Weather Icon
Ελλάδα , Πολιτική , Σκοπιανό 10 Απριλίου 2020

Τα Κλειδι-ά στον ΔΟΜ δίνουν αφορμές για φιλοσκοπιανά παιχνίδια…

Τα Κλειδι-ά στον ΔΟΜ δίνουν αφορμές για φιλοσκοπιανά παιχνίδια…

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

 

Στα Στενά του Ρούπελ, όπου βρίσκεται το αμυντικό συγκρότημα του ομώνυμου οχυρού που υπήρξε προπύργιο άμυνας της οχυρωματικής Γραμμής Μεταξά κατά την γερμανική εισβολή το 1941, βρίσκεται ένα μικρό, ιστορικό χωριό, το Κλειδί της Σιντικής του Ν. Σερρών (παλιό ”Ρούπελ”), το οποίο μοιάζει σήμερα με εγκαταλελειμμένο οικισμό σχεδόν μετέωρο ανάμεσα στη Βυζαντινή και τη Σύγχρονη Ιστορία.

 

Με τους ορεινούς όγκους του Μπέλλες (Belasitsa ή Belasitza στα Βουλγαρικά – ”σλαβομακεδονικά”) και του Δυτικού Όρβηλου να το περιφρουρούν ολόγυρα, από κοντά με τη λίμνη Κερκίνη που του στέλνει την νοτισμένη της αύρα, το Κλειδί – τόπος διεξαγωγής σημαντικών μαχών στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, με κυριότερη αυτήν μεταξύ Βουλγάρων (υπό τον Τσάρο Σαμουήλ) και Βυζαντινών (υπό τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β’ Βουλγαροκτόνο) – τράβηξε από καιρό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της ΝΔ.

 

Και το ενδιαφέρον μεταφράστηκε – δυστυχώς – ως επιλογή της για την εγκατάσταση εκεί της πρώτης κλειστής δομής φιλοξενίας (η δεύτερη έγινε στη Μαλακάσα) για 600 πρόσφυγες και μετανάστες που μπήκαν παράνομα μετά την 1η Μαρτίου απ’ τον Έβρο και τα νησιά. Λέω ”δυστυχώς” γιατί ήταν αναμφισβήτητα μια ατυχέστατη επιλογή για δύο κυρίως λόγους:

 

Πρώτον γιατί το Κλειδί είναι ένα λαμπρό ιστορικό τοπωνύμιο της Ανατολικής Μακεδονίας, που παραπέμπει σ’ ένα απ’ τα φωτεινά μετέωρα του Ελληνισμού – την ομώνυμη μάχη-σύμβολο χάρη στην οποία δόθηκε τέλος στην αιματοβαμμένη βουλγαρική απειλή για τη χώρα μας και προπάντων για την Μακεδονία. Απειλή που έληξε με την νίκη του Βουλγαροκτόνου στο τέλος της 50χρονης σύγκρουσής του με τον Σαμουήλ (29/7/1014).

 

Ως εκ τούτου η πρόσμειξη εκείνης της λαμπρής ιστορικής περιόδου με τη δυσάρεστη και παρακμιακή πραγματικότητα του μεταναστευτικού μόνο θετική επιλογή δεν είναι, πολύ περισσότερο όταν η εγκατάσταση απ’ τις 22 Μαρτίου αλλοεθνών και αλλοθρήσκων σε ελληνικό έδαφος και δη μακεδονικό ενέχει τον κίνδυνο μελλοντικού εποικισμού και αφελληνισμού του.

 

Δεύτερον γιατί στο πρώτο Κλειστό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών, που είναι έκτασης 20 στρεμμάτων, δεν έχει πια τον έλεγχο η ελληνική Αστυνομία, αλλά τον έχουν οι άνθρωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που – με αφορμή την πανδημία του Covid-19 – ανέλαβαν την επίβλεψη της δομής.

Κι όλα αυτά έγιναν επίσημα, τελετουργικά, με δικηγόρο μαχητικό στο πλευρό τους, καθ’ υπόδειξη του οποίου υπέγραψαν απ’ την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του ΔΟΜ πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, ως να αναλάμβανε την υψηλή κυριότητα ο δεύτερος απ’ τον πρώτο λόγω της πανδημίας, ένα είδος Επιστασίας δηλαδή που παραπέμπει σε ανελεύθερη Ελλάδα.

 

Θα μου πείτε πως είναι προς επαναπατρισμό όλοι αυτοί. Πως είναι, ως εκ τούτου, προσωρινά τα προαναφερθέντα μέτρα για αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού και ότι πρέπει να εκληφθούν ως ”μερίδιο ευθύνης” των Σερραίων στο άχθος του μεταναστευτικού, όπως το παρουσίασε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής (7/3/’20).

 

Ωστόσο, αν το καλοσκεφτείτε, ”ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”, όπως αποδείχθηκε μέσα στα χρόνια. Όπερ σημαίνει πως η ανάληψη εκ μέρους του ΔΟΜ της επίβλεψης στην περιοχή των προσφυγικών-μεταναστευτικών θρυαλλίδων ενδέχεται να επεκταθεί και σε όλες τις άλλες κλειστές και ανοιχτές δομές ανά την Ελλάδα, που είναι προς ώρας 2 και 32 αντίστοιχα.

 

Αυτό συνεπάγεται, όμως, ότι θα υπάρχει κράτος εν κράτει στη χώρα μας, αφού θα έχουμε εκχώρηση της ευθύνης του για το μεταναστευτικό σε ξένους διαχειριστές, μια που ο κύριος εκπρόσωπός του (Αστυνομία), έχει περιοριστεί ήδη σε στοιχειώδη επιτήρηση μέχρι την αποχώρησή του.

 

Ας σημειωθεί ότι απ’ τις 24 Μαρτίου βρίσκεται στο Κλειδί κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για να κάνει τις θερμομετρήσεις των νεοαφιχθέντων στη δομή, με στόχο την πρόληψη κρουσμάτων του COVID-19, την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την καταγραφή τυχόν κρουσμάτων και τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, λαμβανομένων εννοείται των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

 

Κατά πληροφορίες, ”το κλιμάκιο του Ε.Ε.Σ στελεχώνεται από μόνιμα στελέχη και εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης με την Κινητή Μονάδα του Περιφερειακού Τμήματος και του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Σερρών”.

 

Ας σημειωθεί επίσης ότι κατά την πρώτη μέρα της παρουσίας του στο Κλειδί ήταν παρόντες και διερμηνείς της αραβικής γλώσσας, ενώ τη διερμηνεία στη γαλλική ανέλαβε η Πρόεδρος του Τμήματος Ε.Ε.Σ. Σερρών, κα Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία βρισκόταν από το πρωί στην περιοχή.

 

Τέλος, είναι άξιο λόγου να αναφέρω ότι η όλη επιχείρηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του από τον Πρόεδρου του, Δρ. Αντώνιου Αυγερινού, μετά από αίτημα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

 

Ας επανέλθουμε όμως στο γεγονός της αναιμικής παρουσίας του ελληνικού κράτους στο Κλειδί, που δεν περιποιεί τιμή φυσικά γι’ αυτούς οι οποίοι το αποφάσισαν. Για τη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των εκπροσώπων του ελληνικού κράτους εκεί, είναι χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε προ ημερών ο Πρόεδρος του Προμαχώνα Σερρών κ. Λεωνίδας Σπύρος σε συνέντευξή του στο Infonews 24:

 

– … Αυτοί (οι Αστυνομικοί) θα παραμένουν μέχρι τις 5 το απόγευμα και ακολούθως θα αποχωρούν. Η πόρτα θα είναι ανοιχτή και οι μετανάστες θα μπορούν να κινούνται όπως, όπου και όποτε θέλουν. Μόνος περιορισμός τους θα είναι αυτός που ισχύει λόγω μέτρων του κορονοϊού. Δε θα υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος επιπλέον. Η Αστυνομία δε θα ‘χει, πια, έλεγχο εδώ…

 

Οι δυο τελευταίες επισημάνσεις έχουν τη σημασία τους για τους υποψιασμένους αυτής της πατρίδας γύρω απ’ τα όσα περίεργα συνέβησαν και συμβαίνουν στο Κλειδί της Σιντικής. Γιατί, ενώ τα μάτια της κοινής γνώμης είναι στραμμένα – δικαιολογημένα – στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του λαού να αποτραπεί η διασπορά της πανδημίας, τα φιλοσκοπιανά ΜΜΕ του Εξωτερικού βρήκαν την ευκαιρία να ”δράσουν” σε βάρος της Μακεδονίας μας, επωφελούμενα προφανώς των νέων δεδομένων που διαμόρφωσε η αναιμική παρουσία του ελληνικού κράτους στην ιστορική περιοχή της ΝΑ Μακεδονίας.

 

Έτσι, προ ημερών, η Deutsche Welle παρουσίασε – στην ηλεκτρονική της έκδοση – μια σειρά οπτικοακουστικών ρεπορτάζ από τη Μακεδονία, που για προφανείς λόγους ΔΕΝ δημοσιεύτηκαν στην Ελλάδα, αλλά στα Σκόπια και την Αλβανία (σε σλαβική [DW na makedonski] και αλβανική γλώσσα αντίστοιχα), πλην κάποιων αποσπασμάτων που ανάρτησε το slpress.gr και πιστοποιούν ότι τα Κλειδι-ά που δόθηκαν στον ΔΟΜ έδωσαν ήδη αφορμές για γερμανικά φιλοσκοπιανά παιχνίδια.

 

Ο τίτλος του πρώτου βίντεο-προπαγάνδα του ”μακεδονισμού” ήταν: ”Η DW στο Νίβιτσι (σλαβική ιστοσελίδα στο Facebook) : Είμαστε Μακεδόνες σε όλο το χωριό”. Και το περιεχόμενο ήταν ανάλογα εμπλουτισμένο με φιλοσκοπιανό ρεπορτάζ των δημοσιογράφων-προπαγανδιστών της ”μακεδονικής μειονότητας” στην Ελλάδα, οι οποίοι κοινοποίησαν προ τριών ημερών το… απάνθισμα των ερευνών τους σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας και των όμορων χωρών στα βόρεια και δυτικά σύνορά της: των Σκοπίων και της Αλβανίας…

www.lastpoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube