Weather Icon
Κύπρος , ΟΗΕ 13 Απριλίου 2020

Το Κυπριακό και τα «μοντέλα» για την επίλυσή του

Το Κυπριακό και τα «μοντέλα» για την επίλυσή του
Επιτέλους, έχω αντιληφθεί πού βρίσκεται η ουσία του Κυπριακού προβλήματος και ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους τούτο διαιωνίζεται…
  Κλαίλια Τομπόλη Θεοδούλου   
Η ουσία, λοιπόν, βρίσκεται στη μόδα! Πρόκειται για ένα πρόβλημα μόδας, στο οποίο πρωταγωνιστούν αλληλοδιαδόχως διάφορα μοντέλα: Βελγικά, ελβετικά, ομοσπονδιακά, συνομοσπονδιακά, προεδρικά συστήματα, κοινοβουλευτικά συστήματα, συνεταιρικά συστήματα (όπως θέλουν οι Τούρκοι)…και δώσε…
Δεδομένου ότι περί μόδας ουκ έστιν φιλονικία, δεν μπορεί να υπάρχει και ομογνωμία. Πρόκειται για ένα πρόβλημα αφηρημένο, που ποτέ δεν έχει συγκεκριμένη μορφή διαρκείας, αλλά συνεχώς μεταλλάσσεται, έχοντας τον δυναμισμό μιας καταπληκτικής εξελικτικής πορείας. Οι «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου ωχριούν μπροστά στις μεταμορφώσεις των εκάστοτε παρουσιαζομένων, από ορισμένους, σχεδίων λύσεως του Κυπριακού Προβλήματος, επιθυμητών από μερικούς ή ανεπιθύμητων από άλλους.
Ως «μόδιστροι» ή μάλλον, μάγοι της αλλαγής, εμφανίζονται κατά καιρούς διάφοροι ξένοι και ντόπιοι πολιτικοί ή διάφοροι υψηλόβαθμοι υπάλληλοι ξένων Κυβερνήσεων ή Διεθνών Οργανισμών. Έχουν παρελάσει στην Κυπριακή πασαρέλα, από τον τέως Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, με τις ιδέες του και προηγουμένως, τον Χαβιέ Πέρεζ ντε Γκουεγιάρ, με τους «δείκτες» του, μέχρι τον «καταλύτη» Γερμανό πολιτικό Βίλλι Μπραντ και τον Άγγλο λόρδο Χάνεϊ.
Ο τελευταίος, πολύ μας παίδεψε με το πολύ πρωτότυπο, ομολογουμένως, πατρόν του, για τη δολοφονία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία δυο καινούριων κρατών κάτω από μια χαλαρή συνομοσπονδία, που οδήγησε στο σουρεαλιστικό μοντέλο του «Σχεδίου Ανάν» του τότε Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, το οποίο απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.
Έχοντας υπόψη το «ένδοξο» παρελθόν του Κυπριακού προβλήματος, αβασάνιστα βγαίνει το αισιόδοξο (!) συμπέρασμα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι έξυπνοι ειρηνοποιοί, οι οποίοι, ως «μόδιστροι», θα θαμπώνουν, με τα αστραφτερά μεν αλλά κακοραμμένα μοντέλα τους και τα διάφορα ξενόφερτα, εντυπωσιακά μεν αλλά αταίριαστα και εν πολλοίς, κακόβουλα πατρόν τους, εμάς τους αδαείς ιθαγενείς της νήσου Κύπρου, για όσο καιρό και όπως βολεύει τα ξένα συμφέροντα.
Για πόσο; Για όσο καιρό θα δίνουμε την ευκαιρία σε διάφορους «μόδιστρους» να πλασάρουν σ’ εμάς, τους αφελείς ιθαγενείς, τη δική τους μόδα κι εμείς θα την θαυμάζουμε στα τυφλά. Εκτός κι αν συνέλθουμε και βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, για να δούμε ρεαλιστικά το δικό μας συμφέρον, ώστε πάνω σε δικό μας πατρόν να φτιάξουμε το δικό μας μοντέλο. Μπορούμε;
*Δικηγόρος, πρώην Εισαγγελέας της Δημοκρατίας 
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube