Weather Icon

Υπό την προστασία του τουρκικού Π/Ν τα πλοία-φαντάσματα που μεταφέρουν αλλοδαπούς στο Αιγαίο και όπλα στη Λιβύη

Υπό την προστασία του τουρκικού Π/Ν τα πλοία-φαντάσματα που μεταφέρουν αλλοδαπούς στο Αιγαίο και όπλα στη Λιβύη

Νίκος Μελέτης

Με απειλές ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή θα αναλάβουν να  διασφαλίσουν την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, απαντά η Άγκυρα  στην προσπάθεια της Ελλάδας να αποτρέψει την διακίνηση όπλων και μεταναστών μέσω παλιών τουρκικών εμπορικών πλοίων.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ευθεία απειλή εναντίον της Ελλάδας ότι οποιοσδήποτε έλεγχος των ύποπτων πλοίων που ξεκινούν από τα τουρκικά λιμάνια , θα προκαλέσουν την παρέμβαση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ,ώστε να διασφαλισθεί ότι αυτά θα συνεχίσουν την αποστολή τους είτε πρόκειται για μεταφορά όπλων είτε διακίνηση μεταναστών…

Το επεισόδιο της 2ας Απριλίου(που αποκάλυψε η Καθημερινή) με το τουρκικό δεξαμενόπλοιο   που θεωρήθηκε ύποπτο και μετά από «κυνηγητό» άλλοτε σε διεθνή και άλλοτε στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων  ,στην περιοχή της Σάμου και της Ικαρίας υποχρεώθηκε να επιστρέψει σε τουρκικό Λιμάνι έχει σημάνει συναγερμό στις  Έλληνικές Αρχές.

Σύμφωνα   με εκτιμήσεις της Αθήνας η Τουρκία χρησιμοποιεί και πάλι την τακτική των πλοίων -φαντάσματων, που είναι κυρίως παροπλισμένα μικρά φορτηγά  για την μεταφορά όπλων στην Λιβύη αλλά και για την διακίνηση μεταναστών προς την Ιταλία αλλά και τις ακτές της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Τελευταίο επεισόδιο ήταν με το πλοίο το οποίο γεμάτο μετανάστες προσάραξε έξω από το λιμάνι της Τζιάς. Επίσης είχε προηγηθεί και το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο το οποίο μετά από παρέμβαση γαλλικών σκαφών που συμμετείχαν στην νατοϊκή Δύναμη επέστρεψε σε τουρκικό λιμάνι ,καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν ήταν φορτωμένο με όπλα και είχε προορισμό την Λιβύη.

Η Τουρκία στις 3 Απριλίου είχε εκδώσει NAVTEX (20051/20)  ισχυριζόμενη οτι το τουρκικό πλοίο στο περιστατικό της 2ας Απριλίου δέχθηκε πυρά από την Ελληνική Ακτοφυλακή  και καλούσε όλα τα πλοία να είναι σε επαφή με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή.

Με νεα NAVTEX που εξέδωσε το πρωί της Τρίτης η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι είναι  αυτή που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ,θέτει σε κίνδυνο ζωές ναυτικών και εμποδίζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και απειλεί ότι το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή «είναι  έτοιμοι να προστατεύσουν την ελευθερία της Ναυσιπλοΐας και να αποτρέψουν τις παράνομες δραστηριότητες της Ελληνικής Ακτοφυλακής».

Η Τουρκία πιθανότατα θέλησε να τεστάρει τα αντανακλαστικά και τις αντιδράσεις της Αθήνας  και το ενδιαφέρον πλέον είναι εάν θα επιχειρήσει κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και στην Θάλασσα στέλνοντας και άλλα τέτοια πλοία – φαντάσματα, τα οποία εάν ζητηθεί να ελεγχθούν από την Ελληνική Ακτοφυλακή ,θα κληθεί να τα «προστατεύσει» το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Στις 3 Απριλίου  με την NAVTEX 20051/20  οι Τουρκικές Αρχές ανέφεραν: 

«Στις 2 Απριλίου  ένα υπό τουρκική σημαία εμπορικό  πλοίο δέχθηκε πυρά από τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Το υπό τουρκική σημαία σκάφη που πλέουν στο Αιγαίο παρακαλούνται να είναι σε επαγρύπνηση για τέτοιου είδους περιστατικά αναφορικά με την ασφάλεια της ζωής και την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας  και υπάρχει ανάγκη να ενημερώνουν άμεσα την τουρκική Ακτοφυλακή και το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις και η Ακτοφυλακή  είναι διαρκως συντονισμένες στην συχνότητα 16».

Το πρωΐ της Τρίτης 7 Μαρτίου ακολούθησε η έκδοση και νέας Αναγγελίας από τις τουρκικές Αρχές(Ν/W 0580/20):

« Αιγαίο-Μεσόγειος. Αναγγελία προς όλους τους  ναυτιλόμενους . Η Ελλάδα επανειλημμένα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών  στο Αιγαίο με πρακτικές που είναι αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο. Ως εκ τούτου η NAVTEX 20051/20 εξακολουθεί να είναι σε ισχύ  και έγκυρη. Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή είναι έτοιμες να προστατεύσουν τις ζωές στην Θάλασσα ,να διασφαλίσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας  και να αποτρέψει κάθε παράνομη δραστηριότητα της ελληνικής Ακτοφυλακής στην θάλασσα. Οι Σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Οι τουρκικές NAVTEX

IZMIR TURK RADIO
NAVTEX N/W NR:20051/20

AEGEAN SEA

NOTICE ALL MARINERS

ON 02 APR 2020, A TURKISH FLAGGED
MERCHANT VESSELS WAS FIRED UPON
BY GREEK COAST GUARD BOATS. TURKISH
FLAGGED VESSELS SAILING IN THE AEGEAN
SEA ARE REQUESTED TO BE VIGILANT AGAINST
SUCH INCIDENT WITH RESPECT TO SAFETY OF
LIFE AND SAFETY OF NAVIGATION AND SHOULD
THERE BE A NEED THEY ARE URGED TO SWIFTLY
INFORM THE TURKISH COAST GUARD AND TURKISH
NAVY.
TURKISH NAVY FORCES AND COAST GUARD COMMAND
LISTEN TO VHF CHANEL 16 CONTINUOUSLY.

TURNHOS N/W : 0580/20
AEGEAN SEA-MEDITERRANEAN SEA NOTICE TO ALL MARINERS. GREECE HAS REPEATEDLY ENDANGERED LIVES OF THE
MARINERS IN THE AEGEAN SEA WITH PRACTICES CONTRARY TO INTERNATIONAL
LAW. THEREFORE NAVTEX NR 20051/20 IS STILL EFFECTIVE AND VALID. TURKISH
NAVY AND COAST GUARD STAND READY TO PROTECT LIFE AT SEA, SAFEGUARD
THE FREEDOM OF NAVIGATION AND PREVENT ANY ILLEGAL ACTIVITY OF GREEK
COAST GUARD AT SEA. IZMIR AND ANTALYA NAVTEX STATIONS WILL CONTINUE TO
PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR THE SAKE OF NAVIGATIONAL SAFETY. CAUTION ADVISED. 

Πηγή: Λίμπεραλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube