Weather Icon
Ιράκ , Ρωσία 20 Απριλίου 2020

Το Ιράκ υποβάλλει αίτηση για αγορά Ρωσικών S-400 αγνοώντας τις αμερικανικές κυρώσεις

Το Ιράκ υποβάλλει αίτηση για αγορά Ρωσικών S-400 αγνοώντας τις αμερικανικές κυρώσεις

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ασφαλείας και Άμυνας του Ιράκ υπέβαλε πλήρη μελέτη στην Ρωσική Ομοσπονδία ζητώντας να παραλάβει το Ρωσικό αμυντικό σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400, σύμφωνα με δεδομένα που παρουσίασε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Adel Abdul-Mahdi στις 18 Απριλίου.

”Το θέμα έχει ήδη συζητηθεί από την Γενική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων και τώρα αναμένεται η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου” δήλωσε ο Badr al-Ziyadi όπου διατελεί μέλος της επιτροπής, σύμφωνα με την Αραβική εφημερίδα Al-Sabaah.

Υπογράμμισε την ανάγκη της χώρας για ενίσχυση των αμυντικών της ικανοτήτων. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος εξήγησε πως η αγορά S-400 μπορεί να ολοκληρωθεί μετά την σύμφωνη γνώμη της νέας κυβέρνησης, προσθέτοντας πως η κοινοβουλευτική επιτροπή ”θα στηρίξει τις αποφάσεις της Ιρακινής Κυβέρνησης σε αυτό το θέμα και θα παρουσιάσει σχετικές προτάσεις κι συμβουλές”.

”Η έγκριση της απόφασης για την αγορά ενός τόσο εξελιγμένου συστήματος απαιτεί μεγάλες χρηματικές δαπάνες και πολιτική βούληση, καθώς με την αγορά αυτήν δεν θα βασιζόμαστε πλέον στο Δυτικό οπλοστάσιο. Θα πρέπει να κινηθούμε και προς το Ανατολικό Στρατόπεδο”, δήλωσε ο Zιαντί.

Σε αρκετές προηγούμενες περιπτώσεις ο Ιρακινός νομοθέτης είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την προσπάθεια πίεσης της Βαγδάτης για ακύρωση των συμβάσεων αμυντικών όπλων με άλλα κράτη. 

Έτσι, το προηγούμενο μήνα, ο Ισραηλινός νομοθέτης είχε αποκαλύψει τις ισραηλινές και αμερικανικές εταιρείες όπλων, οι οποίες προτρέπουν την κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για την αγορά του Ρωσικού αμυντικού συστήματος.

”Υπάρχουν έμποροι που πιέζουν το Ιράκ να σταματήσει να υπογράφει συμβάσεις για αγορές οπλικών συστημάτων με ισχυρές ανεπτυγμένες χώρες” ανέφερε στις 18 Μαρτίου σύμφωνα με το αραβόφωνο πρακτορείο ειδήσεων al-Maalomah.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.almasdarnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube