Weather Icon

Τα σχέδια των ΗΠΑ για την ίδρυση του κράτους του Πόντου και της Δ. Αρμενίας

Τα σχέδια των ΗΠΑ για την ίδρυση του κράτους του Πόντου και της Δ. Αρμενίας

Αυτή ήταν η προτεινόμενη αμερικανική εντολή για τους Έλληνες του Πόντου και τη Δυτική Αρμενία. Υπό αυτήν την εντολή ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Morgantheau και ο Πρόξενος στη Σμύρνη, Τζορτζ Χόρτον, θα υποστήριζαν την ίδρυση των δύο κρατών, που θα ήταν υπό την προστασία των ΗΠΑ. Ο λόγος για τον οποίον δόθηκε αυτή η εντολή, ήταν να προστατεύσουν αυτά τα κράτη από τις διώξεις και τη γενοκτονία.

Όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από αυτές τις εντολές (λόγω της πολιτικής της εσωστρέφειας και του απομονωτισμού), οι υπόλοιπες παγκόσμιες δυνάμεις ζήτησαν από τους Έλληνες και τους Αρμένιους να χρησιμοποιήσουν τα εδάφη τους για να επεκτείνουν την επιρροή τους. Όταν τους είπαν όχι (όπως εκμεταλλεύτηκαν τις περιοχές αυτές με τη συναίνεση της οθωμανικής διοίκησης για εκατοντάδες χρόνια), οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Σοβιετικοί έκαναν συμμάχους με τους Κεμαλιστές.

Οι Κεμαλιστές εγγυήθηκαν ότι θα επιτρέψουν σε αυτές τις αυτοκρατορίες να εκθέσουν τις σφαίρες επιρροής τους στη Μικρά Ασία.

Τότε οι Κεμαλιστές έλαβαν όπλα και εφόδια από τους Βρετανούς, Γάλλους και Σοβιετικούς, και σύντομα ξεπέρασαν αυτές τις προτεινόμενες εντολές, προχωρώντας στην ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας.

Πηγή: Julian McBride

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube