Weather Icon
ΙΣΤΟΡΙΚΑ , Κοινωνία 1 Μαΐου 2020

Ο Σπάρτακος δεν θα είχε καμία πιθανότητα.

Ο Σπάρτακος δεν θα είχε καμία πιθανότητα.
Ξέρουμε πια, πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η δουλεία ήταν εκείνη την περίοδο μια συνθήκη για τον πολιτισμό. Τόσο ζοφερά, τόσο κυνικά. Ακόμα κι ο Αριστοτέλης, ο μεγάλος ιδρυτής της λογικής δεν κατάφερε να δει πέρα από τα όρια της εποχής του και θεωρούσε τη δουλεία μια επιλογή της φύσης!
Παρόμοια με τους απεργούς του Σικάγο. Ο αγώνας τους ήταν ιδιαίτερα συγκινητικός όπως και του Σπάρτακου και διακαιωμένος απ΄ τη σκοπία του ατόμου. Κι εξίσου μάταιος, απ΄ τη σκοπιά της κοινωνίας- άλλες δυνάμεις θα οδηγούσαν την αληθινή, τη σιωπηλή επανάσταση για μια καλύτερη ζωή και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η τεχνολογία κι όχι οι υψωμένες γροθιές.
Ενώ στο μεταξύ, τι ειρωνεία αλήθεια, η ίδια η αρχική αιτία της εξαθλίωσης, η βιομηχανική επανάσταση, θα ήταν αυτή που αργά αργά καταργούσε τη δουλεία. Περισσότερο από οποιονδήποτε Σπάρτακο, Χριστό, Μαρξ, Λίνκολν ή άλλο ανθρωπιστή φιλόσοφο ή ακτιβιστή
O Henry Ford υπερδιπλασίασε το ημερομίσθιο το 1914 από τα $2.2 στα $5.
Αργότερα θεσμοθέτησε τη βδομάδα των 5 ημερών και το 1926 το 40ωρο.
Προκάλεσε τότε τη γενική κατακραυγή- η Wall Street Journal έγραφε ότι έχει μια βιβλική προσέγγιση στα πράγματα, εντελώς ακατάλληλη για την οικονομία.
΄Ενας άλλος Ιταλο- αμερικανός καπιταλιστής ο Amadeo Giannini, ίδρυσε τους πρώτους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην ιστορία. Έτσι για την ιστορία και οι δύο ήταν θεόφτωχοι στο ξεκίνημα…
Όποιος ψάχνει ιδεατά και καθαρά πράγματα θα απογοητευτεί. Δεν υπάρχουν. Κατασκευάζονται μόνο από επιτήδειους για να εκμεταλλεύονται τους ανόητους, με το αζημίωτο. Οι αγορές ευθύνονται για ένα σωρό ανομίες. Χειρότερη από όλες ήταν ότι είχαν θεσμοθετήσει τη δουλεία από το 15- 17ο αιώνα. Στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ αγόραζες μετοχές με σκλάβους. Δυο χιλιετίες μετά τον Σπάρτακο αυτό δεν καταπίνεται, όχι.
Ιδεατή εικόνα δεν υπάρχει, υπάρχει όμως μεγάλη εικόνα.
Το τι απελευθέρωσε/ ώνει το άτομο τα τελευταία 200 χρόνια και το τι το πυροβολούσε όταν περνούσε τα σύνορα και το σκότωνε είναι τέτοιες, μεγάλες- τεράστιες, εικόνες.
Τις ψάχνεις και τις βρίσκεις παντού- αν δε σου χαλάνε την ονείρωξη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube