Weather Icon
Ασία , Κορωνοϊός - Covid-19 22 Απριλίου 2020

Βιετνάμ: Πληθυσμός 97 εκ., κανένας θάνατος από τον κορωνοϊό!!!

Βιετνάμ: Πληθυσμός 97 εκ., κανένας θάνατος από τον κορωνοϊό!!!

των Anis Chowdhury και Jomo Kwame Sundaram

Το Βιετνάμ, ακριβώς νότια της Κίνας, είναι η 15η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο με 97 εκατομμύρια κατοίκους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του, από τις 13 Απριλίου, υπήρχαν 262 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, [268 στις 20 Απρ.] εκ των οποίων 144 έχουν αναρρώσει ή εγκαταλείψει νοσοκομεία [215 στις 20 Απρ.], και κανένα θάνατο.

Χάρη στην ταχεία δράση των αρχών για τον εντοπισμό και τον έλεγχο επαφών, καθώς και την καραντίνα και τη θεραπεία μολυσμένων ατόμων, το Βιετνάμ έλεγξε το πρώτο κύμα λοιμώξεων τον Ιανουάριο. Μετά από ένα δεύτερο κύμα 41 νέων υποθέσεων, το Βιετνάμ επέβαλε γενική απομόνωση στις 31 Μαρτίου. Η χώρα έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερα από 121.000 τεστ, με περισσότερους από 75.000 ανθρώπους σε καραντίνα ή σε απομόνωση.

Μετά από θετικό έλεγχο περισσότερων από δώδεκα ατόμων συνδεόμενων με το νοσοκομείο Bach Mai στο Ανόι, οι αρχές αναζήτησαν τις επαφές και ενημέρωσαν περισσότερα από 10.000 άτομα που ήταν στο νοσοκομείο από τις 12 Μαρτίου για τεστ και «κλειδώθηκε» ένας γειτονικός αγροτικός οικισμός για 14 ημέρες.

Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής σημείωσε ότι “η εμπειρία του Βιετνάμ δείχνει πώς, εστιάζοντας στην έγκαιρη εκτίμηση κινδύνου, στην αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών, μια χώρα με ανεπαρκείς πόρους και ένα σύστημα υγείας επισφαλές μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία. Αντιμέτωποι με έναν απροσδιόριστο ξένο, αποφασιστική ηγεσία, ακριβείς πληροφορίες και αλληλεγγύη της κοινότητας επιτρέπουν στους ανθρώπους να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Το σημαντικό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, οι Financial Times και άλλες εφημερίδες επαινούν το Βιετνάμ ως μια φθηνή επιτυχία στον αγώνα κατά του Covid-19, το οποίο πρέπει να μιμηθούν οι φτωχές χώρες με περιορισμένους πόρους.

Αφού αντιμετώπισε το SARS1, τη γρίπη των πτηνών και άλλες πρόσφατες επιδημίες, το Βιετνάμ ενήργησε γρήγορα και πρόωρα στην απειλή του Covid-19. Ενώ μόνο 27 κρούσματα Covid-19 είχαν εντοπιστεί στην πόλη Γουχάν στα μέσα Δεκεμβρίου 2019, το Υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές πρόληψης, συμπεριλαμβανομένης της στενής παρακολούθησης των παραμεθόριων περιοχών και άλλων μέτρων για να αποτρέψει τη μόλυνση του πληθυσμού του.

Όταν η Κίνα επιβεβαίωσε επίσημα τον πρώτο θάνατο από τον νέο κορωνοϊό στις 11 Ιανουαρίου, το Βιετνάμ αύξησε γρήγορα τους υγειονομικούς ελέγχους σε όλα τα σύνορα και στα αεροδρόμια. Θερμομετρούσε τους επισκέπτες κατά την άφιξη. Οποιοσδήποτε έχει συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό, πόνο στο στήθος ή δυσκολίες στην αναπνοή απομονωνόταν αμέσως για εξέταση και παρακολουθούνταν αυστηρά σε ιατρικές εγκαταστάσεις, ενώ εντοπίζονταν οι πρόσφατες επαφές για παρακολούθηση.

Ελεγχος επιβατών στο διεθνές αεροδρόμιο του Καν Θο (Photo CDC Can Tho cdccantho.vn)

Ακολούθησαν άλλα σκληρά μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων, το δελτίο στις χειρουργικές μάσκες, η ακύρωση ορισμένων πτήσεων και ο περιορισμός εισόδου στους περισσότερους αλλοδαπούς. Επιβλήθηκαν άνισα, όπως απαιτείται, και όχι ως γενικά μέτρα. Η κυβέρνηση ζήτησε από όλους τους πολίτες να υποβάλλουν αναφορές υγείας στο διαδίκτυο και οι πληροφορίες ενημερώνονταν τακτικά σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Βιετνάμ ήταν η πρώτη χώρα μετά την Κίνα που απομόνωσε μια μεγάλη κατοικημένη περιοχή. Αφού εντόπισε ορισμένες περιπτώσεις εργατών που επέστρεψαν από το Γουχάν, επέβαλε 21 ημέρες περιορισμό στις 13 Φεβρουαρίου σε τμήμα της επαρχίας Vinh Phuc, βόρεια του Ανόι, όπου ζουν περισσότερα από 10.000 άτομα.

Η κυβέρνηση διέταξε επίσης καραντίνα για όλους τους επισκέπτες της χώρας, ενώ όσοι φτάνουν μετά τις 8 Μαρτίου πρέπει να υποβληθούν σε ιατρική εξέταση. Δύο πόλεις μπήκαν σε καραντίνα στις 9 Μαρτίου μετά την επίσκεψη ενός βρετανού τουρίστα που μετέφερε τον ιό.

Πολλά τεστ

Το Βιετνάμ ανέπτυξε ένα γρήγορο, αποτελεσματικό και προσιτό κιτ τεστ σε ένα μήνα. Πολλές χώρες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για αυτό το κιτ, το οποίο χρησιμοποιεί μια εγκεκριμένη από τον ΠΟΥ τεχνική. Η ταχεία ανάπτυξη του κιτ προήλθε από εκτεταμένες επείγουσες διαβουλεύσεις με ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων, συντονισμένο από το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Αντί να διεξάγει μαζικά τεστ, όπως η πλουσιότερη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ επικεντρώθηκε στην απομόνωση των μολυσμένων και την εύρεση των «πρωταρχικών» (άμεσων) επαφών τους και “δευτερευόντων” (έμμεσων) για αναζήτηση και εξέταση των ατόμων που είναι πιο πιθανό να μολυνθούν.

Το Βιετνάμ «σταμπάρει» κάθε περιστατικό μόλυνσης με έναν αριθμό. Κατ ‘εξαίρεση, η κυβέρνηση του Κομμουνιστικού Κόμματος έχει δημοσιεύσει την ταυτότητα και τις μετακινήσεις μιας εξέχουσας προσωπικότητας θετικής στον κορωνοϊό. Όταν οι τοπικές επιχειρήσεις κατηγορήθηκαν ότι απομάκρυναν τους αλλοδαπούς, ο πρωθυπουργός αποδοκίμασε αυτές τις διακρίσεις.

Κοινωνική κινητοποίηση

Κινητοποιήθηκαν φοιτητές Ιατρικής καθώς και συνταξιούχοι γιατροί και νοσοκόμες. Σύμφωνα με τον Tran DacPhu, ανώτερο σύμβουλο του Κέντρου Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του Βιετνάμ, “Πρέπει να κινητοποιήσουμε όλη την κοινωνία στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας για να καταπολεμήσουμε την επιδημία μαζί και είναι σημαντικό να βρούμε και να απομονώσουμε γρήγορα τις περιπτώσεις.”

Στις 19 Μαρτίου, ξεκίνησε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για την αγορά ιατρικού και προστατευτικού εξοπλισμού γιατρών, νοσοκόμων, αστυνομικών και στρατιωτών σε στενή επαφή με ασθενείς, καθώς και για αυτούς που βρίσκονται σε καραντίνα. Μέχρι τις 5 Απριλίου, περισσότερα από 2,1 εκ. άτομα δεσμεύθηκαν εγγράφως ότι θα συνεισφέρουν.

Διαφάνεια

Η διαδικτυακή πύλη του Υπουργείου Υγείας δημοσιεύει αμέσως κάθε νέα υπόθεση σε όλα τα μεγάλα μέσα και το ευρύ κοινό, με λεπτομέρειες (τόπος, τρόπος μόλυνσης και μέτρα που έχουν ληφθεί). Οι πληροφορίες διαδίδονται μέσω της τηλεόρασης και των κοινωνικών μέσων, ενώ παράλληλα το κείμενο αποστέλλεται σε όλα τα κινητά τηλέφωνα.

Διαφορετικά υπουργεία έχουν αναπτύξει από κοινού μια «εφαρμογή», πολύ εύκολη στη χρήση, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να πληροφορούνται τα «καυτά σημεία» όπου έχουν εντοπιστεί πρόσφατα νέα περιστατικά.

Η απάντηση του Βιετνάμ έχει αποκτήσει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών του. Περίπου το 62% των Βιετναμέζων ερωτηθέντων, σύμφωνα με δημοσκόπηση, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση αντέδρασε θετικά, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 40%.

Αλληλεγγύη

Ενώ ορισμένες πλούσιες χώρες ενεργούν εγωιστικά, το Βιετνάμ ακολουθεί τα βήματα της Κούβας και της Κίνας δείχνοντας ανθρωπιστική αλληλεγγύη απέναντι στην απειλή που θέτει ο Κόβιντ-1.

Έχει αποστείλει 450.000 προστατευτικές στολές στις Ηνωμένες Πολιτείες για επαγγελματίες υγείας και έχει δωρίσει 550.000 μάσκες σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Το Βιετνάμ έχει επίσης δωρίσει προστατευτικές στολές, ιατρικές μάσκες, εξοπλισμό και κιτ δοκιμής – αξίας άνω των 300.000 $ – στην Καμπότζη, το Λάος και την Ινδονησία.

Τονίζοντας τη σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός Nguyen Xuan Phuc περιέγραψε τις προσπάθειες του Βιετνάμ να συγκρατήσει τον ιό ως “γενική εαρινή επίθεση του 2020”, αναφερόμενος στην κρίσιμη επίθεση Tet του 1968 από τους αντάρτες Βιετκόνγκ κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου.

Πηγή : https://consortiumnews.com, Ανιχνεύσεις

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube