fbpx

REAL TIME |

Weather Icon

Ανακοίνωση των εργαζομένων στην Workable, μετά τις απολύσεις λόγω κορονοϊού

Ανακοίνωση των εργαζομένων στην Workable, μετά τις απολύσεις λόγω κορονοϊού

Λάβαμε την ανακοίνωση των εργαζομένων στην εταιρεία Workable, η οποία πρόεβη σε απολύσεις και περικοπές, επικαλούμενη προβλήματα που προέκυψαν από την κρίση του κορωνοϊού.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να ανακληθούν οι απολύσεις και να μην γίνει καμία αναπροσαρμογή των μισθών και των όρων εργασίας, ενώ ζητούν και τη διαβούλευση της εταιρείας με τους εργαζομένους, πριν τη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Προς κοινό και διοίκηση,

Την τελευταία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς κατάστασης στην εταιρεία, η οποία μας θλίβει και μας υποτιμά σαν προσωπικότητες και σαν εργαζόμενους.

Σε διάστημα περίπου 4 ημερών, έγιναν 24 απολύσεις συναδέλφων συνολικά. Δεν υπήρχε καμία προηγούμενη προειδοποίηση και σαν αιτία δόθηκε η απόδοσή τους και η παγκόσμια οικονομική ύφεση. Οι συνάδελφοι απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, και με δικαιολογία την έλλειψη χρόνου πιέστηκαν να υπογράψουν τις απολύσεις τους πάραυτα, χωρίς να τους δοθεί ο χρόνος να διαβάσουν τα έγγραφα που υπογράφουν. Όσοι εργαζόμενοι ζήτησαν επιπλέον χρόνο για προσεκτική ανάγνωση ή συμβουλή από δικηγόρο, πήραν ως απάντηση ότι τα έγγραφα ήταν απαραίτητο να υπογραφούν άμεσα, πρακτικά αγνοώντας και παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους από την ελληνική και ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία.

Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ πριν από ένα μήνα ο CEO της εταιρείας διαβεβαίωνε όλους τους εργαζόμενους πως “όλα βαίνουν καλώς” και “είμαστε σε ένα επίπεδο που μπορούμε να αντέξουμε αρκετούς μήνες ακόμα“. Παράλληλα, η εταιρεία σαν απόκριση στην επικαιρότητα και τα παγκόσμια κύματα απολύσεων ανέπτυξε ένα νέο προϊόν, το Workable Bridge, που επιτρέπει σε απολυμένους ανά τον κόσμο να συνδέονται με νέους εργοδότες. Το λογισμικό ολοκληρώθηκε σε πολύ μικρό διάστημα και με την υπερεντατική δουλειά συναδέλφων, κάποιοι από τους οποίους αργότερα κρίθηκαν πλεόνασμα και απολύθηκαν.

Η επίσημη ενημέρωση σχετικα με τις απολύσεις των συναδέλφων μας ήρθε μετά από ένα διάστημα διαρροών και φημών για το εργασιακό μας μέλλον. Τη Δευτέρα 4 Μαΐου ο CEO της εταιρείας μας ενημέρωσε για την κατάσταση με email και all-hands meeting. Το email μιλούσε για την προσπάθεια της διοίκησης να κοπούν τα “non-essential” κόστη της εταιρείας στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Κατά τη διάρκεια του all-hands meeting χαρακτήρισε τις απολύσεις “δυσάρεστες“. Οι απολύσεις αιτιολογήθηκαν στο πλαίσιο του νέου πλάνου της εταιρείας, στο οποίο οι απολυμένοι συνάδελφοί μας δε θα είχαν αντικείμενο και δουλειά. Δήλωσε πως η κατάσταση είναι ρευστή και δεν μπορεί να ξέρει αν θα υπάρξουν νέες απολύσεις στο μέλλον. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία χρόνια γίνονταν συνεχείς αναφορές στη σημασία του να χτιστεί μια ισχυρή ομάδα πωλήσεων. Παρ’όλα αυτά πολλοί απολυμένοι συνάδελφοι αποτελούσαν προσλήψεις του τελευταίου χρόνου, βάσει αυτής της στρατηγικής. Συνέχισε λέγοντας πως χρειάζεται να γίνουμε πιο αποδοτικοί για να πετύχουμε τους στόχους μας, αν και πρακτικά είμαστε πια λιγότεροι. Δεν έγινε καμία αναφορά σε εναλλακτικές που τυχόν υπήρχαν και εξαντλήθηκαν, ούτε βέβαια στο τι άλλαξε από το προηγούμενο all-hands meeting στα μέσα Μαρτίου, όπου και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία αντέχει. Επιπλέον, μας ανακοινώθηκε ότι το νέο πλάνο της εταιρείας θα βασιστεί σε επιπλέον εξωτερικό δανεισμό για να γίνει κερδοφόρα. Ταυτόχρονα ο CEO δήλωσε ότι τα νούμερα των τελευταίων ημερών είναι καλύτερα από τις προβλέψεις στις οποίες στηρίχθηκαν τα μέτρα που λήφθηκαν.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής για την δουλειά και τον μισθό του. Η μείωση ρυθμού ανάπτυξης και κερδοφορίας μετακυλίεται στους εργαζόμενους. Στους εργαζόμενους που έχτισαν την εφαρμογή που κάνει την εταιρεία κερδοφόρα και που χωρίς αυτούς και την σκληρή τους δουλειά δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Μπροστά στις απολύσεις των συναδέλφων μας και σε ενδεχόμενες περαιτέρω βλαπτικές μεταβολές των εργασιακών μας σχέσεων ΔΕΝ μένουμε βουβοί και κυρίως άπραγοι.

Απαιτούμε τα παρακάτω:
• Ανάκληση όλων των πρόσφατων απολύσεων.
• Καμία νέα απόλυση.
• Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας.
• Ουσιαστική διαβούλευση και ενημέρωση των εργαζομένων πριν την λήψη οποιουδήποτε μέτρου.

Ομάδα εργαζομένων Workable Ελλάδας

Ακολουθεί δημοσίευμα του  capital.gr που αφορά στο θέμα:

Απολύσεις και περικοπές κόστους λόγω κορονοϊού στη Workable

Του Κώστα Κετσιετζή

Τον δρόμο που χάραξαν αρκετές επιχειρήσεις ακολουθεί και η ελληνική startup εταιρεία Workable, η οποία προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε 24 απολύσεις, μειώνοντας το προσωπικό της κατά περίπου 9%, ενώ αποφασίστηκε και δραστική περικοπή των λειτουργικών της εξόδων.

Οι απολύσεις ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα και ολοκληρώθηκαν χθες Δευτέρα όπου έγινε και επίσημη ενημέρωση προς το προσωπικό από τον CEO, Νίκο Μωραϊτάκη. Η πλειοψηφία τους αφορούσε στο τμήμα πωλήσεων καθώς όπως εκτιμά η διοίκηση της Workable, δύσκολα θα μπορούν να κλείσουν νέα συμβόλαια το επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μωραϊτάκης στη διαδικτυακή συζήτηση με όλο το προσωπικό (all-hands meeting) που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ αλλά και όπως ανέφερε και σε email που έστειλε, η πανδημία επηρεάζει και τη λειτουργία της εταιρείας.

“Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους και πολλές επιχειρήσεις κλείνουν. Ακόμη και αν δεν σταματούν τις εργασίες τους πολλές εταιρείες αλλάζουν τα πλάνα προσλήψεων ή τις συνήθειες τους μέχρι να βγουν από την κρίση. Είναι πολύ πιθανό να παγώσουν τις προσλήψεις ή να μην συνεχίσουν να πληρώνουν για ανανέωση των συμβολαίων τους”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μωραϊτάκης στο emailτου.

Σημειώνεται ότι η Workable αναπτύξει μια πλατφόρμα η οποία αξιοποιεί την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Ακόμη αναπτύσσει τεχνολογίες για τον έλεγχο των υποψηφίων για μια θέση εργασίας. Η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες λογισμικού με συνδρομές (Software As A Service).

Περικοπές και τηλεργασία

Ο CEOτης Workable ανέφερε ότι η εταιρεία πέρα τον απολύσεων προχωρά σε δραστική περικοπή των λειτουργικών της εξόδων μειώνοντας συνδρομές σε υπηρεσίες και προχωρώντας σε επαναδιαπραγματεύσεις ενοικίων.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι η εργασία από το σπίτι που επεκτάθηκε στην εταιρεία λόγω της πανδημίας παγιώνεται ως πρακτική. Αυτό, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σημαίνει πως η Workable σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κλείσει τα γραφεία της σε Αθήνα, Βοστώνη και Λονδίνο ή θα διατηρήσει κάποιους ελάχιστους χώρους για όσους θέλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν από το γραφείο.

Παράλληλα η εταιρεία θα σταματήσει άλλες μη βασικές δαπάνες όπως οι εκπαιδεύσεις, τα περισσότερα ταξίδια αλλά και το catering που προσέφερε μέχρι σήμερα στο προσωπικό.

Επιπλέον χρηματοδοτήσεις

Ο κ. Μωραϊτάκης δήλωσε ακόμη ότι η εταιρεία έλαβε 1,1 εκατ. δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων που υλοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση. Παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Silicon Valley Bank για την έγκριση πιστωτικής γραμμής ύψους 4 εκατ. δολαρίων, ενώ έλαβε και περίπου 1 εκατ. λίρες από μια δωρεά για Έρευνα και Ανάπτυξη την οποία είχε αιτηθεί πριν από χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Workable από την ίδρυση της το 2012 έως και σήμερα έχει συγκεντρώσει κεφάλαια άνω των 80 εκατ. δολαρίων από επενδυτές. Παράλληλα τα ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδά της ξεπερνούν τα 22 εκατ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον κ. Μωραϊτάκη οι περικοπές γίνονται προκειμένου η εταιρεία να γίνει κερδοφόρα όσο πιο γρήγορα γίνεται, και σίγουρα εντός του 2021. Η Workable, όπως πολλές άλλες τεχνολογικές εταιρείες, όλα αυτά τα χρόνια θυσίαζε την κερδοφορία για να πετυχαίνει γρήγορη ανάπτυξη των εργασιών της.

“Νωρίτερα φέτος σας είχα πει ότι σιγά σιγά εγκαταλείπουμε αυτή την στρατηγική, προσαρμόζοντας τις επενδύσεις με στόχο να είμαστε κερδοφόροι το 2021. Πλέον αυτή η στρατηγική δεν απλά μια καλή ιδέα, αλλά αποτελεί αναγκαιότητα. Σε μια ύφεση, κάθε εταιρεία βρίσκεται σε καλύτερη θέση αν γίνει κερδοφόρα νωρίτερα, οπότε θα επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία”, ανέφερε στο emailτου.

Οι προοπτικές για το μέλλον

Ο CEOτης Workable εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας, καθώς μετά από την ύφεση οι εταιρείες θα ξεκινήσουν πάλι να προσλαμβάνουν και μάλιστα με αυξημένους ρυθμούς. “Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι άμα κοιτάξουμε τη μεγάλη εικόνα, υπάρχει μπροστά μας ένα λαμπρό μέλλον”, σημειώνει στο emailτου.

Ο ίδιος ανέφερε πως δεν υπάρχουν σχέδια για επιπλέον απολύσεις το επόμενο διάστημα. Απέφυγε πάντως να δεσμευτεί για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας καθώς όπως είπε είναι ακόμη άγνωστες οι συνέπειες της πανδημίας.

Στην εταιρεία πάντως εξακολουθεί να επικρατεί ανησυχία ειδικά από τη στιγμή που όπως σημειώνουν πηγές με γνώση των λειτουργιών της Workable, ο κ. Μωραϊτάκης σε προηγούμενη ενημέρωση του προσωπικού στα τέλη Μαρτίου, έλεγε ότι η εταιρεία είναι θωρακισμένη κεφαλαιακά και δεν θα προχωρούσε σε απολύσεις.

[email protected]

σχετικά άρθρα