Weather Icon

Θέλουν corona bond στο τέλος θα ζητήσουν και Jubilee Debt – Πως η Ελλάδα θα διαχειριστεί αύξηση χρέους και δημοσιονομική εκτροπή;

Θέλουν corona bond στο τέλος θα ζητήσουν και Jubilee Debt – Πως η Ελλάδα θα διαχειριστεί αύξηση χρέους και δημοσιονομική εκτροπή;

Δεν αναιρείται η προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία αλλά αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.

Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, χώρες με σημαντικά χρέη, ειδικά η Ιταλία με 2,43 τρισεκ. αλλά και η Ελλάδα που έχει το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ 181% ζητούν corona bond δηλαδή ευρωομόλογα.
Τα ευρωομόλογα έχουν μια ιδιαιτερότητα.
Κάθε κρατικό ομόλογο εμπεριέχει το ρίσκο χώρας, την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές και αυτό αποτυπώνεται στην τιμή και την απόδοση του ομολόγου.
Κάθε χώρα πριν τον κορωνοιό είχε την ικανότητα να δανειστεί σημαντικά κεφάλαια με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
Φθάνοντας στο σήμερα και το σοκ που έχει προκαλέσει στις οικονομίες ο κορωνοιός.
Ορισμένες χώρες με προεξάρχουσα την Ιταλία και Ισπανία – μαζί και η Ελλάδα – ζητούν την έκδοση ευρωομολόγου το οποίο σκόπιμα δεν το ονομάζουν ευρωομόλογο αλλά corona bond με πρόσχημα το σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοιού.
Το ευρωομόλογο ή corona bond έρχεται να εκμηδενίσει τις πραγματικές διαφορές των κρατών, όπως μεταφράζονται στα spreads των ομολόγων, να ενοποιήσει τα κρατικά ρίσκα και να ισοσκελίσει εικονικά τις οικονομικές διαφορές.
Η Ευρώπη δεν είναι μια ένωση ισότιμων οικονομιών, μπορεί τυπικά να είναι ένωση ισότιμων εθνών αλλά όχι οικονομιών.
Το θέμα του moral hazard ή ηθικού κινδύνου δηλαδή της δημιουργίας ενός ομολόγου που θα υποδαυλίζει την διαφάνεια και θα κρύβει τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες της ευρωζώνης είναι υπαρκτό.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα η έκδοση ευρωομολόγου θα δημιουργήσει ομόλογα δύο ταχυτήτων, τα εθνικά ομόλογα που θα είναι κατώτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης και τα ευρωομόλογα που θα είναι ανώτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Η έννοια της πιστοληπτικής ικανότητας είναι μείζονος σημασίας καθώς ζητούμε π.χ. και ως Ελλάδα να έχουν το ίδιο μηχανισμό άντλησης κεφαλαίων ως χώρα που βαθμολογείται με ΒΒ έναντι της Γερμανίας που βαθμολογείται με ΑΑΑ δηλαδή 10 βαθμίδες διαφορά.
Τα corona bond είναι ένας πονηρός σχεδόν ύπουλος τρόπος οι χρεοκοπημένες χώρες τύπου Ελλάδος και Ιταλίας να έχουν την ίδια οικονομική άνεση με τις Βόρειες χώρες.
Στο τέλος εδώ που έχουμε φθάσει και με πρόφαση τον κορωνοιό θα ζητήσουν ορισμένα κράτη και Jubilee Debt δηλαδή διαγραφή χρεών.

Για τη συνέχεια bankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube