Weather Icon
Υγεία 3 Απριλίου 2020

Υγειονομική βόμβα “δώρο” της Τουρκίας στην Ελλάδα – Θετικοί 119 επιβάτες στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»

Υγειονομική βόμβα “δώρο” της Τουρκίας στην Ελλάδα – Θετικοί 119 επιβάτες στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των Αρχών για μαζική εξάπλωση του κορωνοϊού στους επιβάτες του πλοίου της ΑΝΕΚ «Ελευθέριος Βενιζέλος». Χθες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θετικοί στον ιό COVID-19 βρέθηκαν 119 από τους συνολικά 380 επιβαίνοντες, ενώ ακόμα δύο έχουν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες μεταφερθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο «Αττικόν». Το πλοίο είναι μισθωμένο από την τουρκική εταιρεία Miray International και απέπλευσε στις 9 Μαρτίου από το Τσεσμέ με προορισμό την Ισπανία. Επιβαίνουν 30 άτομα πλήρωμα και 350 ναυτεργάτες, που επρόκειτο να πάρουν μέρος σε εργασίες ανακατασκευής κρουαζιερόπλοιου της εταιρείας Carnival, στο λιμάνι Κάντιθ κοντά στη Σεβίλλη. Λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι Αρχές στην Ισπανία απαγόρευσαν τον κατάπλου στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το πλοίο ξεκίνησε άμεσα το ταξίδι επιστροφής στο Τσεσμέ.

Ενώ βρισκόταν ανοικτά της Σάμου, οι Αρχές της Τουρκίας δεν επέτρεψαν τον ελλιμενισμό του στο Τσεσμέ και έδωσαν εντολή στον καπετάνιο να κατευθυνθεί νοτιότερα. Το λιμάνι όμως που υπεδείχθη στο πλήρωμα δεν εξυπηρετείται από αεροδρόμιο και θεωρήθηκε ότι οι ξένοι ναυτεργάτες θα είχαν δυσκολία να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ετσι, κρίθηκε προτιμότερο να καταπλεύσει στον Πειραιά. Καθώς όμως προερχόταν από την Ισπανία και μετέφερε 350 αλλοδαπούς (κυρίως από Ουκρανία, Ινδονησία, Φιλιππίνες) δεν επετράπη ο κατάπλους, πριν υπ. Εξωτερικών και Πολιτική Προστασία προετοιμάσουν τον άμεσο επαναπατρισμό των επιβατών.

Το Σάββατο, και ενώ η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί, ένας από τους επιβάτες διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό και αυτομάτως πλήρωμα και επιβάτες τέθηκαν σε καραντίνα. Χθες, κατόπιν απόφασης των αρμοδίων αρχών, το πλοίο που παρέμενε στη ράδα του Πειραιά αποφασίστηκε να δέσει στην πύλη Ε12 του λιμανιού, όπου η πρόσβαση είναι ελεγχόμενη. Οσοι επιβάτες δεν είναι θετικοί στον ιό θα αποβιβαστούν και θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία μέχρι τον επαναπατρισμό τους.

Αντίθετα, όσοι βρέθηκαν θετικοί (οι περισσότεροι έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα) θα παραμείνουν σε καραντίνα εντός του πλοίου. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη χθες στο πλοίο και έκανε έλεγχο για να διαπιστώσει εάν το στέλεχος του κορωνοϊού είναι ανιχνεύσιμο στις μεταλλικές επιφάνειες και στο σύστημα εξαερισμού.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube