Weather Icon
Κίνα , Λιβύη , Τουρκία 23 Απριλίου 2020

Τούρκικο ή Κινέζικο; Οι αντιμαχόμενοι στη Λιβύη αλληλοκατηγορούνται για ένα κατεστραμμένο Μη-Επανδρωμένο Αεροσκάφος

Τούρκικο ή Κινέζικο; Οι αντιμαχόμενοι στη Λιβύη αλληλοκατηγορούνται για ένα κατεστραμμένο Μη-Επανδρωμένο Αεροσκάφος

Η κατάρριψη Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών Μάχης (UCAV) στον μακρό πόλεμο της Λιβύης είναι συχνό φαινόμενο. Για την ακρίβεια τόσο συχνό που έχει πάψει να αποτελεί είδηση πλέον και ελάχιστοι αναφέρονται σε τέτοια γενοότα.

Ωστόσο, μια πτώση ενός μεγάλου UCAV την ημέρα του Πάσχα προκαλεί το ενδιαφέρον καθώς καμία από τις δύο παρατάξεις, ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA) του στρατάρχη Χαφτάρ και ο στρατός της Κυβέρνησης Εθνικού Συμφώνου (GNA) της Τρίπολης δεν αναγνωρίζουν ως δικό τους και κατηγορούν τον άλλο για απώλεια του υλικού του.

Η πτώση του μυστηριώδους UCAV κοντά στην πόλη Alwashka έκανε αμέσως τους υποστηρικτές του LNA να ισχυριστούν πως το αεροσκάφος είναι ένα τουρκικής κατασκευής ANKA του στρατού της Εθνικής Κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, υποστηρικτές της Κυβέρνησης Εθνικού Συμφώνου (GNA) απάντησαν στους ισχυρισμούς πως κανένα δικό τους Μη-Επανδρωμένα Αεροσκάφος δεν απωλέσθη και αντίθετα το όχημα στις φωτογραφίες και τα βίντεο είναι ένα κινεζικής προέλευσης Wing Loong II που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Χαφτάρ.

Είναι γεγονός πως τόσο το τουρκικό ΑΝΚΑ όσο και το κινεζικό Wing Loong II μοιράζονται αρκετά κοινά εξωτερικά στοιχεία όπως το ουραίο στέλεχος τύπου ‘V’ αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι το ότι τέτοια στοιχεία δεν κάνουν πλέον εντύπωση σε κανέναν.

Όταν πριν μερικά χρόνια το Ισλαμικό Κράτος εμφανίστηκε να κάνει χρήση ελαφρών UAV από το ελεύθερο εμπόριο σε σωρεία μετασκευών (mini-UAV αυτοκτονίας, φορείς οπλισμού, φορείς εκρηκτικών) ο κόσμος είχε σοκαριστεί από την ταχεία προσαρμογή ανταρτικών και τρομοκρατικών ομάδων χωρίς υποδομές στις νέες συνθήκες πολέμου.

Σήμερα, πολλοί μη-κρατικοί ανταρτικοί οργανισμοί χρησιμοποιούν επίσημα μεγάλα και υψηλών προδιαγραφών UAV Μάχης, που μαρτυρούν μάλιστα την άμεση υποστήριξή τους από εθνικές κυβερνήσεις ξένες στην περιοχή και κανείς δεν εκπλήσσεται. Η τάση αυτή τείνει να γίνει ο κανόνας πλέον στις σημερινές συγκρούσεις.

www.ptisidiastima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube