Weather Icon
Λαθρομετανάστευση 12 Απριλίου 2020

Το επόμενο βήμα της Ελλάδας στο μεταναστευτικό

Το επόμενο βήμα της Ελλάδας στο μεταναστευτικό

Ο αυστηρός έλεγχος των συνόρων και η αναστολή από την κυβέρνηση της υποβολής αιτήσεων ασύλου επί ένα μήνα από παρανόμως εισερχόμενα στην Ελλάδα άτομα ήταν ένα πρώτο πολύ καλό βήμα για να σταματήσουμε τις ανεξέλεγκτες ροές από την Τουρκία, ιδιαίτερα προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στα χερσαία σύνορα στον Εβρο.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να δηλώσει ξεκάθαρα, χωρίς να παραβαίνει το διεθνές δίκαιο, ότι δεν θα δέχεται καμία αίτηση ασύλου από όσους παράνομα διασχίζουν τα σύνορά της (θαλάσσια ή χερσαία) αφού εκκινούν από την Τουρκία, χώρα όπου δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Η απόπειρα του Τούρκου προέδρου να «πνίξει» την Ελλάδα μέσα από ένα τσουνάμι μεταναστών και η ευφυής ελληνική αντίδραση με την ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων αποτελούν μια κορυφαία στιγμή στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος και μπορεί να γίνει αφετηρία για να αλλάξει τελείως η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα με την πρωτοβουλία που πήρε στα σύνορά της, καθώς και με την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου, επέδειξε πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα, η οποία εξανάγκασε όλη την ευρωπαϊκή ηγεσία να στοιχηθεί πίσω της και να διακηρύξει ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά»!

Εάν η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει με αυτόν το σθεναρό τρόπο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ε.Ε. δεν θα είχε υιοθετήσει παρόμοια στάση στήριξης. Πράγματι, η Ε.Ε. έχει τα τελευταία χρόνια κλείσει τα σύνορά της και δεν δέχεται, όπως θα έπρεπε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, μετεγκατάσταση προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, η οποία έχει καταστεί η κύρια πύλη εισόδου μεταναστών/ αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη, κυρίως μέσω των νησιών της.

Η πρόσφατη απόφαση σχετικά με τα ελληνικά σύνορα εξυπηρετεί λοιπόν άμεσα και την Ε.Ε., γιατί έτσι αποφεύγονται οι λεγόμενες «δευτερογενείς ροές», δηλαδή η (λαθραία) μετάβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρανόμως εισερχομένων ατόμων στην Ελλάδα, πράγμα που διεκδικεί ευθέως ο Τούρκος πρόεδρος υπέρ των χιλιάδων ατόμων που μεταφέρει στα σύνορα του Εβρου για να μπουν στην Ελλάδα σαν πέρασμα προς τις άλλες χώρες!

Το θέμα τώρα είναι πώς αυτή η κίνηση-λάθος της Τουρκίας, από τη μια μεριά, και η απροθυμία των άλλων χωρών της Ε.Ε. να μοιραστούν το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε., από την άλλη, θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε πλήρη ανατροπή του αρνητικού έως τώρα σκηνικού του μεταναστευτικού προβλήματος και των δυσμενών επιπτώσεων για τη χώρα μας. Οντως, οι ανεξέλεγκτες ροές από την Τουρκία, πέραν της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και αχρείαστης έντασης που επιφέρουν σε μια δύσκολη εποχή, δοκιμάζουν σκληρά και τις τοπικές κοινωνίες, ιδίως στα νησιά, εν μέσω εφησυχασμού των άλλων χωρών της Ε.Ε. των οποίων η αλληλεγγύη εξαντλείται στη χορήγηση στη χώρα μας υλικών μόνο μέσων αντιμετώπισης της κρίσης (κονδυλίων, ειδικευμένου προσωπικού, εξοπλισμού κ.λπ.), αλλά ουσιαστικά επικρατεί το αξίωμα «not in my backyard».

για τη συνέχεια Kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube