Weather Icon
Κορωνοϊός - Covid-19 28 Απριλίου 2020

Το χρονικό μιας πανδημίας

Το χρονικό μιας πανδημίας

Πώς άρχισαν όλα; Ποιος ήταν ο ασθενής 0 με τα συμπτώματα μιας μυστηριώδους λοίμωξης του αναπνευστικού; Ποιοι και πόσο νωρίς αναγνώρισαν τον κίνδυνο; Ποιες είναι οι ευθύνες της Κίνας και ποιες του ΠΟΥ; Και τελικά, πόσο χρόνο χάσαμε και γιατί;

Το θέμα της συνέντευξης ήταν ο τρόπος που διαφορετικά κράτη αντέδρασαν στην εμφάνιση του κορονοϊού. Στις 27 Μαρτίου, προσκεκλημένος της δημοσιογράφου Υβόν Τονγκ σε τηλεοπτικό κανάλι του Χονγκ Κονγκ ήταν ο Καναδός επιδημιολόγος Μπρους Έιλγουορντ, ο οποίος ένα μήνα νωρίτερα είχε επισκεφθεί τη Γουχάν ως επικεφαλής της πρώτης αποστολής του ΠΟΥ στην περιοχή. Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης, η Τονγκ παρατήρησε ότι η χώρα που μέχρι εκείνη την ώρα έδειχνε να αντιμετωπίζει με αξιοσημείωτη επιτυχία την πανδημία ήταν η Ταϊβάν, η οποία δεν είναι μέλος του οργανισμού. Αυτό συνδέεται με μια ιστορική διαμάχη: Η Κίνα δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της, θεωρώντας ότι πρόκειται για κινεζική επαρχία.

«Θα εξετάσει ο ΠΟΥ την υποψηφιότητα της Ταϊβάν;» ρώτησε η Τονγκ τον Δρα Έιλγουορντ. Ο γιατρός έμεινε ανέκφραστος. «Λυπάμαι, Υβόν, δεν άκουσα την ερώτηση. Ας προχωρήσουμε στην επόμενη» προέτρεψε προτού η σύνδεση διακοπεί. Η Τονγκ θα καλέσει ξανά και θα επιμείνει, για να πάρει την απάντηση: «Συζητήσαμε ήδη για την Κίνα. Σε όλες τις περιοχές της χώρας έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά». Ήταν αναπόφευκτο η συνέντευξη να γίνει βάιραλ, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον ΠΟΥ.

Στην ίδια συνέντευξη, όμως, ο Δρ Έιλγουορντ έκανε ένα σχόλιο που ενδιαφέρει πολύ περισσότερο την παγκόσμια κοινότητα. Κι είναι ακριβώς εκείνο το σχόλιο που φέρνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από αυτή στην οποία ήδη βρίσκεται. Προσπαθώντας να απαντήσει στην έντονη κριτική που έχει δεχτεί ο ΠΟΥ για τα αργά αντανακλαστικά του, ο Δρ Έιλγουορντ πέρασε στην επίθεση: «Όποια χώρα λέει ότι περίμενε τον ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία [προκειμένου να πάρει μέτρα], οφείλει να κοιτάξει καλά τον εαυτό της. Διότι ο καθένας μπορούσε να δει την καταστροφή που προκαλούσε ο ιός στην Κίνα, ο καθένας μπορούσε να παρακολουθήσει την κίνηση του ιού, τον έβλεπες να προκαλεί παρόμοια προβλήματα σε άλλες περιοχές του κόσμου. Οφείλει κανείς να δράσει στη βάση του τι μπορεί να κάνει μια απειλή και αυτό ακριβώς καλέσαμε τις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις να πράξουν».

Ο Καναδός επιδημιολόγος έχει λίγο δίκιο, αλλά περισσότερο άδικο. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, πράγματι άργησαν να πάρουν μέτρα σε σχέση με την ενημέρωση που είχε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το ίδιο μπορεί κανείς να πει για την Ισπανία και τη Βρετανία. Δεν ισχύει, όμως, αυτό για χώρες όπως η Τσεχία ή η Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, γεγονός παραμένει ότι ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία όταν πια ο ιός είχε εξαπλωθεί σε 110 χώρες και είχε μολύνει πάνω από 100.000 ανθρώπους.

Για τη συνέχεια InsideStory

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube