Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Τα ισλαμικά έθιμα ως όπλο στη Θράκη

Δημοσιεύτηκε στις

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

MΙΑ πτυχή της ατμόσφαιρας που επικρατεί αυτό τον καιρό στην Θράκη την γνωρίζετε. Την έχουμε περιγράψει κατ επανάληψιν

Η μουσουλμανική μειονότητα δεν υφίσταται στο Ραμαζάνι τους περιορισμούς που υπέστη η χριστιανική πλειονότητα κατά τον εορτασμό του Άγιου Πάσχα. Ναι μεν τα τεμένη είναι κλειστά αλλά τα μεγάφωνά τους ηχούν στην διαπασών για το Εζάν (προσευχή), ενώ νέοι οργανοπαίκτες χαλάνε τον κόσμο με τα νταούλια στους δρόμους της Κομοτηνής, της Ξάνθης και των περιχώρων τέσσερεις και πέντε φορές την ημέρα (ακόμη και στις πέντε τα χαράματα) επειδή έτσι το ”έθιμο” τους ορίζει. Μερικοί δυστυχώς θεωρούνται πιο ίσιοι από τους ίσιους.

Και στην Κέρκυρα το έθιμο της λιτάνευσης του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα με τον Επιτάφιο έχει ιστορία πεντακοσίων ετών, αλλά οι αρχές το απαγόρευσαν και ο Μητροπολίτης Κερκύρας που προσπάθησε να το τηρήσει διώχθηκε.

Ενώ στην Θράκη που έγινε (όπως μαθαίνουμε ) σύσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, οι επί κεφαλής της εισηγήθηκαν μεν την επιβολή προστίμων στα μειονοτικά νταούλια με το επιχείρημα ότι αυτά δεν προβλέπονται από την νομοθεσία, αλλά η υπερκείμενη αρχή γνωμοδότησε δε: Προς Θεού ! Όχι πρόστιμα στους νταουλτζήδες και ας κυκλοφορούν με παράνομες βεβαιώσεις. Και ας εξευτελίζουν την Ελληνική Δημοκρατία. Μόνο συστάσεις. Προς Θεού, όχι πρόστιμα για τα μεγάφωνα στο Εζάν! Απλώς συστάσεις.

Κάπως έτσι φθάσαμε να είναι γεμάτο το κινητό μου από βίντεο αγανακτισμένων χριστιανών φίλων μου της Κομοτηνής και της Ξάνθης με ηχογραφημένους ιμάμηδες που χαλάνε τον κόσμο σε ώρες κοινής ησυχίας. Κάπως έτσι είναι γεμάτες διάφορες σελίδες Facebook στην Θράκη με νταούλια που παραβιάζουν επιδεικτικά το νόμο (εξ ου και η φωτό που δημοσιεύουμε).

Αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφασίζουν έτσι στην Θράκη, ας είναι. Η ιστορία δείχνει ότι ο πολιτικός λογαριασμός σε αυτή την περιοχή έρχεται αργότερα. Πολύ αργότερα. Ο κόσμος που φέρει στην πλάτη του την Συνθήκη της Λωζάννης είναι νομοταγής μέχρι κεραίας πάνω στο γεγονός, είναι εκπαιδευμένος στην ψυχραιμία αλλά την ώρα της κρίσεως ”ανταποδίδει”.

Όπως σημείωσα όμως αυτή είναι μια πτυχή της ατμόσφαιρας που επικρατεί στην Θράκη. Η αρνητική. Υπάρχει και η άλλη! Η θετική. Οι φίλοι μας της μουσουλμανικής μειονότητας μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές τους για να εξασφαλίσουν την ατιμωρησία των ομοθρήσκων τους πρόβαλλαν στις αρχές το επιχείρημα ότι και τα Εζάνια και τα νταούλια ”είναι έθιμα εκατό ετών”.

Ο Αμπτουλλάχ Ερέν, Τούρκος με καταγωγή από την Θράκη, ο οποίος είναι υιός του Χαλήτ Ερέν και έχει διοριστεί επί κεφαλής στην Διεύθυνση Αποδήμων Τούρκων Εξωτερικού (έδρα Ανδριανούπολη), σε χθεσινό κείμενο του στο Facebook τονίζει ότι ”ο ήχος του Εζάν εδώ και αιώνες είναι η ψυχή, το πνεύμα , η ίδια η πατρίδα μου η Δυτική Θράκη. Έτσι ήταν στο παρελθόν, έτσι είναι και σήμερα! Δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές κάποιες παρεμβάσεις με στόχο να χαμηλώσει ο ήχος στα τζαμιά ακόμη και μελλοντικώς, κάτι το οποίο δεν είναι νόμιμο”.

Επιβεβαιώνω τον κύριο Ερέν. Στα χρόνια της παραμονής μου στην Κομοτηνή έζησα σε διάφορες γειτονιές. Και χριστιανικές και μουσουλμανικές. Η οδός Εγνατίας κάθετη στην οδό Ιώνων όπου βρίσκεται το Τουρκικό Προξενείο κατοικείται επί το πλείστον από μουσουλμάνους. Η συνύπαρξη στις εορτές μας -έμεινα εκεί- ήταν υποδειγματική. Τα έθιμα απολύτως σεβαστά. Οι μουσουλμάνοι δεν έκαναν κανένα παράπονο για τις καμπάνες μας και τα βαρελότα μας την Μεγάλη Εβδομάδα ούτε και εμείς για τα νταούλια τους στο Ραμαζάνι. Τα Χριστούγεννα τους φιλεύαμε μελομακάρονα το Ραμαζάνι εκείνοι πίττες που μοιάζουν με τις τηγανίτες μας. Οι ήχοι από τις εκκλησίες και τα τζαμιά δεν δίχαζαν. Ήταν μέρος της ρουτίνας και της κανονικότητας της Πόλης. Και το καλύτερο: Το Δεκαπενταύγουστο μουσουλμάνες με τον φερετζέ προσκυνούσαν την εικόνα της Παναγίας και άναβαν κερί στην Ιερά Μονή Βαθυρύακος (Φατήρ Γιακά).

Πράγματι τα ισλαμικά έθιμα γίνονται δεκαετίες τώρα σεβαστά από την χριστιανική πλειονότητα. Έχει δίκιο ο Ερέν! Και όπως αποδεικνύεται γίνονται σεβαστά ακόμη και επί κορωνοϊού σε αντίξοες συνθήκες, ενώ τα χριστιανικά όχι. Αφού, λοιπόν, έχουν έτσι τα πράγματα προτείνω στους βουλευτές της Θράκης, στους Δημάρχους, στο αρμόδιο Υπουργείο, στην Κυβέρνηση γενικώτερα να μετατρέψουν το μειονέκτημα της οργής των Χριστιανών σε διεθνές πλεονέκτημα. Αν εμείς σεβόμαστε καθ’ υπερβολήν την θρησκευτική ελευθερία των μουσουλμάνων σε συνθήκες ”πολέμου” (Μητσοτάκης) αν αδικούμε τους Χριστιανούς για να μην παραβιάσουμε την Λωζάννη και αν ο κύριος Ερέν υποστηρίζει ότι αυτά είναι ”έθιμα αιώνων” τότε ας κάνουμε την κρίση ευκαιρία μήπως βγεί κάτι καλό. Ας διαφημίσουμε τις δηλώσεις του κυρίου Ερέν και του κάθε Ερέν ότι αυτά είναι ”έθιμα αιώνων”. Πρόκειται για αβίαστη ομολογία Τούρκου αξιωματούχου ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Θράκη γίνονται διαχρονικά σεβαστές γι’ αυτό όποιος τολμήσει στο μέλλον να το αμφισβητήσει θα του ”τρίβουμε” στην “μούρη” τις δηλώσεις αυτές.

Ας καλέσουμε, επίσης, την Τουρκική κυβέρνηση και τα τσιράκια της στην Θράκη να σιωπήσουν για πάντα. Να μην τολμήσουν ποτέ ξανά στο μέλλον να μιλήσουν για καταπίεση της θρησκευτικής τους ελευθερίας. Ας καλέσουμε επίσης όλα αυτά τα καλά παιδιά που κατά καιρούς διαμαρτύρονται για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Θράκη όπως οι βουλευτές Ζεϊμπέκ και Ιλχάν, όπως ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ να πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική Πολιτεία που αγνοεί τις χριστιανικές διαμαρτυρίες και σέβεται μουσουλμανικά έθιμα εκατό και πλέον ετών.

Εμπρός, λοιπόν, γενναίοι μου. Πείτε στην διεθνή κοινότητα πόσο σέβεται η Ελλάς τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις κάνοντας διακρίσεις ακόμη και εναντίον των Χριστιανών συμπολιτών σας. Πείτε πως δεν είμαστε Τουρκία, η οποία θα διασυρθεί προσεχώς από την νέα Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ατομικά δικαιώματα. Δείξτε πόσο καλοί Έλληνες πολίτες είστε! Να βγει και κάτι καλό από την υπόθεση, όπως είπαμε!

Πηγή: Εφημερίς Εστία

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Η διαφορά ενός στρατιωτικού ηγέτη με έναν πολιτικό!

Ο Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλεβί Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλε την παραίτηση του αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί για την σκοτεινότερη ημέρα στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος

Η διαφορά του Στρατιωτικού Ηγέτη από έναν πολιτικό που πρώτιστος στόχος του να επιβιώσει πολιτικά.

Ο Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλεβί Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλε την παραίτηση του αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί για την σκοτεινότερη ημέρα στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ και για όλους τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα. Και η ευθύνη εστιάζεται στο γεγονός ότι για πολλές ώρες ο πανίσχυρος Ισραηλινός Στρατός δεν μπορούσε να προστατέψει τους πολίτες τους από τις φρικαλεότητες των τρομοκρατών της Χαμάς . Κάτι που είχε μάλιστα δηλώσει από τις πρώτες ημέρες.

Ο Πρωθυπουργός όμως Νετανιάχου για 14 χρόνια στην εξουσία με 1,5 χρόνο διακοπή ούτε καν ψήγματα ευθύνης δεν έχει αναλάβει αλλά προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά με διάφορους τακτικισμούς και παρατάσεις του πολέμου. Επέτρεψε όλο αυτό το διάστημα να ισχυροποιηθεί η Χαμάς στην Γάζα για να μειώνει την επιρροή της Παλαιστινιακής Αρχής η οποία απολάμβανε έναν βαθμό διεθνούς νομιμοποίησης και επί πρωθυπουργίας του οι Υπηρεσίες Πληροφοριών και Ασφαλείας απέτυχαν να αποτρέψουν την 7η Οκτωβρίου.

Το τραύμα των Ισραηλινών από την κατάρρευση του αισθήματος ασφαλείας ίσως να μην επουλωθεί πλήρως.

Υπάρχουν άξιοι πολιτικοί που θα μπορούσαν να αναλάβουν την πορεία στο μέλλον του Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Παρέμβαση Μαυρίδη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία

Το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο συνεργάστηκε για χρόνια με τζιχαντιστές και με το Ισλαμικό Κράτος, σήμερα συνεχίζει τον επεκτατισμό του για μετατροπή της Συρίας σε ένα προτεκτοράτο, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κύπριος Ευρωβουλευτής

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), τονίζοντας για ακόμη μια φορά τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ στη Μέση Ανατολή.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης τόνισε ότι:

«Μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ έχουμε ως ΕΕ, μια ιστορική ευκαιρία για ειρήνη και σταθερότητα στη Συρία και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή. Αυτό, στη βάση όμως κάποιων παραμέτρων:

Πρώτον προστασία των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Δεύτερον, οι τζιχαντιστές δεν μπορεί να είναι σύμμαχοί μας. Η μετονομασία τους σε δήθεν μετριοπαθή πολιτική αντιπολίτευση δεν ξεγελάει τους Ευρωπαίους πολίτες, ούτε το Ευρωκοινοβούλιο.

Τρίτον, κάθε αμερόληπτος παρατηρητής γνωρίζει ότι το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο συνεργάστηκε για χρόνια με τζιχαντιστές και με το Ισλαμικό Κράτος, σήμερα συνεχίζει τον επεκτατισμό του για μετατροπή της Συρίας σε ένα προτεκτοράτο.»

Καταλήγοντας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αυτή η νέο-οθωμανική πολιτική είναι ο εχθρός των λαών της περιοχής. Είναι η ίδια δύναμη που κατέχει έδαφος της Κύπρου, έδαφος της ΕΕ, αλλά η κ. Κάλας (Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής), την χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο! Όσοι πιστεύουμε στις αξίες της ΕΕ, προασπιζόμαστε αυτές τις αξίες έμπρακτα κι όχι με λόγια.»

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Τί αναφέρει το δημοσίευμα στα “ΝΕΑ” για τα θαλάσσια πάρκα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κινητικότητα καταγράφηκε τα τελευταία 24ωρα από κυβερνητικής πλευράς για τα θαλάσσια πάρκα στο Νότιο Αιγαίο.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μουρελάτου / ΤΑ ΝΕΑ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται, ύστερα από ένα τρίμηνο αδράνειας που από πολλούς είχε ερμηνευθεί υπό το πρίσμα της επιδίωξης μιας αναγκαίας «νηνεμίας» στο Αιγαίο, στο πλαίσιο και του εν εξελίξει ελληνοτουρκικού διαλόγου και στον απόηχο πιθανώς της αρχικής αντίδρασης του τουρκικού ΥΠΕΞ, με το θέμα να απασχολεί ακολούθως και τη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα τον περασμένο Μάιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το περασμένο Σαββατοκύριακο το θέμα του θαλάσσιου πάρκου στο Νότιο Αιγαίο βγήκε από τον «πάγο» μέσα από κάποιες πρώτες συνομιλίες γύρω από τα προτεινόμενα όρια προστασίας, που σε άλλες περιοχές αγγίζουν τα 3 ναυτικά μίλια και σε άλλες τα 6 ν.μ., πάντα εντός των χωρικών μας υδάτων.

Θαλάσσια είδη

Αφού επανεξετάστηκαν οι λόγοι που σε κάθε περιοχή (και κυρίως ανατολικότερα) προτείνεται από τους μελετητές το εκάστοτε όριο προστασίας και αφού επαναδιατυπώθηκαν οι αναγκαίες διευκρινίσεις, ακολούθησε σύσκεψη τη Δευτέρα σε επίπεδο υπηρεσιακό, η οποία κατέληξε στην απόφαση της αύξησης της έκτασης προστασίας του θαλάσσιου πάρκου στο Νότιο Αιγαίο, μέσω της προσθήκης και κατοικημένων νησιών (Φολέγανδρος, Ανάφη) στις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές – όσον αφορά (πάντα) τα σημεία εκείνα όπου τρέφονται και φωλιάζουν θαλασσοπούλια και άλλα υπό προστασία θαλάσσια είδη.

Πλέον η ομάδα που είναι επιφορτισμένη με το εν λόγω πάρκο (και η οποία είχε υποβάλει την αρχική της μελέτη στα τέλη του Σεπτεμβρίου προκειμένου να έχει ολοκληρωθεί η χωροθέτηση εντός του 2024 όπως ήταν ο αρχικός κυβερνητικός προγραμματισμός), υποχρεούται εντός της επόμενης εβδομάδας να μετρήσει εκ νέου την έκταση των προστατευόμενων περιοχών, μετά και την προσθήκη των νέων περιοχών που προέκριναν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου το καινούργιο – «πιο φιλόδοξο» όπως χαρακτηρίζεται – σχέδιο μελέτης να επανακατατεθεί εντός δύο-τριών εβδομάδων το πολύ.

Θαλάσσια πάρκα: Η ακινησία

Ενα πρακτικό, χρονικό εμπόδιο είναι πως με την «ακινησία» που μεσολάβησε και παρά την τρίμηνη παράταση που δόθηκε στη σύμβαση των μελετητών με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η «παρατεταμένη» σύμβαση εκπνέει ξανά στις 15 Φεβρουαρίου και νομικά τουλάχιστον δεν προβλέπεται τρίτη παράταση.

Οταν η νέα μελέτη με την επικαιροποιημένη έκταση προστασίας – που μορφολογικά θα αποτελείται από τις ήδη κατατεθειμένες περιοχές (τα κατακερματισμένα σημεία προστασίας γύρω από ακατοίκητες νησίδες, βραχονησίδες και τις θαλάσσιες περιοχές τους), καθώς επίσης και από τις νέες θαλάσσιες περιοχές προστασίας γύρω από νησιά κατοικημένα όπως η Ανάφη και η Φολέγανδρος – ολοκληρωθεί, τότε θα επανακατατεθεί προς τελική έγκριση από τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΥΠΕΞ, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) προτού τελικά αναρτηθεί προς την αναγκαία – διάρκειας ενός μήνα – ηλεκτρονική διαβούλευση.

Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα

Εχοντας πλέον ξεπεράσει σε έκταση την αρχικά υπολογισμένη περιοχή των 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το νέο σχέδιο μελέτης για το θαλάσσιο πάρκο στο Νότιο Αιγαίο με τις προσθήκες των νέων προστατευόμενων περιοχών πέριξ κατοικημένων νησιών, παραμένει ακόμα άγνωστο αν θα επιλεγεί να δοθεί στη δημοσιότητα από τον Μάρτιο, που όπως όλα δείχνουν θα είναι έτοιμο, και σε χρόνο προγενέστερο της επικείμενης συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα στο πλαίσιο του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Μετά την πτώση του Ασαντ στη Συρία και τις τουρκικές εξαγγελίες για παράνομη τουρκοσυριακή ΑΟΖ, οι προπαρασκευαστικές διεργασίες για την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Αγκυρα κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, ενώ και οι διαβουλεύσεις για εξεύρεση ημερομηνίας διεξαγωγής του ΑΣΣ στην Τουρκία μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών δεν φαίνεται να έχουν καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες την παραμικρή πρόοδο.

Θαλάσσια πάρκα: Γκρίζα σύννεφα

Γεγονός είναι πάντως πως η κινητικότητα ως προς τον στόχο της χωροθέτησης και θεσμοθέτησης των θαλάσσιων πάρκων σε Ιόνιο και Ν. Αιγαίο σημειώνεται σε μια περίοδο που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από τα «ήρεμα νερά» του ελληνοτουρκικού διαλόγου αρκετά γκρίζα σύννεφα, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όξυνσης με τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις Μπαχτσελί για τα Δωδεκάνησα, όσο και στο ίδιο το πεδίο, με την τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα 2025» που ολοκληρώθηκε προχθές και η οποία προέβλεπε ως κεντρικό της σενάριο, μεταξύ άλλων, στο Αιγαίο και την κατάληψη νησιού.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει, ωστόσο, πως το πρότζεκτ «θαλάσσια πάρκα» που εξαγγέλθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης των Ωκεανών τον περασμένο Απρίλιο έχει να κάνει «με καθαρά περιβαλλοντικούς σκοπούς».

Και πως παρά τις αντιδράσεις της Αγκυρας, που μέσω του τουρκικού ΥΠΕΞ είχε κάνει λόγο τότε για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία» (υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, πως η Ελλάδα «χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει την ατζέντα της στα ζητήματα του Αιγαίου»), «τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει, επιπλέον, πως «η επέκταση των θαλάσσιων πάρκων εντός χώρου ελληνικής κυριαρχίας δεν αφορά την Τουρκία» και πως η Ελλάδα, ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας, δεν ζητεί «την άδεια κανενός».

Θαλάσσια πάρκα: Εντονες αντιδράσεις

Με δεδομένες πάντως τις έντονες – παράλογες κατά τα άλλα – αντιδράσεις που είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο πως θα προκύψουν από τη γείτονα χώρα στη θέα της ολοκληρωμένης μελέτης του θαλάσσιου πάρκου στο Ν. Αιγαίο σε περίπτωση που επιλεγεί να αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα (η οποία χρονικά προσώρας τοποθετείται κι αυτή εντός Μαρτίου), αυτό που μένει να φανεί είναι η στάθμιση που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Κατά πόσο, δηλαδή, θα επιλέξει να προκαλέσει «φουρτούνα» στον δρόμο προς το ΑΣΣ με κίνδυνο αυτή να επηρεάσει και το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν – χωρίς βεβαίως αυτό να αποτελεί το μόνο τρέχον επίδικο μεταξύ των δύο ηγετών – ή αν θα προκρίνει τελικά τη μετάθεση της δημοσιοποίησης και ολοκλήρωσης του πρότζεκτ «θαλάσσια πάρκα» σε χρόνο μεταγενέστερο της επικείμενης επίσημης πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Αγκυρα.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα3 ώρες πριν

Η διαφορά ενός στρατιωτικού ηγέτη με έναν πολιτικό!

Ο Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλεβί Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλε την παραίτηση του αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί για...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Χρίστος Ιακώβου: Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά μιλά για «σημεία διέλευσης» και η τουρκοκυπριακή για «οδοφράγματα»;

Μια απλή επανάληψη του παρελθόντος είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η συζήτηση για τα σημεία διέλευσης, όπως αναλύει από...

Διεθνή4 ώρες πριν

Έρχεται συνάντηση Νετανιάχου-Τραμπ! Σε εξέλιξη η επιχείρηση «Σιδερένιο Τείχος» στη Δυτική Όχθη

Σε συντονισμό τα διπλωματικά επιτελεία σε Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ

Πολιτική7 ώρες πριν

Παρέμβαση Μαυρίδη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία

Το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο συνεργάστηκε για χρόνια με τζιχαντιστές και με το Ισλαμικό Κράτος, σήμερα συνεχίζει τον επεκτατισμό του...

Διεθνή8 ώρες πριν

OCCRP: Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε μυστικό ταμείο για να δωροδοκήσει Ευρωπαίους πολιτικούς

Δύο πρώην Γερμανοί βουλευτές που κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν με αντάλλαγμα την προώθηση των συμφερόντων του Μπακού στην...

Δημοφιλή