REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Λιβύη 15 Απριλίου 2020

Θέμα: Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ συνόψισε τη θέση της χώρας του για την κρίση της Λιβύης.

Θέμα: Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ συνόψισε τη θέση της χώρας του για την κρίση της Λιβύης.

Επιμέλεια: Γιώργος Κουτσούμης.

Ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, ο οποίος προς το παρών διαμένει στην Τυνησία, σε συνέντευξή του στην “Al-Wasat Gate and Newspaper” συνόψισε τη θέση της χώρας του για την κρίση της Λιβύης ώστε να τερματιστούν άμεσα οι  μάχες και να συμμετάσχουν όλες οι πλευρές [σ.σ. Τουρκία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αίγυπτος] στη διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία του ΟΗΕ», σημειώνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση «έρχεται σε επαφή με την κυβέρνηση συμφιλίωσης, με τις αραβικές ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης και με όλες τις πλευρές». Σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί αυτό “με πρόοδο του σχεδίου εκεχειρίας που συζητήθηκε στις συνεδριάσεις της επιτροπής « 5 + 5 ».

Al-Wasat: “Πολλοί Λίβυοι παρατηρούν ένα είδος σύγχυσης ή έλλειψης σαφήνειας στην αμερικανική στάση απέναντι στην επιδείνωση της κρίσης στη Λιβύη.

Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τη σύγκρουση, είναι να σταματήσουν άμεσα οι μάχες.  Τα μέρη πρέπει να συμμετάσχουν άμεσα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Ο βομβαρδισμός της Τρίπολης από τις αραβικές ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης πρέπει να σταματήσει για να επιτρέψει στην άλλη πλευρά να μειώσει την κλιμάκωση. 

“Al-Wasat”: Στην ανοιχτή επιστολή σας προς την «πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στη Λιβύη και στον λαό της Λιβύης», μας ειδοποιήσατε για τον κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων του ιού «Corona» στη χώρα και προτείνατε ένα πακέτο μέτρων για να το αντιμετωπίσετε, μεταξύ αυτών σταματώντας τις μάχες. Ο Χάφταρ ανέστειλε την εκστρατεία του στην Τρίπολη, επιτρέποντας στις δύο πλευρές να επιστρέψουν στο σχέδιο εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή μέσω των διαπραγματεύσεων “5 + 5”, αλλά αυτό δεν επιτεύχθηκε … Ποια είναι τα απαραίτητα βήματα για να το επιτύχετε αυτό;
Πιστεύουμε ότι η κρίση πανδημίας του ιού Corona αύξησε την επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική εκεχειρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε μια τέτοια εκεχειρία. Αυτό θα οδηγούσε σε πρόοδο στο επίπεδο του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός, που διαπραγματεύθηκε στις συνεδριάσεις της επιτροπής «5 + 5» στη Γενεύη στις 23 Φεβρουαρίου. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας πραγματικός λόγος για τα μέρη να συμμορφωθούν με αυτό το έγγραφο και στη συνέχεια, για μια πλήρη και διαρκή εκεχειρία. Η σημερινή κρίση πανδημίας Corona καθιστά αυτό σημαντικό.

Al-Wasat: Στην τελευταία επιστολή σας προς τις πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες της Λιβύης και του λαού της Λιβύης, είπατε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν ότι εξωτερικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για την τροφοδοσία της σύγκρουσης στη Λιβύη και ότι η Ουάσιγκτον θα το αντιμετωπίσει μέσω διπλωματικών οδών. Θα δούμε σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών; 

– Ελπίζω. Ο Ghassan Salama και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για μια πραγματική κατάπαυση του πυρός. Η διάσκεψη του Βερολίνου τον Ιανουάριο κατόρθωσε να φέρει τους εξωτερικούς παράγοντες να παράσχουν τις υποσχέσεις τους και  θέλουμε να δούμε αυτά τα μέρη να εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους και να λάβουν μέτρα που συμφωνήθηκαν. Για τους εξωτερικούς παράγοντες που πιστεύουν ότι οι στόχοι τους θα επιτευχθούν μέσω των ένοπλων συγκρούσεων, πιστεύουμε ότι είναι εντελώς λάθος. 

Al-Wasat: Είπατε ότι η δέσμευση για τον περιορισμό της εξάπλωσης ξένων μαχητών, και την παύση των συγκρούσεων και των εχθροπραξιών αποτελεί απόλυτη ανάγκη για να βοηθήσουμε τις υγειονομικές αρχές να περιορίσουν την εξάπλωση της μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Πώς αξιολογείτε την απάντηση σε αυτή την έκκληση μέχρι στιγμής, με την προφανή αποτυχία της ανακωχής; 

Είμαστε πολύ απογοητευμένοι, καθώς τα μέρη που συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου και η συμφωνία που επετεύχθη εκείνη τη στιγμή δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους. Ειλικρινά, νομίζουμε ότι θα λογοδοτήσουν στην κοινή γνώμη της Λιβύης κάποια στιγμή.

Al-Wasat: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα (Τρίτη, 07.04.2020) μια ναυτική επιχείρηση για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, σε εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ.Ποιες είναι οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών στο θέμα αυτό; 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη διαδικασία “IRINI” που δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσβλέπουμε στην έναρξη της διαδικασίας το συντομότερο δυνατόν. Η κατανόησή μας είναι ότι η διαδικασία αυτή δεν θα έχει μόνο θαλάσσια διάσταση αλλά και δορυφορική πτυχή, ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση των παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων όχι μόνο στα θαλάσσια σύνορα αλλά και στα χερσαία σύνορα της Λιβύης. 

Al-Wasat: Η κρίση στη Λιβύη συνεχίζεται εδώ και εννέα χρόνια, αποδεικνύοντας την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση. Πώς βλέπετε τις πιθανότητες να επιλυθεί η πολιτική κρίση υπό το φως της ανησυχίας της διεθνούς κοινότητας για την πανδημία Corona και τις επιπτώσεις της; 
Όπως γνωρίζετε, πιστεύω πραγματικά ότι η κρίση της πανδημίας Corona θα αυξήσει την πίεση σε όλες τις πλευρές εντός και εκτός της χώρας, για να θέσουν τις ένοπλες συγκρούσεις στην άκρη και να επικεντρωθούν σε αυτή την κρίση της δημόσιας υγείας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εθνικές και διεθνείς δυνάμεις στη Λιβύη, που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να προετοιμαστούν για την κρίση και να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του ιού Corona, αλλά οι συγκρούσεις αποτελούν άμεσο εμπόδιο στις προσπάθειες αυτές. Πιστεύουμε ότι υπάρχει όλο και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση από όλες τις πλευρές ότι είναι προς το συμφέρον του λαού της Λιβύης να σταματήσει τις συγκρούσεις, έως ότου τεθεί υπό έλεγχο αυτή η επιδημία.

 Al-Wasat: Στην επιστολή σας επισημαίνετε το ζήτημα της καταβολής των μισθών και αναφέρατε ότι οι Λίβυοι χρειάζονται μια σταθερή πηγή εσόδων για να αντιμετωπίσουν την κρίση και δεδομένου ότι συνειδητοποιείτε ότι η κύρια και ίσως η μόνη πηγή εσόδων από την οποία εξαρτάται η Λιβύη, είναι το πετρέλαιο και τα λιμάνια της είναι κλειστά. Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας, πρέπει να τα ανοίξει, κάτι που δεν έχει συμβεί έως τώρα. Μπορούν να εξασφαλιστούν οι μισθοί των Λίβυων; Υπάρχουν σοβαρές διεθνείς πρωτοβουλίες για να αποκατασταθεί η παραγωγή πετρελαίου; 

Στην πραγματικότητα, εδώ υπάρχουν δύο θέματα: Πρώτον, η επανέναρξη της παραγωγής πετρελαίου και πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Μέσα από συζητήσεις με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου, συνειδητοποιούμε ότι από καθαρά τεχνική άποψη, η υποδομή θα παραλύσει εντελώς σε περίπτωση που η παραγωγή πετρελαίου δεν συνεχιστεί, με αποτέλεσμα η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, να επηρεαστεί στο μέλλον.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την ικανότητα των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών θεσμών της Λιβύης να συνεργαστούν προς όφελος ολόκληρης της χώρας, ιδίως με την εμφάνιση της κρίσης του ιού Corona. Πιστεύουμε ότι η Λιβύη έχει τεχνοκράτες ικανούς να διαχειρίζονται τον πλούτο και χρειάζονται την υποστήριξη, την ενθάρρυνση και την εντολή  να ενώσουν τις προσπάθειες και να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα για να εξασφαλίσουν την συνεργασία των θεσμικών οργάνων. (Βλέπε σχετικό δελτίο με θέμα: Η διαμάχη μεταξύ Fayez al-Sarraj και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τρίπολης). Συνεπώς, υποστηρίζουμε τη σύγκληση συνεδριάσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου. 

Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τα λιβυκά οικονομικά ιδρύματα να δουλέψουν καλά.  Προς το παρόν πιστεύουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να συναντηθούν οι ενδιαφερόμενοι στην Τρίπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας, ίσως μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς δεν είναι δυνατόν να συναντηθούν προσωπικά και να επικεντρωθούν ειδικά σε ζητήματα που σχετίζονται με τις οικονομικές ανάγκες. Για παράδειγμα, η διαχείριση της πανδημίας Corona, όπου θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην καταβολή των μισθών των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πανδημία.

Al-Wasat: Υπενθυμίσατε επίσης, ότι επιτρέπετε έναν εξωτερικό έλεγχο και έναν έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης. Θεωρείτε ότι θα ήταν ένα εύκολο βήμα για να δείξουμε στον κόσμο ότι οι ηγέτες της Λιβύης δεσμεύονται στη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και ότι ένας τέτοιος έλεγχος είναι έτοιμος να ξεκινήσει; 

Ο εξωτερικός έλεγχος είναι κρίσιμος, καθώς σχετίζεται με τη διαφάνεια σχετικά με το πώς διανέμεται ο λιβυκός πλούτος. Η συνεχής παρεμπόδιση της διαδικασίας επανεξέτασης σημαίνει ότι κάποιος θέλει να κρύψει κάτι. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, όταν ο εξωτερικός έλεγχος διεξάγεται αποτελεσματικά, αυτό θα βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο διανέμεται ο πλούτος στη Λιβύη και να εξασφαλίσει ότι θα διανέμεται όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που αποτελούν τη βάση της σύγκρουσης, επομένως είναι σημαντικό να σημειωθεί ταχεία πρόοδος στο επίπεδο του εξωτερικού ελέγχου. 

 Al-Wasat: Πολλοί Λίβυοι πιστεύουν ότι η επιλογή κυρώσεων εναντίον εκείνων που παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης της χώρας τους είναι σημαντική και θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος προς μια λύση. Γιατί δεν έχουμε δει κλιμακωτά βήματα από τη διεθνή κοινότητα προς αυτή την κατεύθυνση; 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει πλείονες κυρώσεις και διατηρούμε την επιλογή να επιβάλλουμε πρόσθετες κυρώσεις, για παράδειγμα, σε όσους εργάζονται με τη ρωσική ομάδα “Wagner”. Οι κυρώσεις είναι μια αποτελεσματική αλλά χρονοβόρα μέθοδος. Τώρα υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη σε αυτή την κατάσταση, και κατά τη γνώμη μου οι πλευρές πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία για να κάνουν ό, τι πρέπει όσον αφορά την αναστολή των στρατιωτικών ενεργειών και την αντιμετώπιση της πανδημίας Corona και να μην περιμένουν την εφαρμογή νέων κυρώσεων για να κάνουν κάτι τέτοιο. 

Al-Wasat: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα παράσχουν 6 εκατομμύρια δολάρια στη Λιβύη για να στηρίξουν την αντιμετώπιση της πανδημίας Corona. Πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι δωρεές;

 Τα 6 εκατομμύρια δολάρια που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως υγειονομική βοήθεια στο πλαίσιο του ιού Corona θα διατεθούν σε οργανώσεις που εργάζονται στο εσωτερικό της Λιβύης, κυρίως σε διεθνείς οργανισμούς υγείας, αλλά θα συνεργαστούν με ορισμένους λιβυκούς εταίρους για να προσπαθήσουν να κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν στην μη εξάπλωση του ιού. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτή η βοήθεια αποτελεί μέρος μακροπρόθεσμων προσπαθειών βοήθειας των ΗΠΑ προς τη Λιβύη. Από το 2011, πιστεύω ότι έχουμε δαπανήσει περίπου 715 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση βοήθεια στη Λιβύη και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτό το είδος υποστήριξης τους επόμενους μήνες και χρόνια. 

Γ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΗΣ

www.ardin-rixi.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube