τουρκία-Συρία και την αμφιλεγόμενη συμφωνία για τους S-400. Εξακολουθώ να θεωρώ το άρθρο ως συγκλονιστικό. Στην πραγματικότητα, το άφησα ως καρφιτσωμένο νήμα στο Twitter. Κάποιοι από εσάς ίσως αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν ένα άρθρο να θεωρείται ακόμη και μετά από δεκαεπτά ημέρες ως συγκλονιστικό. Λοιπόν, απλά μπορεί. Εάν τα γεγονότα και οι εξελίξεις που του προσδίδουν αξιοπιστία συνεχίζουν να εκτυλίσσονται και αν άλλα μέσα ενημέρωσης δεν τολμούν  να παρέχουν καμία πληροφορία  ή πραγματική κάλυψη σχετικά με αυτό (επίτηδες), τότε, το άρθρο παραμένει συγκλονιστικό. Δεν είμαι σίγουρος εάν αυτή η αρχή καλύπτεται από τις δημοσιογραφικές κατευθυντήριες γραμμές αλλά καλύπτεται από τις δικές μου. Σύμφωνα με αυτές θα σας αναφέρω τα πιο αξιόλογα σημεία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις έκτοτε.

Συρία: Άφιξη στη γραμμή τερματισμού

Έχουν γίνει πολλά στην περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας στην περιοχή του Ιντλίμπ. Τρεις μέρες μετά το άρθρο μου, στις 10 Μαΐου, η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει τις αεροπορικές επιχειρήσεις της στην περιοχή:

Η Τουρκία ζήτησε από τη Ρωσία να σταματήσει να βομβαρδίζει τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, η οποία δέχεται επίθεση από στρατεύματα του συριακού καθεστώτος που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, για περίπου δύο εβδομάδες. Τα νέα δημοσιεύθηκαν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο ανέφερε διπλωματικές πηγές που λένε ότι το αίτημα είχε υποβληθεί κατόπιν τηλεφωνικής κλήσης από τον Τούρκο  υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ, ανέφεραν οι πηγές, διαβεβαίωσε τον Τσαβούσογλου ότι ο βομβαρδισμός θα σταματήσει την Παρασκευή το πρωί. Μια συμφωνία το Σεπτέμβριο μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη δημιουργία ζώνης αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως.

Παρόλο που τα ελεγχόμενα από την τουρκική κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης συνέχισαν να αναφέρουν ότι η Ρωσία διαβεβαιώνει την Τουρκία ότι αυτές οι επιχειρήσεις πρόκειται να μειωθούν αλλά και ότι ακόμη  κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός, οι διαβεβαιώσεις και οι υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις εντατικοποιήθηκαν και κλιμακώθηκαν.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός που πρέπει να σημειωθεί στην αναφορά των τουρκικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με αυτές τις εξελίξεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας είναι ο τρόπος με το οποίο αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «Ρωσία». Πρέπει να πω ότι δεν είναι μόνο ενδιαφέρον, αλλά πρόκειται και για μια εκπληκτική περίπτωση λογοκρισίας που βασίζεται σε οδηγίες που προέρχονται από ψηλά. Ενώ τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης συνέδεαν τις «Ρωσικές και Συριακές Δυνάμεις» στις αναφορές τους και τους τίτλους τους σχετικά με τις εντατικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιντλίμπ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης διασφάλισαν ότι μόνο το «Συριακό καθεστώς» φαινόταν ως υπαίτιο αυτών των επιχειρήσεων όπως, φυσικά, μπορούμε να δούμε παρακάτω:

Καθώς το συριακό καθεστώς βομβαρδίζει το Ιντλίμπ, εκατομμύρια κόσμος αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή.

Σύριοι  γιατροί εργάζονται μετά των βομβαρδισμών του καθεστώτος στο Ιντλίμπ.

Οι αεροπορικές επιθέσεις του καθεστώτος σκοτώνουν 23 πολίτες στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Παρακολουθώντας αυτή την ασυμφωνία μεταξύ των τουρκικών και των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης σε κάθε αναφορά, ακόμη και εκείνων που αντιγράφηκαν από το Reuters καθώς και από άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, και βλέποντας πώς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αφαίρεσαν τη λέξη «Ρωσία» και άφησαν τη φράση «Συριακό καθεστώς» να παραμένει μόνη, αποτέλεσε μια σχεδόν σουρεαλιστική εμπειρία. Βέβαια, μπορείτε να δείτε γιατί  κατά τη διάρκεια αυτής της εναλλασσόμενης φάσης μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, η Τουρκία παίζοντας το φύλλο S-400 ως σανίδα σωτηρίας, μέχρι τουλάχιστον να επιλέξει επί τέλους πλευρά, ή εξαναγκαστεί να επιλέξει, δεν θέλει να αποξενώσει τη Ρωσία. Ωστόσο, οι χειρισμοί της προκαλούν γέλια.

Ενώ όλες οι ανθοστόλιστες αναφορές των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία προσπαθούν με περισσή προσπάθεια να απεικονίσουν τη Ρωσία ως μη μετέχουσα στις εξελίξεις που σχετίζονται με το Ιντλίμπ, η Ρωσία επιταχύνει τις κοινές επιχειρήσεις της με τη συριακή κυβέρνηση στη μάχη του τελικού μετώπου στη χώρα ακριβώς στο  κατώφλι της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης της Τουρκίας στη Συρία:

Το συριακό καθεστώς πλήττει περιοχή κοντά στο τουρκικό παρατηρητήριο

     Το καθεστώς Μπασάρ αλ-Άσαντ της Συρίας πραγματοποίησε επίθεση πυροβολικού κοντά σε τουρκικό παρατηρητήριο στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ στις 12 Μαΐου, σύμφωνα με ανταποκριτές του πρακτορείου Anadolu. Αυτή ήταν η τρίτη επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος κοντά στο παρατηρητήριο σε διάστημα δύο εβδομάδων. Παρόμοιες επιθέσεις κοντά στο παρατηρητήριο πραγματοποιήθηκαν στις 29 Απριλίου και στις 4 Μαΐου.

Ακόμη και με αυτό το περιστατικό τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ήταν προσεκτικά να μην παρέχουν πραγματική κάλυψη του γεγονότος, ενώ το παιχνίδι πόκερ των S-400 της Τουρκίας με τις ΗΠΑ βάλτωνε στην τελική του φάση:

Παρατρίχα: Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει δυνάμεις τζιχαντιστών κοντά σε τουρκική στρατιωτική θέση.

Η Ρωσική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε έναν νέο γύρο αεροπορικών επιδρομών στη βορειοδυτική ύπαιθρο του Κυβερνείου της Χάμας σήμερα το βράδυ, στοχεύοντας στις θέσεις των τζιχαντιστών και των υποστηριζόμενων, από την Τουρκία, ανταρτών.
Η πηγή είπε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν στρατιωτικές θέσεις κοντά στο παρατηρητήριο του τουρκικού στρατού κατά μήκος του άξονα Χάμας-Ιντλίμπ.

Ο εκ του εξωτερικού επιβεβλημένος πόλεμος στη Συρία φτάνει στο τελικό του στάδιο. Η γραμμή τερματισμού στη μάχη για το Ιντλίμπ. Ένας πολύ καλός δείκτης αυτού είναι πως τώρα τελευταία, η προπαγάνδα των Η.Π.Α. που ήθελε τον Άσαντ να επιτίθεται με χημικά στη Συρία, δεν είναι πλέον αποτελεσματική.

Το Ιντλίμπ, για τη συμμαχία Άσαντ-Ρωσίας, είναι η τελική μάχη για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία,  γεγονός που έγινε αποδεκτό από τη Δύση τον περασμένο χρόνο. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι απομονωμένη. Όπως είχα αναφέρει το 2011, σχεδόν δύο χρόνια πριν η Συρία γίνει πρωτοσέλιδο, η Τουρκία παρασύρθηκε την περίοδο εκείνη απερίσκεπτα λαμβάνοντας μέρος στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας. Τα δύο τελευταία χρόνια, οι ηττημένες Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκαταλείψει την Τουρκία η οποία αν και έχει πλησιάσει λίγο πιο κοντά στη Ρωσία, παραμένει στο στρατόπεδο του εχθρού, όταν πρόκειται για τη Συρία. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, η ακόλουθη είδηση που εντόπισα σήμερα φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα:

Το  τουρκικό κόμμα AKP δε διαφωνεί με τις συναντήσεις μεταξύ  αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και της Συρίας παρά τις εντάσεις

Το κόμμα του AKP του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν διαφωνούσε με τη συνάντηση αξιωματούχων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με Σύριους ομόλογούς τους με σκοπό την αποτροπή συγκρούσεων, παρόλο που η Άγκυρα έχει υποστηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Είναι, άραγε, αυτή μια απελπισμένη προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει και επισήμως στρατόπεδο, κατά τη διάρκεια του τελικού σταδίου του πολέμου στης Συρίας; Μπορεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ακόλουθη εξέλιξη φαίνεται να φανερώνει το αντίθετο:

Μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία ενώνουν τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες του HTS στο Ιντλίμπ.

Αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία έστειλαν μαχητές στην πρώτη γραμμή, στην βορειοανατολική Συρία, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με μια αντίπαλη ένοπλη ομάδα έτσι ώστε να νικήσουν τα κυβερνητικά στρατεύματα και να τα εκδιώξουν από μια πόλη που είχαν ανακαταλάβει νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η τρομοκρατική οργάνωση Hay’et Tahrir al-Sham (HTS) κατέλαβε την πόλη Kfar Nabuda στην επαρχία Ιντλίμπ την Τρίτη με τη βοήθεια του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (NLF), ενός συνονθυλεύματος επαναστατικών ομάδων που υποστηρίζονται από την Άγκυρα. Η πόλη είχε ανακαταληφθεί από τη συριακή κυβέρνηση σε πρόσφατη επίθεση της.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: newsbud.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube