Weather Icon

Αλλού σχεδιάζουν και αναπτύσσουν εδώ ψωνίζουμε από αντιπροσώπους

Αλλού σχεδιάζουν και αναπτύσσουν εδώ ψωνίζουμε από αντιπροσώπους

Το Τουρκικό Επιστημονικό και Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο (TÜBİTAK) και το Ινστιτούτο Έρευνας & Αναπτύξεως Αμυντικών Βιομηχανιών (SAGE) ασχολούνται κατ’ εξοχήν με την εξέλιξη εγχώριων όπλων που αναπτύσσονται κατά βάση με εξαγορά τεχνολογίας από το εξωτερικό κι εν συνεχεία ανατίθεται η μαζική παραγωγή τους σε κρατικές και ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες.

Έχετε ακούσει να υπάρχει στην Ελλάδα κάτι ανάλογο; Συμβούλια πολλά όμως για “άλλα”, όχι τέτοια πεζά και “κακά” πράγματα…

Η Τουρκία θεωρεί την τεχνολογία και την αμυντική βιομηχανία ως προνομιακό τομέα αναπτύξεως της χώρας και τον υποστηρίζει αφιερώνοντας ετησίως σημαντικά κεφάλαια για αναπτυξιακά προγράμματα. Μέσω αυτών, χιλιάδες νέοι επιστήμονες με σπουδές στο εξωτερικό, ξέρουν ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να εργασθούν σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα υψηλών τεχνολογιών, οι οποίες εν συνεχεία διασπείρονται σε πολιτικές εφαρμογές. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, είναι αισθητές.

Η συνεπής κρατική πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα, πρόκειται να επιτρέψει σε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο την απόκτηση σοβαρού τεχνολογικού προβαδίσματος από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καθώς θα εφοδιασθούν με οπλικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής που θα εξασφαλίσουν κρίσιμο επιχειρησιακό πλεονέκτημα έναντι των δυνητικών αντιπάλων τους. Ήδη το TÜBİTAK-SAGE συνετέλεσε αποφασιστικά την ανάπτυξη του τουρκικού πυροβολικού με ΠΕΠ εκτεταμένου βεληνεκούς και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, που απουσιάζουν από τον Ελληνικό Στρατό. Ας δούμε όμως μερικά τρέχοντα προγράμματα που διαχειρίζεται το TÜBİTAK-SAGE, ώστε να κατανοηθεί η ανωτέρω διαπίστωση καλύτερα.

Ο ήδη σε υπηρεσία πύραυλος πτήσεως (cruise) SOM, συνεχίζει να εξελίσσεται. Πρόκειται για όπλο που εκτοξεύεται από μαχητικά αεροσκάφη. Οι εκδόσεις C1 και C2 θα διαφέρουν από τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες, χάρη στην ικανότητά τους να πλήξουν ναυτικούς στόχους. Η μικρότερη έκδοση SOM-J που αναπτυσσόταν για το F-35, προβλέπεται να εκτελέσει δοκιμαστική βολή από F-16 εντός του 2020.

Με την εκπνοή του τρέχοντος έτους, προβλέπεται η ολοκλήρωση του προγράμματος αναπτύξεως δύο πυραύλων αέρος – αέρος, των GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN, που προορίζονται για το F-16. Τους επόμενους μήνες, πρόκειται να διεξαχθούν οι τελικές βολές από αεροσκάφος.

Για τη συνέχεια Doureios

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube