REAL TIME |

Weather Icon
Γαλλία , ΝΑΤΟ 2 Απριλίου 2020

Τι (δεν) μαθαίνουν για την πανδημία τα πληρώματα των υποβρυχίων

Τι (δεν) μαθαίνουν για την πανδημία τα πληρώματα των υποβρυχίων

Τα σκάφη αρκετών χωρών που εκτελούν μακράς διαρκείας αποστολές πιθανότατα δεν έχουν ιδέα για την κατάσταση που επικρατεί εκτός θαλάσσης: δεν έχουν ενημερωθεί από τους κυβερνήτες τους προκειμένου να μην πέσει το ηθικό τους 

Τα πληρώματα των υποβρυχίων αρκετών χωρών πιθανότατα δεν έχουν ιδέα για την έκταση της πανδημίας, αφού εσκεμμένα οι κυβερνήτες τους τούς κρύβουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να κάμψουν ανεπανόρθωτα το ηθικό τους, σύμφωνα με ισχυρισμούς γάλλων αξιωματικών. Οπως σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ μετά από δημοσίευμα του ΑΡ, τα πληρώματα που βρίσκονται στη θάλασσα σε απόρρητες αποστολές διάρκειας άνω των 60 – 70 ημερών αγνοούν ότι σχεδόν όλος ο πλανήτης έχει μπει σε καραντίνα για την αναχαίτιση του κορονοϊού. Όπως λένε οι γάλλοι αξιωματικοί, τα πληρώματα που απέπλευσαν με υποβρύχια πριν από την εξάπλωση της πανδημίας «πιθανότατα θα μάθουν τα κακά νέα κατά το τελευταίο 48ωρο της αποστολής τους και μόνο καθώς θα επιστρέφουν στο λιμάνι για να δουν ξανά τις οικογένειές τους». «Αποκλείεται να γνωρίζουν οτιδήποτε», λέει ο γάλλος ναύαρχος ε.α. Ντομινίκ Σαλ, διοικητής του γαλλικού στόλου βαλλιστικών υποβρυχίων από το 2003 μέχρι το 2006 και του πυρηνικού υποβρυχίου «L’ Inflexible». Ο Σαλ μάλιστα καταθέτει και την προσωπική του εμπειρία γύρω από το θέμα, καθώς πληροφορήθηκε τον θάνατο του πατέρα του όταν ήταν σε μια δίμηνη αποστολή, μόνον όταν πάτησε το πόδι του ξανά στη στεριά. «Τα πληρώματα πρέπει να είναι πλήρως αφοσιωμένα στην αποστολή τους. Όσοι βρίσκονται στη θάλασσα δεν χρειάζονται τέτοιες πληροφορίες. Ο κυβερνήτης έχει αναμφίβολα ενημερωθεί για αυτό που συμβαίνει με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και σε αυτόν δεν νομίζω να του έχουν πει όλες τις λεπτομέρειες», προσθέτει ο Σαλ. Οι πληροφορίες «φιλτράρονται» προσεκτικά Σε αντίστοιχο ρεπορτάζ των New York Times μιλάει και o αρχίατρος Γκαμπριέλ, που ήταν σε υποβρύχια αποστολή το 2012 όταν ένας ισλαμιστής εξτρεμιστής σκότωσε γάλλους αλεξιπτωτιστές. Ο αρχίατρος παραδέχεται και αυτός ότι αποκρύπτονται όλες οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ηθικό του πληρώματος. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει Διαδίκτυο, ραδιόφωνο και τηλεόραση στο υποβρύχιο, τα μόνα νέα που μαθαίνεις έρχονται από τα μηνύματα που λαμβάνει ο κυβερνήτης, ο οποίος τα φιλτράρει και δεν δίνει σε όλους όλες τις πληροφορίες», σημειώνει. «Το μόνο μέρος που είσαι πραγματικά αποκομμένος από όλες τις πληροφορίες είναι ο βυθός, αφού ακόμη και σε σκάφη στο Διάστημα υπάρχει ραδιόφωνο, τηλεόραση και ίντερνετ». Ένας εν ενεργεία αξιωματικός, γιατρός στο βαλλιστικό υποβρύχιο «Le Triomphant», λέει ότι η πανδημία του κορονοϊού θα αποτελέσει «μια μεγάλη έκπληξη» για τα πληρώματα. 

Για τη συνέχεια Protagon

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube