Weather Icon

Τα νέα μέτρα και το «ορόσημο» της 4ης Μαΐου

Τα νέα μέτρα και το «ορόσημο» της 4ης Μαΐου

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Τις τελικές αποφάσεις για πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ανακοινώνει τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση, εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας. Στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα ότι ειδικά τον Απρίλιο που αναμένεται η επίθεση του ιού, να μην υπάρξει χαλάρωση ώστε να μην αλλάξει και η εικόνα του Μαρτίου, που κατατάσσει – μέχρι στιγμής – την Ελλάδα στις χώρες όπου τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της πανδημικής κρίσης, αποδίδουν.

Στους κόλπους της κυβέρνησης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αν η πλειονότητα των Ελλήνων τηρήσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, όπως καταγράφηκε τον Μάρτιο και η κλίμακα της πανδημίας δεν αλλάξει επί τα χείρω, μετά το τέλος του μήνα – ατύπως συζητείται η Δευτέρα 4 Μαΐου – υπάρχει η ελπίδα ότι θα μπορούν να γίνουν ανακοινώσεις για το ξεκίνημα της σταδιακής άρσης των περιορισμών.  

Τα έκτακτα μέτρα που ήδη ελήφθησαν σε Μύκονο και Σαντορίνη, αποτελούν προπομπό και η δέσμη που ετοιμάζεται, αναμένεται να περιλαμβάνει: 

  • Περιορισμό στις ημερήσιες μετακινήσεις του πολίτη, με αποστολή έως δύο SMS, με το επικρατέστερο σενάριο να κάνει λόγο για δύο μετακινήσεις ανά ημέρα, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Αναμένεται να διατηρηθεί η έντυπη βεβαίωση κυκλοφορίας μόνο για ηλικιωμένους.
  • Χρονικό όριο στις μετακινήσεις με τις πληροφορίες που μέχρι στιγμής είναι διασταυρωμένες να καταλήγουν στο ότι θα υπάρξει χρονικό όριο ανά κατηγορία (άλλο για ψώνια ειδών πρώτης ανάγκης, άλλο για άσκηση κλπ).
  • Αποκλεισμό δημόσιων χώρων, όπου αναμένεται η κατάθεση σχεδίων από δημάρχους.
  • Ενίσχυση των ελέγχων σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, στάσεις λεωφορείων, κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, με plan b – εφόσον διαπιστωθούν συνθήκες μαζικής εξόδου – το κλείσιμο των διοδίων.
  • Λειτουργία σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεων που θα ορίσει η Ιερά Σύνοδος, κεκλεισμένων των θυρών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εικόνες με τους πιστούς να επιστρέφουν σε κάποιες εκκλησίες το Σαββατοκύριακο που πέρασε, θορύβησε την κυβέρνηση
  • Μικρότερο όριο από τα 10 άτομα που ισχύει σήμερα, στις δημόσιες συναθροίσεις, κυρίως για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν μεγάλες παρέες την Κυριακή του Πάσχα.

Με το βλέμμα στο αυριανό Eurogroup

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν τις συμβιβαστικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της Ε.Ε., εν όψει του αυριανού Eurogroup και σημειώνουν ότι το αποτέλεσμα της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού σε πρώτο χρόνο, αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης ημέρας της κρίσης, στο πεδίο της οικονομίας.

Εξηγούν ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα δυναμικό πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων με την έννοια ότι καταγράφονται δεδομένα και αποφάσεις αλλάζουν ή λαμβάνονται νέες. Προαναγγέλλουν ότι θα υπάρχουν συνεχώς μέτρα που θα καλύψουν την περίοδο ως το τέλος του 2020, αλλά ενδεχομένως και ένα τμήμα του 2021 και σημειώνουν ότι τα όσα μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί αφορούν μέτρα ύψους 3,5% του ΑΕΠ, με αυτόν τον αριθμό να αυξάνεται σταδιακά το επόμενο διάστημα.

Επιβεβαιώνουν πως η χρήση του «μαξιλαριού» – για το οποίο μιλά συνεχώς η αντιπολίτευση – αφενός δεν μπορεί να αφορά ολόκληρο το ποσό γιατί το μισό, όπως συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τον ESM, προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους και αφετέρου επειδή η χρήση του «μαξιλαριού» διαφυλάσσεται ως τελευταία κίνηση, στον σχεδιασμό για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube