Weather Icon
Ισραήλ , Λιβύη , Τουρκία 13 Απριλίου 2020

Τα Ισραηλινά συστήματα αεράμυνας καταρρίπτουν τα Ισραηλινά UAV στο πεδίο της Λιβύης;

Τα Ισραηλινά συστήματα αεράμυνας καταρρίπτουν τα Ισραηλινά UAV στο πεδίο της Λιβύης;

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σύμφωνα με πληροφορίες προμήθευσαν με Ισραηλινά Αντιαεροπορικά συστήματα την Λιβυκή Αεράμυνα του Χαλίφα Χαφτάρ, με σκοπό να καταπολεμήσουν τα Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή της Τρίπολης.

Η έκθεση αναφέρει πως τα συστήματα αυτά κατασκευάστηκαν από Ισραηλινή εταιρεία και μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο, όπου μαχητές υπό τον Στρατάρχη Χάφταρ εκπαιδεύτηκαν σε αυτά πριν μεταφερθούν στην Λιβύη.

Ενώ δεν υπάρχουν αναφορές σχετικά με το ποιά στρατεύματα εκπαιδεύουν τους Λίβυους, πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται πως οι Ισραηλινοί τους μαθαίνουν να πολεμούν σε οδομαχίες, αλλά και στην χρήση μη επανδρωμένων, κυρίως κατά το διάστημα Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει καθιερώσει εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Λιβύη από το 2011, και οι δύο αντιμαχώμενες πλευρές έχουν βρεί τρόπο να επανεξοπλιστούν από διάφορες χώρες.

Ο Χάφταρ, ο οποίος διαμένει στο Tobruk στην δυτική Λιβύη, υποστηρίζεται από το 2014 από την Ρωσία, την Γαλλία, την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία.

Ο στρατός του GNA του οποίου ηγείται ο Στρατάρχης Saraj, υποστηριζόμενος από την Ιταλία, το Κατάρ και την Τουρκία, διατηρεί ένοπλους Σύρους Ισλαμιστές αντάρτες μισθοφόρους οι οποίοι έχουν έρθει μέσω της Τουρκίας στα Λιβυκά εδάφη, με σκοπό να καταπολεμήσουν στρατό του LNA του στρατάρχη Χάφταρ.

Ενώ το Ισραήλ και η Λιβύη δεν έχουν καμία πολιτική διασύνδεση μεταξύ τους, τον Δεκέμβριο, ο Abd al-Hadi al-Hajj, Υπουργός Εξωτερικών στην προσωρινή κυβέρνηση του Haftar, δήλωσε σε δημοσίευσή του στην Jerusalem Post, πως ελπίζει σε μία πολιτική σχέση με το Ισραήλ με σκοπό να επιλυθεί το Παλαιστινιακό ζήτημα. 

”Στηρίζουμε τα διακαιώματα του λαού, συμπεριλαμβανομένων και των Παλαιστινίων πολιτών. Ωστόσο, στηρίζουμε την περιφερειακή ειρήνη και αντιτασσόμεθα στην τρομοκρατία-καταπολεμώντας την όπως και στην Λιβύη”, ανέφερε. Την προηγούμενη εβδομάδα ένα μη επανδρωμένο ισραηλινό αεροσκάφος Harop το οποίο κατασκευάζεται από την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία στο Αζερμπαϊτζάν και εξάγεται στην Τουρκία, συνετρίβη στην πόλη Dirj. Το Harop είναι ένα μικροσκοπικό drone, το οποίο σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας παραγωγής του, διατηρεί ικανότητας UAV και φονικών πληγμάτων μέσω πυραύλου.

Τον Ιούλιο, δύο ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Orbiter-3 κατεδαφίστηκαν στην Λιβύη από δυνάμεις φίλα προσκείμενες στον Haftar. Τα δύο τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, τα οποία κατασκευάστηκαν από το Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν, έγιναν δωρεά στην Τουρκία και μετέπειτα ανακτήθηκαν από Λιβυκά στρατεύματα 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης στην μικρή πόλη al-Aziziya, ενώ ένα άλλο ανακτήθηκε στην περιοχή Sidra η οποία στεγάζει την μεγαλύτερη αποθήκη πετρελαίου στην χώρα.

Μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

Πηγή: www.jpost.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube