REAL TIME |

Weather Icon

Ανάλυση: Ο ιός της αποκάλυψης και της μεγάλης αλλαγής

Ανάλυση: Ο ιός της αποκάλυψης και της μεγάλης αλλαγής

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φυτιρής, Υποναύαρχος ε.α.   

Ο αόρατος ιός με την κωδική ονομασία COVID-19 με μια απίστευτη ταχύτητα κατέλαβε τη Γη σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών. Τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που αυξάνονται καθημερινώς, αλλά και καταστρεπτικό κτύπημα στην παγκόσμια οικονομία που όμοιό του δεν έχει ξαναϋπάρξει τα τελευταία 100 χρόνια ούτε καν μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τραγικό φαινόμενο της πανδημίας του COVID-19 φέρνει ξανά στην επιφάνεια το κλασσικό παράδειγμα της θεωρίας του χάους που λέει χαρακτηριστικά ότι «το τίναγμα των φτερών μιας πεταλούδας στον Αμαζόνιο μπορεί να προκαλέσει τυφώνα στην Κίνα». Στην περίπτωση του COVID-19  έγινε κάπως αντίθετα. «Μια νυκτερίδα στην Κίνα προκάλεσε παγκόσμιο χάος». Μια φαινομενικά ασήμαντη στιγμή, στη μέση του πουθενά στην Κίνα, προκάλεσε τέτοια μεταβολή στη ροή των γεγονότων, που άλλαξε δραματικά τις συνθήκες σε 200 και πλέον χώρες και στις πέντε ηπείρους. 

Το κτύπημα του ιού έπληξε την αλαζονεία και τη ματαιοδοξία κυρίως των ανεπτυγμένων κρατών, που είχαν την ψευδαίσθηση της «ανοσίας των ισχυρών». Η «Ενωμένη» Ευρώπη πιάστηκε στον ύπνο και τείνει να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Η Ιταλία βρήκε βοήθεια από την Κίνα που έστειλε γιατρούς και φαρμακευτικό υλικό, τη Ρωσία που απέστειλε 100 επιδημιολόγους ακόμα και την Κούβα που απέστειλε γιατρούς και φαρμακευτικό υλικό. Η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, η Γερμανία, κλείστηκε εντός των συνόρων της και ούτε καν συζητά για βοήθεια σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Επειδή όμως οι Γερμανοί πάντα σκέφτονται πώς θα επωφεληθούν την επόμενη μέρα και γνωρίζοντας ότι θα  ανοίξει μια τεράστια αγορά για όποιον καταφέρει να ορθοποδήσει πρώτος, δεν δέχονται να δοθεί οποιαδήποτε ευρωπαϊκή βοήθεια στα κράτη του νότου που πλήττονται πιο πολύ από την επιδημία. Ήδη προετοιμάζονται πώς θα δανείσουν ξανά με υψηλά επιτόκια τις χώρες του Νότου για να τις ελέγχουν για ακόμα περισσότερα χρόνια. Η δε εκ των υστέρων ρητορική για βοήθεια προς τους Ιταλούς εκφράστηκε αφού πλέον οι Ιταλοί άρχισαν να αντιμετωπίζουν με φθίνουσα πορεία την πανδημία. Όμως οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι άλλοι λαοί του Νότου δεν θα ξεχάσουν! Στην  μετά COVID-19 κρίση και με τόσους νεκρούς, οι πολιτικές ηγεσίες δεν θα ρυμουλκούν πλέον τις κοινωνίες ως έπρατταν μέχρι σήμερα, αλλά αντίθετα. Ο ιός θα αλλάξει τις διακρατικές σχέσεις και θα αναθεωρηθούν συμφωνίες και συμμαχίες. 

Οι ΗΠΑ του Τραμπ πριν ακόμα δεχθούν το πλήγμα της εξάπλωσης του ιού, διέκοψαν τις πτήσεις με την Ευρώπη -εκτός από τη σύμμαχο τους Μεγάλη Βρετανία. Ακολουθούν μια πορεία απομονωτισμού και ταυτόχρονα πλήρους εκμετάλλευσης των εξαρτημένων με διάφορους τρόπους κρατών/συμμάχων τους με τον εκβιασμό του οικονομικού εμπάργκο. Όμως αυτή η πορεία θα έχει σύντομα τεράστιο κόστος για τις ΗΠΑ και θα αναγκάσει τους σημερινούς τους συμμάχους να στραφούν προς άλλες κατευθύνσεις ακόμα και στην Κίνα, η οποία ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πορεία! 

Οι Κινέζοι θα πρέπει να έχουν μελετήσει βαθιά τον τρόπο σκέψης και στρατηγικής του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βασικός πυλώνας της ήταν η ενσωμάτωση των κατακτημένων λαών μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας και τον σεβασμό της ιστορίας και του πολιτισμού τους. Αυτό λοιπόν κάνει και η Κίνα σήμερα! Δεν είναι τυχαία η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν για να βοηθούν ευρωπαϊκά και άλλα κράτη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού! «FORZA ITALIA» έγραφαν στα κιβώτια ιατρικού εξοπλισμού προς την Ιταλία, ενώ στα κιβώτια βοήθειας προς την Κύπρο και την Ελλάδα έγραφαν στα ελληνικά «ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ»! Η Κίνα προσπαθεί με πράξεις αλτρουϊσμού να δημιουργήσει θετικό κλίμα στις χώρες της Μ. Ανατολής και Ευρώπης με τελικό στόχο βέβαια την προώθηση των κινεζικών προϊόντων που αποτελούν την πηγή για την ευημερία των δισεκατομμυρίων Κινέζων. 

Η Ελλάδα, που μέχρι πρόσφατα ήταν η ουρά της ΕΕ σε όλα τα ζητήματα, αντιμετωπίζει την κατάσταση με σύνεση, οργάνωση και αποτελεσματικότητα. Για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες, ευρωπαϊκές και άλλες μεγάλες χώρες προσπαθούν να αντιγράψουν την Ελλάδα ονομάζοντας την στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας από την Ελλάδα ως «GREEK MODEL». Οι ξένοι για πρώτη φορά ίσως μετά από πολλές δεκαετίες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο σκέψης και ενεργειών των Ελλήνων που το κύριο τους όπλο σε καταστάσεις κρίσεως είναι αυτό που δεν κατάλαβαν ποτέ οι ξένοι! Το ελληνικό φιλότιμο, που μεταφράζεται στον σεβασμό, την αξιοπρέπεια και την προστασία του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής ακόμα και των υπερήλικων Ελλήνων. Η Ελλάδα χάραξε νέα πορεία και μέσα από αυτή την κρίση, αυτή η δεκαετία θα είναι η αναγέννηση του ελληνικού πνεύματος. Η επιστροφή στις ρίζες, με τα έθνη-κράτη και η ανάπτυξη νέων χαλαρών διμερών διακρατικών σχέσεων με αμοιβαίο όφελος. Αυτός πιστεύω θα είναι ο κύριος δρόμος των διεθνών σχέσεων σε αντικατάσταση του κορεσμένου και δυσκίνητου συστήματος των πολυμερών οργανισμών, που όπως αποδείχθηκε στις κρίσιμες ώρες είναι ανύπαρκτοι. 

Ναυαγούν οι σχεδιασμοί Ερντογάν

Η Τουρκία του δικτάτορα Ερντογάν, παρά τις προσπάθειές του για απόκρυψη της εξάπλωσης της πανδημίας, αναγκάστηκε εν μια νυκτί να φτάσει στο άλλο άκρο και χωρίς συντονισμό, να πάρει μέτρα πλήρους περιορισμού που έσπειραν τον πανικό και έφεραν αναταράξεις στην κυβέρνησή του. Η οικονομία της Τουρκίας πάει από το κακό στο χειρότερο και είναι προ των πυλών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι δε ενέργειές του να καλύψει τα άλυτα προβλήματα, με πράξεις εντυπωσιασμού της τουρκικής κοινής γνώμης, όπως είναι η συνέχιση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η όλη κατάσταση δεν του επιτρέπει πλέον να υλοποιήσει τα σχέδιά του για ανάδειξη της  Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να βυθίσει και άλλο την τουρκική οικονομία με δαπανηρούς νεο-οθωμανικούς εορτασμούς το 2023. Ευτυχώς για τον Ελληνισμό ο Ερντογάν δεν πέτυχε τους στόχους του στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στον Έβρο την τελευταία δεκαετία 2008-2018 όταν η Ελλάδα υπέφερε από τα σκάνδαλα και ήταν αδύναμη πολιτικά και οικονομικά. Ο χρόνος κυλά πλέον υπέρ του Ελληνισμού και δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις για να αναδειχθούν Ελλάδα και Κύπρος στο νέο διεθνές περιβάλλον ως ουσιαστικοί κόμβοι σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να υπάρχει σύνεση, ψυχραιμία, σωστός σχεδιασμός και προσεκτικές ενέργειες από Αθήνα και Λευκωσία!

Υπουργός Υγείας και επαγγελματίες υπερβάλλουν εαυτούς

Στην Κύπρο, εκ του αποτελέσματος διαπιστώνεται ότι η όλη διαχείριση μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένη από την κυβέρνηση, παρά τις ελλείψεις και τα διαχρονικά προβλήματα που παρουσιάζουν οι κρατικές υπηρεσίες. Αξίζει όμως να σημειωθούν τα παρακάτω: 

  • Το Υπουργείο Υγείας, παρόλο που κάποιοι αρμόδιοι του για τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης επιδημιών δεν σύνταξαν ούτε δοκίμασαν σχέδιο (ενώ είχαν στη διάθεσή τους χρόνο πέραν των 6 ετών) εντούτοις ο υπουργός Υγείας και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κρατικών νοσοκομείων ανταποκρίνονται με ιδιαίτερο ζήλο και ενδιαφέρον, υπερβάλλοντας εαυτούς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης. 
  • Η ομάδα επιδημιολόγων μαζί με την αντίστοιχη της  Ελλάδας δικαιούνται τα εύσημα όχι μόνο σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ελαχιστοποίηση των απωλειών και για την ψύχραιμη, καθημερινή αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης χωρίς να επηρεάζονται από εξωγενείς αρνητικούς παράγοντες.
  • Το ΓεΣΥ έδειξε τις αδυναμίες του και τις αντιφατικές καταστάσεις που προκλήθηκαν από την έναρξη εφαρμογής του. Ο θεσμός των προσωπικών ιατρών στον οποίο έχουν ενταχθεί ακόμα και ευάλωτες ομάδες ιατρών άνω των 70 ετών, με αποτέλεσμα πολλοί από τους 2500 ασθενείς τους να βρίσκονται στον αέρα, αποδεικνύονται ουσιαστικά ως  καλοπληρωμένοι διαβιβαστές ιατρικών συνταγών. 
  • Το πλεόνασμα της Κυβέρνησης που δημιουργήθηκε μέσα από την πετυχημένη ελεγχόμενη δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών, εξανεμίστηκε εντός μερικών εβδομάδων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες της κοινωνίας και των εργαζομένων.

Διατάγματα – Εισηγήσεις

  1. Ο θεσμός του ΓεΣΥ δοκιμάστηκε και προφανώς πρέπει να αναθεωρηθεί, αλλά τουλάχιστον στην παρούσα φάση λόγω κρίσης, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση/μείωση των εξαψήφιων απολαβών των προσωπικών ιατρών και των χρεώσεων των ειδικών ιατρών, προς όφελος του συστήματος υγείας των δημοσίων νοσοκομείων για αντιμετώπιση της παρούσας ή και μελλοντικών κρίσεων.
  2. Κρίνεται επιβεβλημένη η θεσμοθέτηση ειδικού ταμείου αντιμετώπισης κρίσεων, το οποίο θα διατίθεται μόνο όταν κηρυχθεί κατάσταση κρίσης με βάση τα Εθνικά Σχέδια Διαχείρισης Κρίσεων.
  3. Επίσης, αναγκαία η θεσμοθέτηση νέου Υφυπουργείου ή ανεξάρτητης Υπηρεσίας «ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ» με ευθύνη την προετοιμασία/δοκιμή/ επικαιροποίηση/εφαρμογή/συντονισμό των Εθνικών Σχεδίων όλων των Υπουργείων προκειμένου να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα αντιμετώπισης οποιασδήποτε κρίσης με εργονομική και αποτελεσματική κατανομή προσωπικού-μέσων και εγκαταστάσεων.

Σε αυτή την τεράστια εθνική προσπάθεια το «ΕΜΕΙΣ» μεταξύ κράτους, επαγγελματιών υγείας, ιδιωτικού τομέα, συγκροτημένων εθελοντών και της κοινωνίας των πολιτών, που αποδείχθηκε πολύ ώριμη, κέρδισε την πρώτη μεγάλη μάχη και ελπίζουμε σύντομα τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού. Η όλη κατάσταση συνεχίζει όμως να δίδει τα μηνύματά της και η κοινωνία είναι αυτή που πρέπει μετά την κρίση να ρυθμίσει τις όποιες μεγάλες ή μικρές αλλαγές απαιτούνται στο εγγύς  μέλλον, θέτοντας και τον κάθε υπεύθυνο, άξιο ή ανάξιο στη θέση που του αξίζει…

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube