Weather Icon
Μαρία Σκαμπαρδώνη , Υγεία 3 Απριλίου 2020

Θεία κοινωνία και κορωνοϊός

Θεία κοινωνία και κορωνοϊός

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού αντέδρασε αρνητικά στην απόφαση της Κυβέρνησης να άρει τη λειτουργία των Εκκλησιών και να μην επιτρέψει για αυτό το χρονικό διάστημα τη λήψη της Θείας Κοινωνίας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που χαρακτηρίζεται από έντονο θρησκευτικό συναίσθημα και  η άρση βασικών ελευθεριών του ανθρώπου όπως η ελεύθερη κυκλοφορία και έκφραση στη θρησκευτική πίστη, δημιούργησαν σκέψεις για το πόσο ηθική είναι αυτή η ενέργεια. Φυσικά και κανείς δεν αρνείται πως όλοι μας πρέπει να θυσιάζουμε κάποιες απολαύσεις (πχ, βόλτες ή διασκέδαση) όταν αυτές μπορεί να είναι και επικίνδυνες για την υγεία όλων μας.

Και στη χώρα μας υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν αλλά και άνθρωποι που δεν πιστεύουν. Ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει και βλέπει τα πράγματα καθαρά ορθολογικά, συμφωνεί με αυτή την κίνηση διότι κινείται με την καθαρή λογική του να μην έρχεσαι σε επαφή με οτιδήποτε εμπεριέχει το σάλιο ή το άγγιγμα από το στόμα κάποιου άλλου.

Η Θεία Κοινωνία δεν είναι για τη Χριστιανική πίστη απλώς ένα γεγονός. Είναι το ανώτερο των μυστηρίων, είναι η λήψη του ίδιου του Θεού στο σώμα του Ανθρώπου. Για τον πιστό άνθρωπο, το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι η Ζωή; και μέσα σε αυτή δεν μπορεί να υπάρξει καμία ασθένεια; γιατί ο Θεός ξεπερνά την όποια κοσμική λογική και υπερβαίνει την Υλική Κτίση. Μέσα στο διάβα της Ιστορίας, η Θεία Κοινωνία δινόταν σε ανθρώπους με σοβαρότατες μεταδοτικές ασθένειες και ακόμα πιο επικίνδυνες πανδημίες, με τους ιερείς να καταναλώνουν είτε το υπόλοιπο, είτε εκείνη που την έφτυσε ο ασθενής. Και δεν παρατηρήθηκε ποτέ μετάδοση ασθένειας. Αυτό βεβαίως, είναι θέμα πίστης.

Αυτό δε σημαίνει βεβαίως, πως δεν πρέπει να υπάρξει μία λύση για να μην ηρεμήσουν και οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν και ενδεχομένως να σκανδαλισθούν ή να βρουν πάτημα για να κατηγορήσουν το Ιερό Μυστήριο  και να βρουν πάτημα για μεγαλύτερη απαξίωση.

Θεωρώ πως θα μπορούσε να μείνει ανοιχτή η Εκκλησία για την προσωπική λατρεία ή να δίνεται η δυνατότητα για τη Θεία Κοινωνία, ενόψει της εορτής του Πάσχα, με αυστηρή τουλάχιστον τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Και στα σούπερ-μάρκετ κα στις τράπεζες ενδέχεται να μεταδοθεί ο ιός με ευκολία, αν αναλογιστεί κανείς την μεγάλη κοσμοσυρροή που είδαμε τις τελευταίες ημέρες.

Οι επόμενες ημέρες θα φανερώσουν σε πόσο μεγάλο βαθμό θα απαγορευτούν οι βασικές ελευθερίες του ανθρώπου και πόσο αυτό απορρέει από πραγματικό ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube