Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Άντρο κατασκοπείας της ΜΙΤ η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα – Ντοκουμέντα

Δημοσιεύτηκε στις

Το κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον αντικαθεστωτικό Τούρκο δημοσιογράφο Abdullah Bozkurt, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής της μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας, ΖΑΜΑΝ, που έκλεισε το καθεστώς Ερντογάν λόγω των σχέσεών της με τον Γκιουλέν, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα έχει καταστεί άντρο κατασκοπείας της ΜΙΤ.

Μάλιστα, ο εν λόγω δημοσιογράφος παραθέτει και σχετικά επίσημα απόρρητα έγγραφα, με τα οποία πιστοποιείται η παράνομη δράση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών στην πρωτεύουσα της Ελλάδα, κατά παράβαση διεθνών συμβάσεων.

Τα έγγραφα εκθέτουν εκτεταμένες, παράνομες και εχθρικές δραστηριότητες που διεξάγονται από Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ και διπλωμάτες σε μια χώρα του ΝΑΤΟ. Οι μυστικές επιχειρήσεις, μολονότι στοχεύουν σε μέλη της του Κινήματος Γκιουλέν, αποτελούν παράνομες και εχθρικές πράξεις και δημιουργούν μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα.

Κι αυτό γιατί αν η ΜΙΤ διεξάγει επιχειρήσεις μια για τον έλεγχο και χειραγώγηση των αλλοδαπών που μας στέλνει το τουρκικό κράτος παράνομα, και τώρα για την παρακολούθηση Τούρκων υπηκόων που καταδιώκονται από το καθεστώς Ερντογάν, τότε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον αφελής κάποιος να περιμένει να μην διεξάγει επιχειρήσεις και σε θέματα που αφορούν την καρδιά της εθνικής άμυνας και ασφάλειας της πατρίδας μας.

Σύμφωνα με το πρώτο απόρρητο έγγραφο με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2020, της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας, ο σταθμός κατασκοπείας της ΜΙΤ στην Αθήνα υπέβαλε ένα ενημερωτικό έντυπο 39 σελίδων στις 7 Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με το οποίο εντόπισε εκατοντάδες Τούρκους πολίτες που κατέφυγαν στην Ελλάδα για να ξεφύγουν από τις πρωτοφανείς διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν παράνομα από τις μυστικές υπηρεσίες διαβιβάστηκαν στην αστυνομική υπηρεσία, η οποία προσπάθησε να κρύψει την ταυτότητα της πηγής και να τις παρουσιάσει ως αποδεικτικά στοιχεία σε δικαστήρια εναντίον ανθρώπων που διώκονται για σχέσεις με τον Γκιουλέν. Η 39 σελίδων έκθεση περιέχει τις λεπτομέρειες σχεδόν 300 ατόμων που κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα για να αποφύγουν τη φυλάκιση με τεχνητές κατηγορίες για τρομοκρατία και άλλα εγκλήματα στην Τουρκία, όπου το κράτος δικαίου έχει ουσιαστικά ανασταλεί και υπόκεινται σε βασανιστήρια και κακοποίηση στα κέντρα κράτησης και τις φυλακές.

Υπογραμμίζεται ότι είναι αδιανόητο μυστική υπηρεσία της γειτονικής χώρας να συλλέγει ανενόχλητα πληροφορίες για 300 άτομα, με μυστικές επιχειρήσεις κατασκοπείας που διεξάγει στην πατρίδα μας. 

Ας ελπίσουμε και πάλι ένας ξένος να μας συνεγείρει, για να πράξουμε το αυτονόητο και να υπεραπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

.

Πηγή: nordicmonitor.com

 

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Στην Άγκυρα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2026

Η Σύνοδος θα φιλοξενηθεί στο Προεδρικό Συγκρότημα Μπεστεπέ (Κουλιγιέ).

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας στις 7-8 Ιουλίου του 2026, στην Άγκυρα.

Η Σύνοδος θα φιλοξενηθεί στο Προεδρικό Συγκρότημα Μπεστεπέ (Κουλιγιέ).

Στην ανακοίνωσή του, ο Ρούτε ευχαρίστησε την Τουρκία για τη φιλοξενία αυτής της «σημαντικής συνόδου». Σημείωσε επίσης ότι «στην επόμενη σύνοδό μας, οι ηγέτες θα συνεχίσουν να οικοδομούν μια ισχυρότερη και δικαιότερη συμμαχία» που θα είναι έτοιμη «να ανταποκριθεί στις κρίσιμες προκλήσεις της ασφάλειάς μας».

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής φιλοξενήθηκε τον Ιούνιο στη Χάγη της Ολλανδίας και σε αυτήν οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν ότι θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 5% του ΑΕΠ τους μέχρι το 2035.

Η Τουρκία είχε φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και το 2004, στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα απειλεί δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι σχέσεις της με τη Ρώμη και τη Μαδρίτη έχουν προσλάβει στρατηγικό χαρακτήρα, με κοινά προγράμματα, συμπαραγωγές και εξαγορές εταιρειών που της επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά αμυντικού υλικού.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια λεπτομερή χαρτογράφηση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και των κοινών έργων της Τουρκίας με την Ισπανία και την Ιταλία παρουσιάζει η εφημερίδα “Καθημερινή”.

Η εντεινόμενη συνεργασία της Τουρκίας με δύο από τα μεγαλύτερα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία και την Ιταλία, στον τομέα της άμυνας και της αεροναυπηγικής, συνιστά μείζονα πρόκληση για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα απειλεί δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε., οι σχέσεις της με τη Ρώμη και τη Μαδρίτη έχουν προσλάβει στρατηγικό χαρακτήρα, με κοινά προγράμματα, συμπαραγωγές και εξαγορές εταιρειών που της επιτρέπουν την άμεση πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά αμυντικού υλικού.

Η συνεργασία εκτείνεται από την κατασκευή αεροπλανοφόρου με ισπανική τεχνογνωσία έως την προμήθεια Eurofighter, Airbus και ελικοπτέρων, αλλά και την εμπλοκή ιταλικών ομίλων όπως η Leonardo και η Piaggio Aerospace στην ανάπτυξη UAV και άλλων συστημάτων. Παράλληλα, Τουρκία και Ισπανία συντονίζονται στο Μεσανατολικό, ενώ Ρώμη και Αγκυρα συνεργάζονται στενά στη Λιβύη.

Η χαρτογράφηση αυτών των δεσμών αποκαλύπτει ότι η Τουρκία έχει κατορθώσει να παγιώσει τη θέση της ως εταίρος πρώτης γραμμής για δύο χώρες της Ε.Ε., εδραιώνοντας στρατηγικές συνεργασίες που δημιουργούν νέα δεδομένα για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

εκπεφρασμένη ευρωπαϊκή βούληση πολλών από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη να συνεργαστούν με την Τουρκία στον, κρίσιμο για την ασφάλεια της Ελλάδας, τομέα της άμυνας αποτελεί πεδίο εντατικής κινητοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. H Aγκυρα καλλιεργεί υφιστάμενες σχέσεις και δημιουργεί νέες, με κάθε χώρα ξεχωριστά, χωρίς, όπως φαίνεται, να επενδύει ιδιαίτερα στα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε.

Ωστόσο, η Τουρκία διαθέτει στενότατες σχέσεις με δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, την Ισπανία και την Ιταλία, με τις οποίες η συνεργασία είναι βαθύτατη. Η Τουρκία προμηθεύεται συστήματα από αυτές τις χώρες, έχει κατορθώσει να αποκτήσει τεχνογνωσία από την Ιταλία και την Ισπανία για μια σειρά από δικής της ανάπτυξης εγχώρια εργαλεία, ενώ τελευταία με τις εξαγορές εταιρειών που εδρεύουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, απέκτησε τη δυνατότητα ακώλυτης πρόσβασης στην αγορά της Ε.Ε. η οποία αναπτύσσεται ραγδαία.

 

Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο:

Μια γρήγορη ματιά στον κατάλογο, μπορεί να οδηγήσει εύλογα στην υπόθεση ότι για την Ιταλία και την Ισπανία η σχέση με την Τουρκία είναι στρατηγικού χαρακτήρα, δίχως, βέβαια, να λαμβάνεται υπόψη ότι η Αγκυρα απειλεί ενεργά δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το αεροπλανοφόρο

Η Ισπανία και η Τουρκία έχουν βαθύτατες και πολυετείς σχέσεις. Το τελευταίο και πιο σημαντικό παράδειγμα είναι η σχεδίαση εθνικού αεροπλανοφόρου (του λεγόμενου MUGEM) μήκους 300 μέτρων σε συνεργασία με την Ισπανία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ήδη έχει ναυπηγήσει το ελικοπτεροφόρο Anadolu (το οποίο αξιοποιείται και ως πλωτή βάση για drones και UAV), με βάση τα σχέδια του ισπανικού Juan Carlos I.

Ωστόσο η απόκτηση αεροπλανοφόρου πέρα από οτιδήποτε άλλο, σηματοδοτεί και τη στροφή της Τουρκίας σε ένα εντελώς διαφορετικό ναυτικό δόγμα, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη μεταφορά μεγάλης ισχύος πυρός μακριά από τις ακτές της χώρας.

Τα Eurofighter

Ενδειξη των άριστων σχέσεων των δύο χωρών είναι η πρόθεση της Ισπανίας, η οποία αποτελεί συμπαραγωγό των Eurofighter (περίπου το 13% της συνολικής παραγωγής, με Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία και Γερμανία να μοιράζονται το υπόλοιπο), να καθυστερήσει τις δικές της προγραμματισμένες παραλαβές, προκειμένου η Τουρκία να παραλάβει ταχύτερα τα δικά της αεροσκάφη. Υπενθυμίζεται ότι από τα συνολικά 40 Eurofighter της Τουρκίας, καινούργια θα είναι τα 28 και η κοινοπραξία είναι ικανή να παράγει περίπου 20 κάθε χρόνο. Τα 12 μεταχειρισμένα η Τουρκία θα τα παραλάβει από τον υφιστάμενο στόλο Eurofighter του Ομάν και του Κατάρ, ακόμα και εντός του 2026, ενώ τα 28 νέα αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην τουρκική αεροπορία από το 2028 και έπειτα.

Η Ισπανία είναι σημαντική για την Τουρκία και στον τομέα των μεταγωγικών και μεταφορικών αεροσκαφών, λόγω, βεβαίως, των εργοστασίων της Airbus στην Ιβηρική. Η Αγκυρα έχει υπογράψει συμβόλαια για την αγορά συνολικά 7 αεροσκαφών Airbus Α-330 αξίας 2,5 δισ. ευρώ, αλλά και 10 μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου Α-400Μ αξίας 2,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στον υφιστάμενο στόλο της (ο οποίος υποστηρίζεται από τους Ισπανούς).

Τα μεταγωγικά αεροσκάφη CASA CN-235, τα οποία διαδραματίζουν και ρόλο αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας, συλλέγοντας δεδομένα στο Ανατολικό Αιγαίο, είναι γνώριμα στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) λόγω των τακτικών παραβάσεων και παραβιάσεων που καταγράφουν και έχουν παραχθεί από την τουρκική ΤΑΙ, με ισπανική τεχνολογία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική ΤΑΙ λαμβάνει ισπανικό εξοπλισμό και για τους δορυφόρους που έχει αναπτύξει. Η Τουρκία από κοινού με την Ισπανία αλλά και την Ιταλία συνεργάζονται και για την παραγωγή του ελικοπτέρου ελαφρών μεταφορών GOKBEY (T-625) με σκοπό την παράδοση 20 ελικοπτέρων. Συγκεκριμένα, επί τούτου συνεργάζονται οι τουρκικές εταιρείες ΤΑΙ, ΤΕΙ, LHTEC, ASELSAN, η ισπανική CESA και η ιταλική Avio Aero. Εχουν έως τώρα παραδοθεί τρία ελικόπτερα αυτού του τύπου.

Στρατηγικοί δεσμοί – Για τη Ρώμη και τη Μαδρίτη η σχέση με την Τουρκία έχει διαστάσεις στρατηγικού χαρακτήρα, δίχως να λαμβάνεται υπόψη ότι η Αγκυρα απειλεί ευθέως δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Και οι Ισπανοί πρόσφατα υπέγραψαν συμβόλαιο προμήθειας από την Τουρκία συνολικά 24 αεροσκαφών HURJET προς αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων εκπαιδευτικών της, των Northrop SF-5M. Ενα πολύ σημαντικό στοιχείο της ισπανοτουρκικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα είναι η επί σειράν ετών στάθμευση της 19ης Πυροβολαρχίας Patriot της Ισπανίας στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην περιφέρεια των Αδάνων που είναι, βέβαια, ενσωματωμένη στο δίκτυο αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Piaggio και οι άλλοι

Εξίσου σημαντικές, ιδιαίτερα ως προς τις συνθήκες που δημιουργούν για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, είναι οι σχέσεις της Αγκυρας με τη Ρώμη. Στις 30 Ιουνίου το υπουργείο Επενδύσεων της Ιταλίας ενέκρινε την εξαγορά της Piaggio Aerospace από την τουρκική Baykar, την οποία ίδρυσε και διευθύνει ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρός του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Piaggio έχει αναπτύξει αεροσκάφη όπως το P.180 Avanti EVO και το UAV P.1HH Hammerhead, ως εκ τούτου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την Baykar που είναι ο «πρωταθλητής» της Τουρκίας στον τομέα των μη επανδρωμένων.

Ακόμα σημαντικότερη για την Τουρκία είναι η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας της Baykar με τον γίγαντα της αεροναυπηγικής της Ιταλίας, τη Leonardo, με την οποία συστήνεται κοινοπραξία με έδρα την Ιταλία και στόχο την ανάπτυξη, παραγωγή και συντήρηση UAVs. Για την τουρκική πλευρά, η κοινοπραξία αυτή ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την Ευρώπη, καθώς η Leonardo ήδη αποτελεί σκέλος διαφόρων μεγάλων αμυντικών κοινοπραξιών, κυρίως όμως δίνει πρόσβαση στην αγορά UAV εντός της Ε.Ε., η οποία εντός της επόμενης δεκαετίας αναμένεται να αγγίξει τα 100 δισ. ευρώ. Δεν πρόκειται, πάντως, για τις μοναδικές συνεργασίες και εξαγορές. Η τουρκική εταιρεία πυρομαχικών ARCA Defense έχει εξαγοράσει την ιταλική Esplodenti Sabino.

Στο επίπεδο των συμφωνιών ιδιαίτερα σημαντική είναι και εκείνη ανάμεσα στον όμιλο Beretta Defense Technologies και την τουρκική Stoeger Silah Sanayi A.S., για την κατασκευή φορητού οπλισμού και πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος. Οι Ιταλοί και οι Τούρκοι προχώρησαν στη σύναψη και νέων συμφωνιών στην πρόσφατη αμυντική έκθεση IDEF 2025 που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε συμφωνία ανάμεσα στην ιταλική MES και την τουρκική κρατική εταιρεία πυρομαχικών ΜΚΕ, για την παραγωγή πυρομαχικών βαρέων όπλων, διαφόρων διαμετρημάτων. Επιπλέον, η ιταλική Magnaghi Aerospace και ο τουρκικός όμιλος κρατικών εταιρειών ASFAT συμφώνησαν να παραγάγουν από κοινού εξαρτήματα και τμήματα για αεροπορικά μέσα.

Σε ποιά μέτωπα συντονίζονται – Η συνεργασία της Τουρκίας με την Ισπανία και την Ιταλία επεκτείνεται σε σημαντικά γεωπολιτικά θέματα περιφερειακής αλλά και διεθνούς σημασίας, όπως το Μεσανατολικό και η Λιβύη.

Συμπαραγωγές

Στο υφιστάμενο τουρκικό οπλοστάσιο είναι ενταγμένα τα ελικόπτερα τύπου Α-129, τα οποία κατασκευάζονται σε συνεργασία της τουρκικής ΤΑΙ με την ιταλική Agusta Westland στην Τουρκία (έως τώρα συνολικά 77). Οι Ιταλοί έχουν προμηθευτεί από τους Τούρκους βλήματα 70 χιλιοστών τύπου CIRIT για τον εξοπλισμό των UCAV τύπου ASTORE της ιταλικής αεροπορίας.

Επιπλέον, τα τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72/600 (γνωστά και αυτά στην Π.Α. λόγω παραβάσεων και παραβιάσεων στο Ανατολικό Αιγαίο) αναπτύσσονται από την ιταλική Alenia σε συνεργασία με την τουρκική ΤΑΙ (συνολικά 8 από τα 9). Και η Ιταλία συμμετέχει στα δορυφορικά προγράμματα της Τουρκίας, συγκεκριμένα στο Gokturk-1 και το Turksat, διά της εταιρείας Telespazio.

Η συνεργασία της Τουρκίας με την Ισπανία και την Ιταλία δεν περιορίζεται στον τομέα της άμυνας, αλλά επεκτείνεται και ευρύτερα σε σημαντικά γεωπολιτικά θέματα περιφερειακής αλλά και διεθνούς σημασίας. Η Αγκυρα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη σημερινή κυβέρνηση στη Μαδρίτη στο Μεσανατολικό. Ενώ Ιταλία και Τουρκία συνεργάζονται πολύ στενά στη Λιβύη, όπου οι δύο χώρες έχουν συχνά αλληλοσυμπληρούμενα συμφέροντα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Οι Ισραηλινοί εξαγόρασαν το 100% της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στην πλήρη εξαγορά της ΕΛΒΟ, του σημαντικότερου κατασκευαστή εξειδικευμένων στρατιωτικών και πολιτικών οχημάτων ειδικού σκοπού στην Ελλάδα, προχώρησε ο ισραηλινός Όμιλος SK.

Oπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η εξαγορά αυτή υπογραμμίζει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση του Ομίλου SK στη χώρα – ενισχύοντας την εγχώρια βιομηχανία, προωθώντας την καινοτομία και τροφοδοτώντας την οικονομική ανάπτυξη. Με την μοναδική υποδομή της ΕΛΒΟ στην κατασκευή οχημάτων ειδικού σκοπού, ο Όμιλος SK θα συνεχίσει όχι μόνο να καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες, αλλά και να ενισχύει τις εξαγωγές προς περισσότερες διεθνείς αγορές.

Με την απόκτηση της πλήρους ιδιοκτησίας της ΕΛΒΟ, ο Όμιλος SK θα αξιοποιήσει τη βαθιά του τεχνογνωσία στον αμυντικό τομέα, την αποδεδειγμένη επιτυχία του στην αναδιοργάνωση ιδιωτικοποιημένων εργοστασίων και στην αναζωογόνηση στρατηγικών βιομηχανικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη δέσμευσή του για μεταφορά τεχνολογίας, ώστε να αναδείξει την ΕΛΒΟ σε κορυφαίο κέντρο παραγωγής και εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη επιχειρησιακή βάση του Ομίλου SK στην Ευρώπη και εδραιώνει τη θέση του ως κορυφαίας δύναμης στον παγκόσμιο τομέα στρατιωτικών και εμπορικών οχημάτων. Παράλληλα, ενισχύει τη δέσμευσή του για επενδύσεις σε προηγμένες χερσαίες αμυντικές δυνατότητες, τοπική παραγωγή και στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα.

Η ΕΛΒΟ διαθέτει μακρά παράδοση στον ελληνικό αμυντικό τομέα, γνωστή για την παραγωγή εμβληματικών οχημάτων όπως τα τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού Leonidas και τα τζιπ Mercedes-Benz G-Class, τα οποία παραμένουν σε χρήση από τον Ελληνικό Στρατό. Η εταιρεία συνδέθηκε με την παραγωγή φορτηγών Steyr, καθώς και εξειδικευμένων οχημάτων και λεωφορείων για την πολιτική προστασία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον, η πιστοποιημένη γραμμή παραγωγής και συναρμολόγησης αρμάτων Leopard 2 HEL είναι στρατηγικής σημασίας, δεδομένου του εκτεταμένου στόλου της Ελλάδας.

«Η απόκτηση της πλήρους ιδιοκτησίας της ΕΛΒΟ αποτελεί σημαντικό ορόσημο στα στρατηγικά μας σχέδια ανάπτυξης και εμβαθύνει τους δεσμούς μας με την Ελλάδα», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου SK, Ronen Hamudot. «Βλέπουμε τεράστιες δυνατότητες στις υποδομές και την κληρονομιά της ΕΛΒΟ και δεσμευόμαστε να τη μετατρέψουμε σε κορυφαίο διεθνές κέντρο παραγωγής και εξαγωγών. Αυτή η επένδυση αντανακλά το μακροπρόθεσμο όραμά μας να ενισχύσουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία και να επεκτείνουμε το επιχειρησιακό αποτύπωμα του Ομίλου SK στην Ευρώπη ως παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα της χερσαίας άμυνας».

Η ΕΛΒΟ, ιστορικός συνεργάτης του Ελληνικού Στρατού και της Πολιτείας για περισσότερα από πενήντα χρόνια, διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία στην κατασκευή και συναρμολόγηση στρατιωτικών, πολιτικών και ειδικών οχημάτων.

Ο Όμιλος SK, που ιδρύθηκε από τον γνωστό βιομήχανο Samy Katsav, είναι ένας κορυφαίος επενδυτικός όμιλος γνωστός για την ώθηση της καινοτομίας σε πολλούς στρατηγικούς τομείς. Το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες που απασχολούν συνολικά πάνω από 2.000 εργαζόμενους και ενώνονται από τη δέσμευσή τους στην καινοτομία και την επιχειρησιακή αριστεία. Οι εταιρείες του Ομίλου SK εξυπηρετούν στρατιωτικές, αστυνομικές και πολιτικές αγορές σε σχεδόν 60 χώρες.

Με την απόκτηση της πλήρους ιδιοκτησίας της ΕΛΒΟ, ο Όμιλος SK θα αξιοποιήσει τη βαθιά του τεχνογνωσία στον αμυντικό τομέα, την αποδεδειγμένη επιτυχία του στην αναδιοργάνωση ιδιωτικοποιημένων εργοστασίων και στην αναζωογόνηση στρατηγικών βιομηχανικών δραστηριοτήτων, καθώς και τη δέσμευσή του για μεταφορά τεχνολογίας, ώστε να αναδείξει την ΕΛΒΟ σε κορυφαίο κέντρο παραγωγής και εξαγωγών. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την πρώτη επιχειρησιακή βάση του Ομίλου SK στην Ευρώπη και εδραιώνει τη θέση του ως κορυφαίας δύναμης στον παγκόσμιο τομέα στρατιωτικών και εμπορικών οχημάτων. Παράλληλα, ενισχύει τη δέσμευσή του για επενδύσεις σε προηγμένες χερσαίες αμυντικές δυνατότητες, τοπική παραγωγή και στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα.

Πηγή: newmoney.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα2 ώρες πριν

Στην Άγκυρα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2026

Η Σύνοδος θα φιλοξενηθεί στο Προεδρικό Συγκρότημα Μπεστεπέ (Κουλιγιέ).

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ3 ώρες πριν

Τα 9 “ευχαριστώ” του Ζελένσκι στον Τραμπ και η πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα

Ενημερωτικό δελτίο με τις κυριότερες ειδήσεις για την Τρίτη 19 Αυγούστου 2025:

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ3 ώρες πριν

Politico: Σχέδια για τριμερή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν – Ζελένσκι στην Ουγγαρία με οικοδεσπότη τον Όρμπαν

Η αμερικανική Μυστική Υπηρεσία προετοιμάζεται ήδη για το ενδεχόμενο συνόδου στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας – χώρας που κυβερνά ο πρωθυπουργός...

Πολιτική3 ώρες πριν

Ρηματική διακοίνωση της Κύπρου στον ΟΗΕ απαντά στην αντίστοιχη λιβυκή και στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Στην επιστολή, που παραπέμπει και σε παλαιότερες επιστολές της Κύπρου προς τον ΟΗΕ (20 Ιανουαρίου, 24 Απριλίου και 20 Ιουλίου...

Αναλύσεις4 ώρες πριν

Ρητορική, Ήττα και Υποταγή! Από τη Βελούδινη Επανάσταση στην «Ειρήνη» του Πασινιάν

Ένας μηχανισμός υφαρπαγής εξουσίας με τη στήριξη δυτικών δυνάμεων που επιδίωκαν την εκδίωξη της Ρωσίας από τον Καύκασο, την αποδυνάμωση...

Δημοφιλή