fbpx

REAL TIME |

Weather Icon

Από τα «γιατί» στα «μπράβο»: τα εγκώμια του ΠΟΥ για τη σουηδική προσέγγιση

Από τα «γιατί» στα «μπράβο»: τα εγκώμια του ΠΟΥ για τη σουηδική προσέγγιση

Ο ειδικός Εκτάκτων Καταστάσεων του Οργανισμού δήλωσε ότι «μπορούν να αντληθούν αρκετά διδάγματα από τη σκανδιναβική χώρα»

Τελικά το «σουηδικό μοντέλο» αντιμετώπισης του κορονοϊού λειτούργησε καλά ή όχι; Οπως παραδέχτηκε την Τετάρτη το βράδυ ο ΠΟΥ, μάλλον ναι, καθώς από τα αμέτρητα «γιατί» των προηγούμενων εβδομάδων, πέρασε στα επαινετικά «μπράβο» απέναντι στις Αρχές της χώρας.

Η Σουηδία αποτέλεσε εξαρχής μια εξαίρεση στη διαχείριση της πανδημίας, αφού ακολούθησε μια πιο χαλαρή προσέγγιση, σε αντίθεση με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι γειτονικές της χώρες και τα περισσότερα κράτη στην Ευρώπη. Οι εικόνες με τα κατάμεστα μπαρ, τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα πάρκα στη Στοκχόλμη προκάλεσαν αίσθηση ανά την υφήλιο, όπως και η λειτουργία των σχολείων και των κομμωτηρίων.

Βέβαια, για να τα λέμε όλα, οι Αρχές συνέστησαν την τηλε-εργασία σ’ όσους αυτό ήταν εφικτό, την αποφυγή των άσκοπων ταξιδιών, την κοινωνική αποστασιοποίηση, ενώ απαγόρεψαν από την 1η Απριλίου τις επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας και κάλεσαν τους πολίτες «να αναλάβουν τις προσωπικές τους ευθύνες».

«Η Σουηδία έχει τραβήξει την προσοχή παγκοσμίως για τη μοναδική της προσέγγιση στη διαχείριση του ιού. Η χώρα δεν έχει εφαρμόσει τα περισσότερα από τα μέτρα του lockdown που έλαβαν όλες οι χώρες διεθνώς. Για παράδειγμα, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων, τα εστιατόρια και τα μπαρ έχουν παραμείνει ανοιχτά», αναφέρει εκτενές άρθρο στο World Economic Forum. Τελικά, η προσέγγιση αυτή εγκωμιάστηκε ως «μοντέλο» από τον ΠΟΥ με τον δρα Μάικ Ράιαν, ειδικό Εκτάκτων Καταστάσεων του Οργανισμού να δηλώνει ξεκάθαρα ότι «μπορούν να αντληθούν αρκετά σημαντικά διδάγματα από τη σκανδιναβική χώρα».

Μάλιστα, τόνισε πως η τακτική της λεγόμενης «ανοσίας της αγέλης» ουδέποτε εφαρμόστηκε 100%. «Υπάρχει, νομίζω, η αντίληψη ότι η Σουηδία δεν έθεσε σε ισχύ περιοριστικά μέτρα και απλώς επέτρεψε στη νόσο να εξαπλωθεί. Τίποτε δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια», τόνισε, επισημαίνοντας ότι αντί για lockdown, η χώρα έθεσε σε εφαρμογή μια πολύ ισχυρή δημόσια πολιτική για την κοινωνική αποστασιοποίηση και την προστασία των ανθρώπων σε οίκους ευγηρίας. «Αυτό που έκανε η Σουηδία διαφορετικά σε σχέση με τα άλλα κράτη ήταν ότι βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις σχέσεις της με τους πολίτες και την ικανότητα και προθυμία τους να προσαρμοστούν στην κοινωνική αποστασιοποίηση και να επιβάλουν αυτοέλεγχο. Υπ’ αυτή την έννοια εφήρμοσαν μια πολιτική μέσω της σχέσης με τον πληθυσμό. Νομίζω ότι αν πρόκειται να φθάσουμε σε μια νέα κανονικότητα η Σουηδία αποτελεί μοντέλο αν θέλουμε να επιστρέψουμε σε μια κοινωνία χωρίς lockdown», πρόσθεσε ο Ράιαν.

Ο ειδικός επεσήμανε στη συνέχεια ότι η χώρα έχει αυξήσει τις δυνατότητές της για εντατική φροντίδα, έχει μια ισχυρή πολιτική δημόσιας υγείας σχετικά με τη σωματική απόσταση και την, πολύ σημαντική, παροχή προστασίας σε όσους βρίσκονται σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, οι οποίες έχουν βοηθήσει το σύστημα υγείας της στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων του Covid-19. Αυτός ο συνδυασμός ατομικής ευθύνης μαζί με στρατηγικούς κρατικούς ελέγχους, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς κλειδώματος για να προσαρμοστούν με ασφάλεια σε μία νέα κανονικότητα. «Αν θέλουμε να φτάσουμε σε μία νέα κανονικότητα, με πολλούς τρόπους η Σουηδία αντιπροσωπεύει ένα μελλοντικό μοντέλο», τόνισε ο Ράιαν, καταλήγοντας με νόημα ότι «απομένει να δούμε αν [η προσέγγισή της] θα είναι απόλυτα επιτυχής ή όχι», ενώ η συνεχής επαγρύπνηση θα είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από το εκάστοτε μοντέλο αντιμετώπισης που ακολουθούν οι χώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αν Λίντε, η οποία είπε στο Politico ότι «η κυβέρνηση έκλεισε εστιατόρια που παραβαίνουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, περιόρισε τον διαδικτυακό τζόγο το τελευταίο διάστημα και απαγόρεψε τις οικογενειακές επισκέψεις στους οίκους ευγηρίας. «Πρόκειται για μαραθώνιο, όχι για αγώνα ταχύτητας», πρόσθεσε η Λίντε, προσθέτοντας ότι η πολιτική «πρέπει να βρίσκεται σε ένα επίπεδο που να είναι αποδεκτό από τον λαό». Τόνισε δε, επικαλούμενη τις συστάσεις της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της χώρας ότι «είναι καλό για τους ανθρώπους να κυκλοφορούν έξω, να κάνουν περιπάτους. Όταν είσαι κλεισμένος στο σπίτι, υπάρχει ο κίνδυνος της κατάθλιψης, της οικογενειακής βίας, της κατάχρησης του αλκοόλ».

Δια του λόγου το αληθές, η κυβέρνηση και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία έδωσαν την Τετάρτη το απόγευμα την έγκρισή τους και ανακοίνωσαν την ημερομηνία επιστροφής στην αγωνιστική και αθλητική δράση. Ετσι, η Σουηδία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία θα δουν ξανά ποδόσφαιρο οι οπαδοί, αφού η ομοσπονδία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή των προημιτελικών του κυπέλλου την 1η Ιουνίου. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό, θα ακολουθήσει το πρωτάθλημα, η έναρξη του οποίου είχε αναβληθεί λόγω του κορονοϊού.

Πηγή: Protagon.gr

σχετικά άρθρα