REAL TIME |

Weather Icon
Ενεργειακά 22 Απριλίου 2020

Το μήνυμα του πετρελαίου…

Το μήνυμα του πετρελαίου…

Το κραχ στις τιμές του πετρελαίου (αμερικάνικου αργού για την ακρίβεια) αποτελεί ένα μήνυμα για την κατάσταση που βιώνει η παγκόσμια πραγματική οικονομία και της απόστασής της από την εικόνα που παρουσιάζουν οι χρηματιστηριακές αγορές.

Την Τρίτη οι τιμές των συμβολαίων του Μαΐου στο αμερικάνικο χρηματιστήριο ξεκίνησαν κάτω από τα 20 δολ. το βαρέλι και όσο πλησίαζε η ώρα λήξης των συμβολαίων πιέζονταν μέχρι που έφτασαν να  πωλούνται σε αρνητικές τιμές.
Αυτό σημαίνει πως κάποιοι αναγκάζονταν να πουλήσουν πληρώνοντας 30 και 40 δολ. το βαρέλι. Τούτο συνέβη γιατί κάποιοι που είχαν αγοράσει τα συμβόλαια για να τα πουλήσουν υψηλότερα,  δεν κατάφεραν να τα πουλήσουν ούτε χαμηλότερα με ζημιά και αναγκάστηκαν να πληρώνουν για να τα πουλήσουν προκειμένου  να αποφύγουν τη μεγαλύτερη ζημιά.
Όταν λήγει ένα συμβόλαιο αγοράς αυτός που το κατέχει καλείται να παραλάβει το προϊόν, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αργό πετρέλαιο. Το προϊόν μπορεί να αποθηκευτεί σε ιδιόκτητες αποθήκες αν π.χ. ο αγοραστής είναι διυλιστήριο ή σε ενοικιαζόμενες έναντι ενοικίου.
Το πρόβλημα προέκυψε γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες αποθήκες για πετρέλαιο. Η μείωση της κατανάλωσης τους τελευταίους μήνες χωρίς αντίστοιχη μείωση της παραγωγής και προσφοράς έχει γεμίσει όλες τις αποθήκες της υφηλίου. Έτσι οι αγοραστές έπρεπε να αθετήσουν τα συμβόλαια κάτι που συνεπάγεται πρόστιμα προφανώς μεγαλύτερα από τις ζημιές που προκαλούν οι αρνητικές τιμές…
Πολλοί εφοπλιστές που είχαν τάνκερ διαθέσιμα τις τελευταίες εβδομάδες τα μετέτρεψαν σε αποθήκες, αγοράζοντας αργό πετρέλαιο σε χαμηλές τιμές. Αν η τιμή βρεθεί υψηλότερα τους επόμενους μήνες θα κερδίσουν, αν όχι θα χάσουν…

 

Το πρόβλημα

Η επιδημία του “κορονοϊού” έχει μειώσει δραστικά την κατανάλωση πετρελαίου. Οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο και ανήκουν στον ΟΠΕΚ έκαναν μια προσπάθεια να μειώσουν την παραγωγή αλλά η Ρωσία εμπόδισε να ληφθεί κάποια απόφαση, δείχνοντας πως επιθυμεί να πέσουν οι τιμές. Η Σαουδική Αραβία αντέδρασε αυξάνοντας την παραγωγή. Οι σκοπιμότητες ενδέχεται να είναι πολλές και διαφορετικές με πρώτη τη χρεοκοπία του αμερικανικού σχιστολιθικού κλάδου που έχει υψηλό κόστος παραγωγής. Ενδέχεται όμως να είναι και αυτοκαταστροφικές εγωιστικές αποφάσεις ηγετών με απολυταρχικές εξουσίες.
Ο αμερικάνικος οργανισμός ενέργειας που είναι από τους πλέον αξιόπιστους,  έχει κάνει μια πρόβλεψη όπου εκτιμά τη μείωση της παγκόσμιας ημερήσιας ζήτησης στα δυο πρώτα τρίμηνα του 2020 λόγω της επιδημίας κατά περίπου 15 εκατ. βαρέλια.  Από το τρίτο τρίμηνο προέβλεπε την επάνοδο της ζήτησης κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.
Οι αγορές μέχρι πριν λίγες μέρες φαίνεται να κινούνταν με αυτό το σενάριο. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών όμως το καθιστούν λιγότερο πιθανό.
Κάποιοι εκτιμούν πως η μείωση της κατανάλωσης άρα και της ζήτησης θα κρατήσει περισσότερο και αφήνουν αυτούς που πόνταραν στην επανάκαμψη με την άρση των μέτρων “καραντίνας” από Μάιο, Ιούνιο με τα συμβόλαια αγοράς στο “χέρι”…

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube