Weather Icon
ΗΠΑ , Κορωνοϊός - Covid-19 14 Μαΐου 2020

Ανυπακοή πολιτών στις ΗΠΑ – Εκατομμύρια Αμερικανοί βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους, παρά τις προειδοποιήσεις για κορωνοϊό

Ανυπακοή πολιτών στις ΗΠΑ – Εκατομμύρια Αμερικανοί βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους, παρά τις προειδοποιήσεις για κορωνοϊό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών αφήνουν σταδιακά τα σπίτια τους και βγαίνουν έξω, σε αυξανόμενο αριθμό, σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας από τη «Νιου Γιορκ Τάιμς» («New York Times»).

Εν τούτοις, η προειδοποίηση μέσω της Γερουσίας των αξιωματούχων της δημόσιας Υγείας ότι η άμβλυνση των περιορισμών πολύ σύντομα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση νέων κρουσμάτων, ωθεί πολλούς Αμερικανούς να θεωρούν ότι δεν θα είναι ασφαλές για συγκεντρώσεις 10 ή περισσοτέρων ατόμων μέχρι τον Ιούλιο ή και αργότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Ουάσιγκτον Ποστ»-Πανεπιστημίου του Μέριλαντ («Washington Post»- University of Maryland).

Με τις πολιτείες των ΗΠΑ να αρχίζουν να ανοίγουν ξανά τις Οικονομίες τους, περίπου 25 εκατομμύρια περισσότεροι Αμερικανοί τόλμησαν να βγουν έξω από τα σπίτια τους κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα από ό,τι κατά τις προηγούμενες έξι εβδομάδες.

Αλλά μετά από εβδομάδες που περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στα σπίτια τους, οι άνθρωποι σχεδόν σε κάθε μέρος των ΗΠΑ έδειχναν σημάδια ανησυχίας.

Από τις 20 Μαρτίου, όταν οι πολιτείες άρχισαν να λένε στους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι, έως τις 30 Απριλίου, όταν πολλές πολιτείες μείωσαν αυτούς τους περιορισμούς, το 43,8% των κατοίκων των ΗΠΑ -περίπου 144 εκατομμύρια άνθρωποι- έμειναν στο σπίτι.

Την περασμένη εβδομάδα, το ποσοστό των ατόμων που έμεναν στο σπίτι ήταν 36,1%, κατά μέσο όρο, ή περίπου 119 εκατομμύρια άτομα. Αυτή είναι μια πτώση 7,7 εκατοστιαίων μονάδων από τον μέσο όρο κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής περιορισμού στο σπίτι.

Μάλιστα, καμία πολιτεία δεν είδε μεγαλύτερη πτώση στο μερίδιο των ανθρώπων που έμεναν στο σπίτι την περασμένη εβδομάδα από το Μίσιγκαν, παρόλο που η εντολή περιορισμού στο σπίτι παρέμεινε σε ισχύ.

Οπως έγραψε χθες ο «Ε.Κ.», καταθέτοντας ενώπιον της Γερουσίας, την Τρίτη, ο Δρ Αντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις μολυσματικές ασθένειες στις ΗΠΑ και ο Δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), προέβλεψαν τρομερές συνέπειες εάν το Εθνος ξανανοίξει πάρα πολύ γρήγορα, σημειώνοντας ότι η χώρα εξακολουθεί να στερείται κρίσιμης ικανότητας διαγνωστικών τεστ και ικανότητας ιχνιλάτησης των επαφών όσων μολύνονται.

«Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να προκαλέσετε ένα ξέσπασμα που ίσως να μην μπορείτε να ελέγξετε», προειδοποίησε ο Δρ Φάουτσι. «Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει όχι μόνο σε κάποια βάσανα και θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν», είπε, «αλλά θα μπορούσε ακόμη και να σας βγάλει από το δρόμο της προσπάθειας οικονομικής ανάκαμψης».

Η επιτυχία των μέτρων κοινωνικής απόστασης εξαρτάται πάντα σε μεγάλο βαθμό από την ατομική συμπεριφορά. Αλλά το κοινό παλεύει επίσης με ένα φράγμα αντικρουόμενων μηνυμάτων.

«Αντιμετωπίσαμε την πρόκληση και επικρατήσαμε», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ τη Δευτέρα. Την Τρίτη, όμως, οι κορυφαίοι ειδικοί της Υγείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης παρουσίασαν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. «Δεν βγήκαμε ακόμα έξω από το δάσος», κατέθεσε ο Δρ Ρέντφιλντ, διευθυντής του CDC.

Το «Ασοσιέτεντ Πρες» («Associated Press») ανέφερε την Τετάρτη ότι η προτεινόμενη καθοδήγηση ήταν πιο λεπτομερής από ό,τι ήταν η αμέσως προηγούμενη, που είχε γίνει γνωστή. Το πρακτορείο «ΑΡ» απέκτησε ένα έγγραφο 63 σελίδων που υποστήριζε μια συντονισμένη εθνική απάντηση, με περιγραφή των μέτρων προς του τοπικούς ηγέτες βήμα προς βήμα.

Πηγή: Εθνιός Κήρυξ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube