Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 13 Μαΐου 2020

Αποκάλυψη! Το νέο παιχνίδι της Τουρκίας στη Λιβύη, με υπογραφή του Διοικητή της ΜΙΤ, Χ. Φιντάν

Αποκάλυψη! Το νέο παιχνίδι της Τουρκίας στη Λιβύη, με υπογραφή του Διοικητή της ΜΙΤ, Χ. Φιντάν

Μετά την επίσκεψη του Διοικητή της ΜΙΤ,  Χάκαν Φιντάν, στη Λιβύη, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της κυβέρνησης Σαράζ, σκοτώθηκε, και η διοίκηση της Τρίπολης ανατέθηκε στην Αλ Κάιντα. Το ίδιο διάστημα έγιναν οι βομβαρδισμοί των πρεσβειών της Τουρκίας και της Ιταλίας, για να αρχίσει η Τουρκία να μιλάει για “νόμιμη στρατιωτική επέμβαση.

Του ERSİN ÇAKSU QAMIŞLO / ANF Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, 09:03

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις σημειώθηκαν πρόσφατα στη Λιβύη, όπου τα πράγματα δεν πάνε καλά για το τουρκικό κράτος. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι σαλαφιστές, δεν μπορούν να έχουν την επιθυμητή απόδοση ενάντια στον Χαλίφα Χαφτάρ.

Παρότι το τουρκικό κράτος ενίσχυσε τις δυνάμεις του Σαράζ στέλνοντας στρατεύματα και παρέχοντας υποστήριξη πληροφοριών όπως και κάθε είδους όπλων και πυρομαχικών, η Άγκυρα δεν πέτυχε το αποτέλεσμα που ήθελε και προετοιμάζεται για απ’ ευθείας στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, το τουρκικό κράτος ηττήθηκε στις μεγάλης κλίμακας επιθέσεις που διοργάνωσε για να καταλάβει την πόλη Tarhuna και τη, αεροπορική βάση Vattiye . Το ίδιο διάστημα ξεκίνησε η Επιχείρηση “IRINI” της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να εξασφαλίσει την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, επίσης το ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε αύξηση της αποστολής των τζιχαντιστών μισθοφόρων από τη Συρία στη Λιβύη, ο επικεφαλής του MIT Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε τη Λιβύη, σκοτώθηκε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της κυβέρνησης Σαράζ και η τουρκική κυβέρνηση διόρισε τον Χαλίντ Αλ-Σαρίφ, στέλεχος της Αλ Κάιντα, διοικητή της της Τρίπολης. Μετά από όλα αυτά, το τουκρικό κράτος ανακοίνωσε ότι “ο Χαφτάρ είναι δυνατόν να αποτελέσει νόμιμο στόχο της Τουρκίας”.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΘΑ ΠΑΙΧΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη υπενθύμισαν αυτό που είπε σε μια σύσκεψη αξιωματούχων του τουρκικού κράτους που συμμετείχε ο Χάκαν Φιντάν το 2014, για την πολιτική που έπρεπε να ακολουθήσει η Τουρκία στη Συρία, είχε πει ότι “Θα στείλω 4 άνδρες στην άλλη πλευρά, θα εκτοξεύσω και πυραύλους σε 8 κενούς χώρους” για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για στρατιωτική επέμβαση.

Όταν γυρίσουμε λίγο την κασέτα για να δούμε καλύτερα τις εξελίξεις στη Λιβύη και την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν, η εικόνα που προκύπτει αποκαλύπτει τις φιλοδοξίες του τουρκικού κράτους.

Εάν συνοψίσουμε τις εξελίξεις στη Λιβύη τον τελευταίο μήνα:

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΗΦΑΙΣΤΙΟ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ» ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Σε μια εποχή που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών απαιτεί από όλον τον κόσμο κατάπαυση του πυρός, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, το τουρκικό κράτος ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου την Επιχείρηση “Öfke Volkanı”, που σημαίνει “Ηφαίστιο της Οργής” ενάντια στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Στα πλαίσια της επιχείρησης αυτής, οι δυνάμεις της κυβέρνησης Σαράζ κατέλαβαν τη δυτική ακτογραμμή της Τρίπολης και ορισμένους οικισμούς στα σύνορα της Τυνησίας, καθώς και πόλεις Sabrata και Surman.

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ISIS, EL KAİDE ΚΑΙ ENSAR EŞ-ŞERİAT

Ο Εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Ehmed El Mismarî, ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις συντονίστηκαν από Τούρκους αξιωματικούς και ότι υπήρχαν συμμορίες που συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα, το ISIS και η Ensar eş-Şeriat.

Ο EHMED EL DEBAŞI ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Ανακοινώθηκε επίσης ότι τη διοίκηση των επιθέσεων στην πόλη Sabratha είχε ο Ahmed El Debaşî, ο οποίος το 2018 συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα με κατηγορίες για “εμπορία ανθρώπων” που είχε καταρτίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ήταν μόνο μία από τις ενέργειες του τουρκικού κράτους, το οποίο από καιρό προσπαθούσε να κάνει τη Λιβύη ένα ασφαλές καταφύγιο για συμμορίες.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, υπό την ηγεσία του Χάφτερ, όταν άρχισε να ανακάμπτει μετά τις επιθέσεις, προκάλεσε έντονα χτυπήματα στις δυνάμεις του Σαράζ και τον τουρκικό στρατό σε πολλά μέρη, ειδικά στις πόλεις της Τρίπολη και Μισράτα.

Το τουρκικό κράτος ξεκίνησε, όταν με την Επιχείρηση “Ηφαίστιο της Οργής” απέτυχε να καταλάβει την πόλη Tarhuna και τη βάση Vattiye, άρχισε τις στρατιωιτκές ενισχύσεις στη Λιβύη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Η ιστοσελίδα της Al Arabia ανακοίνωσε στις 7 Μαΐου ότι “ο Χάκαν Φιντάν επισκέφθηκε τη Λιβύη πριν από μια εβδομάδα” και ότι το τουρκικό κράτος μετέφερε στη Λιβύη πολλές συμμορίες από τη Συρία καθώς και ειδικές ομάδες του τουκρικού στρατού.

ERDOĞAN: ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΧΟΥΝΜΕ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Σύμφωνα με την ημερομηνία που έδωσε το Al Arabia, η επίσκεψη του Χακάν Φιντάν πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου. Ο Ερντογάν βγήκε στις κάμερες τις 5 Μαΐου και δήλωσε “Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα λάβουμε καλά νέα από τη Λιβύη”.

Η επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στη Λιβύη θα πρέπει να δημιούργησε μεγάλες ελπίδες στο Ερντογάν! Αλλά αμέσως μετά την επίσκεψη του Φιντάν, μια σειρά από μυστηριώδη γεγονότα άρχισαν να συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο στη Λιβύη.

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΣΑΡΑΖ ΑΠΗΧΘΗ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ

Πρώτον, ο Αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Σαράζ, Abdulkadir Tuhami, πέθανε μυστηριωδώς. Ανακοινώθηκε ότι ο Tuhami πέθανε από καρδιακή προσβολή.

Αλλά ο Xalid Mehcûb, αξιωματούχος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, του Χαφτάρ, δήλωσε ότι ο Tuhami απήχθη από τη δύναμη πολιτοφυλακής Newasî , του Σαράζ, και βασανίστηκε μέχρι θανάτου.

ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ

Μια άλλη εξέλιξη που συνέβη ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Φιντάν στη Λιβύη, ήταν ο διορισμός του μέλους της Αλ Κάιντα με το όνομα Xalid El-Şerîf στην αίθουσα στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τρίπολης.

Ο Keys Esbaq, αξιωματούχος στη Γενική Διοίκηση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, δήλωσε ότι ο Χαλίντ Ελ-Σαρίφ τοποθετήθηκε στη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τρίπολης από το τουρκικό κράτος.

Ο Xalid El-Şerîf, που είναι γνωστός με το κωδικό όνομα Ebu Hazim el Libi, διέμενε για χρόνια στην Τουρκία και τοποθετήθηκε επικεφαλής της Στρατιωτικής Δύναμης της Λιβύης. Είναι υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις εναντίον αμάχων και το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των καταζητουμένων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

ΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

Ωστόσο, με έναν ενδιαφέρον τρόπο, αμέσως μετά την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στην Τρίπολη της Λιβύης, άρχισαν οι επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών της Τουρκίας και της Ιταλίας στην Τρίπολη, απήχθη και δολοφονήθηκε ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Σαράζ και ανέλαβε στρατιωτικός διοικητής το στέλεχος της Αλ Κάιντα, Xalid El-Şerîf’.

Μάλιστα, είναι αξιοπρόσεκτο ότι μπήκαν στο στόχαστρο οι πρεσβείες της Τουρκίας και της Ιταλίας, με τρεις νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.

ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ, ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ

“Επαναλαμβάνουμε ότι θα θεωρήσουμε τα στοιχεία του Χαφτάρ ως νόμιμους στόχους εάν στοχεύουν τις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες ή τα συμφέροντά μας στη Λιβύη”, ανέφερε η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αμέσως μετά την επίθεση.

Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Οι εν λόγω εξελίξεις έφεραν στο μυαλό τις φωνητικές ηχογραφήσεις που διέρευσαν και αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο μιας μυστικής συνάντησης που πραγματοποίησε ο Υπουργός Εξωτερικών της περιόδου, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της εποχής, ο Φεριντούν Σινιρλίγλου, ο Β΄ Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Γιασάρ Γκιούλερ και ο Διοικητής της MIT, Χακάν Φιντάν.

«ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ»

Στη συνάντηση όπου συζητήθηκε η αφορμή για την στρατιωιτκή επέμβαση στη Συρία, στην ηχογράφηση ο Φιντάν ακούγεται να λέει: “Κοιτάξτε τώρα, κύριε, θα στείλω 4 άνδρες στην άλλη πλευρά, θα εκτοξεύσω πυραύλους σε 8 κενούς χώρους. Όχι, δεν δημιουργείται πρόβλημα, αλλά η δικαιολογία και η αφορμή που ζητούμε για επέμβαση.”

ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Στην πραγματικότητα, το τουρκικό κράτος, τέσσερις ημέρες πριν την εισβολή στην Τζαραμπλούσ-Αλ Μπαμπ, με την Επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη”, οργάνωσε μια αιματηρή επίθεση χρησιμοποιώντας τρομοκράτες του ISIS, σε έναν κουρδικό γάμο στην πόλη Αντέπ.

Ομοίως, λίγες ημέρες πριν την εισβολή στο Αφρίν, με την Επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”, η Τουρκία επικαλέστηκε ως αιτία την ρίψη όλμου από το έδαφος του Αφρίν στο τουρκικό έδαφος. Όμως στη συνέχεια εμφανίστηκαν οι εικόνες που δείχνουν ότι οι βολές όλμου ρίχνονται από το έδαφος της Τουρκίας.

Ο ίδιος λόγος χρησιμοποιήθηκε πριν από την εισβολή στις περιοχές Girê Spî και Serêkaniyê, με την επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης”.

Μετάφραση από τα τουκρικά: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: anfturkce.net

https://www.youtube.com/watch?v=ImXU8ptxnQs

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube