Weather Icon
Εξοπλισμοί , ΗΠΑ , Ιράκ , Συρία 23 Απριλίου 2020

Τα αυτοσχέδια όπλα των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία (φωτογραφίες)

Τα αυτοσχέδια όπλα των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία (φωτογραφίες)

Σχόλιο: Το 1990 η πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ ξεκίνησε να εισχωρεί στην λεγόμενη Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις (RMA), σύμφωνα με την οποία η 4η βιομηχανική επανάσταση της ρομποτοποίησης, των big data και των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης θα προσαρμοζόταν στο Αμερικανικό Στράτευμα προσφέροντάς του παγκόσμια ισχύ. Το 2001 μετά την πτώση των διδύμων πύργων, οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε μία σειρά μακροχρόνιων πολέμων χαμηλής έντασης στους οποίους καλούντο να αντιμετωπίσουν ”αόρατους” εχθρούς τόσο σε αστικό όσο και σε ορεινό περιβάλλον. Το πλατφορμοκεντρικό δόγμα μάχης του αεροεδαφικού πολέμου των ΗΠΑ δεν ήταν ικανό να εξαλείψει την παρουσία των αντάρτικών στρατευμάτων στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και γι’αυτόν τον λόγο ολόκληρη η αμερικανική πολεμική βιομηχανία κλήθηκε να εγκαταλείψει την RMA και να δημιουργήσει ένα αντι-αντάρτικο μοντέλο μάχης. Οι τεχνολογίες RMA εν έτη 2020 αναπτύσσονται με αλματώδη ρυθμό από την Ρωσία και την Κίνα, παγώνοντας τις ΗΠΑ στον χρόνο. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι η μερική παρουσία ορισμένων τακτικών εξαρτημάτων μάχης τα οποία με τις κατάλληλες τροποποιήσεις ήταν ικανά (σε συνδυασμό με μία ριζοσπαστική θρησκευτική προσήλωση) να θέσουν τις ΗΠΑ ως έναν πόλο μερικής παγκόσμιας ισχύος αλλάζοντας πλήρως τις ισορροπίες στις στρατιωτικές υποθέσεις.

Μικρά όπλα χαμηλού κόστους

Arms recovered, Sujur, March 6th 2019

Η παραπάνω εικόνα αποτελεί μία συνηθισμένη εξοπλιστική αναπαράσταση ενός αντάρτικου πυρήνα χαμηλού επιπέδου-κόστους του ISIS. Ο πυρήνας, τις περισσότερες περιπτώσεις αποτελείται από ντόπια όπλα, μικρού κόστους, ισχυρής αντοχής και εύκολης χρήσης. Η παραπάνω εικόνα δείχνει πληθώρα κυνηγετικών τυφεκίων (κυρίως τουρκικά), τα οποία είναι αρκετά φθηνότερα από τα ΑΚ. Τα ΑΚ (khalasnikov) τα συναντάμε στον πόλεμο της Συρίας με πληθώρα εθνικών ποικιλομορφιών, το Συριακό ΑΚΜ, το Κινεζικό Τ56, το Ιρανικό KLS και το Type-3. Μέσα στην εικόνα συναντάμε ακόμα και ένα αεροβόλο σιδερένιων βλημάτων.

Stockless Type 56, M70B1 or Iraqi Tabuk rifle, Ekol 99 blank-firing gun captured in Raqqa, 12 March 2019

Η χρήση φθηνού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για ”τυφλές μάχες” (τυφλά πυρά με χαμηλές πιθανότητες πλήξης στόχου) είναι ένα συχνό στοιχείο που βλέπουμε, κυρίως στις μάχες του ISIS στην Raqqa αλλά και σε περιοχές αστικού ιστού.

ISIS operative in Shuil, captured with a variety of arms, 9th May 2019

Ο κρατούμενος στην παραπάνω εικόνα, εν ονόματι Abu Bara al-Diri, ήταν υπεύθυνος για τον εφοδιασμό του Ισλαμικού Κράτους με πάσης φύσεως οπλικό σύστημα, αλλά και για την χρηματοδότηση του δικτύου εμπορίου όπλων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ήταν υπεύθυνος για την παροχή οπλικού υλικού από το Ιράκ, δίνοντας έμφαση σε όπλα σαν το Ιρακινό ΑΚ που παρασκευάσθηκε από τα εργοστάσια του Sadam Housein. Το Αμερικανικό τυφέκιο Μ4 που βλέπουμε στα αριστερά φαίνεται να ήταν κάποτε πλήρως επιχειρησιακό καθώς διακρίνεται η αμερικανικής κατασκευής  διόπτρα Trijicon ACOG. Το όπλο αυτό συνήθως χρησιμοποιείτο από τα Ιρακινά στρατεύματα σε οργανωμένους σχηματισμούς μάχης αστικού ιστού και το κατείχε ο διοργανωτής της ομάδας. Το ACOG είναι ένα ακριβό οπλικό σύστημα που αντιγράφεται αρκετά εύκολα, παρ’αυτά το συγκεκριμένο είναι αυθεντικό.

M4 Type rifle (Likely M400) with ACOG used by an ISIS mid-level commander, Hajin, December 2018

Τα στελέχη του ISIS τα οποία δεν έχουν κάποιο υψηλό αξίωμα, συνήθως εξοπλίζονται με  φθηνές παραλλαγές του ΑΚ, καραμπίνες, ακόμα και φθηνότερα τυφέκια δράσης του Δευτέρου Παγκοσμίου. Αυτές είναι οι φθηνότερες κατηγορίες όπλων οι οποίες χρησιμοποιούνται από έναν μέσο πυρήνα του ISIS, ιδίως όταν αυτός ο πυρήνας εξειδικεύεται σε αυτοσχέδιες εκρηκτικές ύλες. Εφόσον το ISIS επιδιώκει να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα βόρεια του Ευφράτη, ο εξοπλισμός των πυρήνων οφείλει να είναι πλήρως λειτουργικός. Τα τυφέκια Bolt-action ενώ θεωρούνται απαρχαιωμένα, παρέχουν χρήσιμες δυνατότητες στο πεδίο της μάχης κυρίως σε μη αστικό περιβάλλον μεσαίας ή μεγάλης εμβέλειας σύρραξης.

Arms captured from suspected ISIS cells in Tiyanna and Jazirah Villages, 20th May 2019

Όπως  βλέπουμε παραπάνω, διακρίνεται ένα οπλοστάσιο χαμηλού κόστους με ένα τουρκικό shotgun στα αριστερά, 3 κινεζικά Type-56, ένα ΑΚΜ και 2 όπλα Mauser δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Το μικρό όπλο χειρός στο κάτω μέρος συνήθως εξοπλίζει το ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Πυρήνα. Τα παραπάνω όπλα μπορούν να βρεθούν πολύ εύκολα στις περιοχές αυτές.

Captures of AK-type rifles and other assets from a ISIS cell in al-Hani and Abu Fascha of al-Hawl, 30th June 2019

Capture of small arms from ISIS cells, May 2019. AKM, AKMS, Type 56, G3, Lee Enfield, MAS-36, Mauser derivatives and more. These again are low cost and freely available.

Όπλα καταστολής υψηλών προσώπων

Ένας βασικός ρόλος των πυρήνων του ISIS σε ελεγχόμενες από τον εχθρό περιοχές (Dar al-Harb, που σημαίνει γη του πολέμου) είναι να αποσταθεροποιούν και να αποτρέπουν την αποτελεσματική διοίκηση των καθεστώτων. Αυτό συμβαίνει μέσω δολοφονιών υψηλών προσώπων στους κλάδους της πολιτικής και του στρατού, μέσω όπλων RPG και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών IED. Καθώς οι δυνάμεις του ISIS στην βόρεια Συρία δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν αποτελεσματικά τις θέσεις τους, εξαιτίας των συχνών αεροπορικών βομβαρδισμών του Συριακού Στρατού, χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό αυτοσχέδιες εκρηκτικές ύλες με υψηλά καταστρεπτικά αποτελέσματα. Οι επιθέσεις  με εκρηκτικούς μηχανισμούς συνοδεύονται από καταιγισμό πυρών προκειμένου να συλληφθούν οι αντίπαλες δυνάμεις και να κατασχεθεί ο εξοπλισμός τους. 

Αν και μικρά όπλα μικρού διαμετρήματος αποτελούν κοινό εργαλείο για τις μονάδες του ISIS (ιδίως σε αστικές περιοχές), τα τυφέκια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν συχνά. Αυτή η τακτική ήταν πολύ πιο συνηθισμένη στο Ιράκ απότι στην Συρία.

Capture of Arms from a cell near Hajin. 14th May 2019. The design of suppressor seen on the left is very similar to a type manufactured in greater Idlib, suggesting possible smuggling links or Idlibi cell origin.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει ένα οπλοστάσιο ισλαμικής ομάδας, η οποία σχεδίαζε δολοφονία υψηλού προσώπου στην Τabqa τον Μάιο του 2019. Για την καταστολή υψηλού προσώπου εχρησιμοποιήθη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός IED, τυφέκιο με σιγαστήρα, συμπεριλαμβανομένων όπλων μικρού διαμετρήματος Berreta-70, του Ουγγρικού FEG-PA63 και του ρωσικού Makarov. Τα μικρού διαμετρήματος όπλα μας δείχνουν πως η δολοφονία θα γινόταν από μικρή απόσταση και θα χρειαζόταν πιθανώς σειρά ελιγμών και πυρών κάλυψης μέσω του ΑΚ για την διαφυγή. 

Να σημειωθεί πως ο σιγαστήρας είναι συριακού όπλου και πιθανόν έχει κατασχεθεί από τις δυνάμεις του SDF. Οι δυνάμεις του χαλιφάτου έχουν καταφέρει μέσω αυτοσχεδιασμού να κατασκευάσουν αρκετά αποτελεσματικούς σιγαστήρες.

Τα παραπάνω όπλα κατελύφθησαν στην περιοχή Tuwaymin της Συρίας. Ο διοικητής του ισλαμικού πυρήνα βρέθηκε νεκρός με το AKS-74U  στα χέρια του. Το AKS-74U είναι ένα όπλο χρήσιμο τόσο σε κοντινές όσο και σε μεσαίου βεληνεκούς μάχες, προσθέτοντας άμεσο κύρος στον χειριστή, καθώς ο Osama Bin Laden το χρησιμοποιούσε συνεχώς στα βίντεο τα οποία διέδιδε.

Τουλάχιστον ένα από τα Glock 19 Gen3s ανήκε στις Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις καθώς διαθέτει ενισχυμένο κοντάκι. Χρησιμοποιήθηκε στο Ιράκ μαζί με τον σιγαστήρα που φαίνεται στην φωτογραφία.

Όπλα μεγαλύτερου διαμετρήματος

Αν και οι περισσότεροι πυρήνες του ISIS χρησιμοποιούν μικρού διαμετρήματος όπλα, υπάρχουν αρκετές μονάδες που δρουν έναντι του SDF μέσω χρήσης εξοπλισμών μεγαλύτερου διαμετρήματος. Χρησιμοποιούν τα πολυβόλα PKM, PKR και τα αντιαρματικά RPG εναντίον των οργανωμένων στρατευμάτων του SDF. Έχουν βρεθεί πολύ μεγάλες αποθήκες όπλων του Ισλαμικού Κράτους σε περιοχές όπου επαναστατικές μονάδες στο παρελθόν είχαν εξεγερθεί με πολύ έντονο και βίαιο τρόπο έναντι των κυβερνητικών δυνάμεων.

This capture from 13th April 2019 shows off PK MG plus PG-7V, PG-7VM and Chinese HEI-AP rounds (These bounding warheads contain steel 800 balls and incendiary elements, and apparently are extremely effective). Interestingly, the Chest rig is apparently of a type used by the YPG often, which would be of use in a covert/infliteration attack.

Η τελευταία φωτογραφία απεικονίζει ένα τυπικό οπλοστάσιο του ISIS το οποίο δρα έναντι οργανωμένου στρατού. Απεικονίζονται 3 κινεζικά ΑΚ, δύο ΑΚΜ, ένα ιρακινό RPK, ένα Κ98 δευτέρου παγκοσμίου και ένα Mauser ενισχυμένου κοντακίου. 

Μαζί με το κινεζικό οπλοστάσιο βρέθηκε ένα RPG-7 με πληθώρα εκρηκτικών κεφαλών, μαζί με την κινεζική HEI-APπου συναντάμε αρκετά συχνά στο πεδίο της Συρίας. Αυτό το οπλοστάσιο συναντάται κυρίως σε μάχες έναντι τακτικού στρατού σε κομβικής σημασίας συρράξεις, όπως είναι ο έλεγχος αυτοκινητοδρόμων και δημοσίων εγκαταστάσεων. 

Οι ρουκέτες αυτές είναι κατασκευασμένες από διάφορες χώρες, όπως Ρωσία, Ιράν, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Κίνα και Ρουμανία. Τα είδη τους είναι PG-7VL HEAT, PG-7VM, PG-7V. Το πεδίο μάχης στο οποίο κατεσχέθησαν είχε παρουσία τεθωρακισμένων μονάδων του Συριακού Στρατού και πληθώρα μηχανισμών ΙΕD. Άξιο αναφοράς είναι πως όσο περνάνε τα χρόνια, τα IED και οι RPG συναντώνται όλο και περισσότερο στα πεδία των μαχών, ανεξαρτήτως αν είναι αστικού ή ορεινού ιστού.

Το παρακάτω οπλοστάσιο βρέθηκε στην Βόρεια Συρία έπειτα από συγκεκαλυμμένη επιχείρηση των Ρωσικών μισθοφορικών οργανώσεων και των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το οπλοστάσιο βρισκόταν στην περιοχή al Jurdi και περιείχε χιλιάδες κάλυκες μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, ποικιλία κεφαλών RPG και πληθώρα συστημάτων IED. Οι εξοπλισμοί αυτοί χρησιμεύουν σε πεδία μαχών υψηλής εντάσεως, μακροχρόνιου διαστήματος και συνήθως σε περίπτωση ήττας του Ισλαμικού πυρήνα τα οπλοστάσια τέτοιου μεγέθους καίγονται για να μην λεηλατηθούν. Όπως είδαμε και παραπάνω τα οπλοστάσια της Συρίας φιλοξενούσαν οπλικά συστήματα από δεκάδες χώρες οι οποίες κάνανε την παρθενική τους εξοπλιστική εμφάνιση στον πόλεμο της Συρίας. 

Το παραπάνω οπλοστάσιο χρησιμοποιήθηκε για περισσότερες από 10 επιθέσεις σε διάρκεια 2 μηνών. Παρατηρούμε πληθώρα βαρέως οπλισμού όπως τα 3 Μ16Α4, Μ16Α2, το κροάτικο RGB-6 και το M240, συμπεριλαμβανομένων των διόπτρων Trijicon ACOG. 

Το οπλοστάσιο αυτό περιέχει πολλούς αμερικανικής προελεύσεως εξοπλισμούς, πιθανώς από το Ιράκ, και χρησιμοποιήθηκαν για σκληρές μάχες έναντι του SDF. Τα οπλικά συστήματα Μ249 και Μ16Α4 χρησιμοποιούνται από ισλαμικές ομάδες και παρεδόθησαν από τον τουρκικό στρατό πιθανώς, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της επιχείρησης ”Ασπίδα του Ευφράτη”. Τα αμερικανικά όπλα τέτοιας τεχνολογικής εξελίξεως σπάνιζαν στο πεδίο μάχης της Συρίας μέχρι το 2019, όπου η Τουρκία εκείνο το διάστημα φρόντισε να τους εξοπλίσει πλήρως με αμερικανικά συστήματα με σκοπό να εκδιώξουν τους Κούρδους από τις περιοχές τους.

Τα νατοϊκά συστήματα περνάνε συνήθως από το έδαφος του Ιράκ, του Λιβάνου και της Τουρκίας μέσω συγκεκριμένων εμπόρων όπλων οι οποίοι έχουν μία άτυπη νατοϊκή υποστήριξη. Το συγκεκριμένο οπλοστάσιο σύμφωνα με τα social media διοικήτο από γυναίκα και εχρησιμοποιήθη από τα αρτιότερα εκπαιδευμένα στρατιωτικά τμήματα του ISIS.

Λαθρεμπόριο και εμπόριο όπλων

Λόγω της κατάληψης των βορείων εδαφών της Συρίας πληθώρα εξοπλισμών που δεν συνηθίζονται στην Μέση Ανατολή έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Η ποιότητα των όπλων  και η εκπαίδευση των μαχητών του ISIS μας δείχνουν πως πιθανότατα έχουν εμπλακεί και ξένα επαγγελματικά στρατεύματα στον χώρο της εκπαίδευσης  των ανταρτών μαχητών. 

Το οπλοστάσιο αυτό συγκροτεί μια μακροχρόνια ομάδα μάχης ευέλικτων δυνατοτήτων καθώς περιέχει το τυφέκιο dragunov μακρινού βεληνεκούς, ένα ιρακινό και ένα κινεζικό ΑΚ, σε συνδυασμό με βλήματα RPG. Οι συγκεκριμένες ομάδες μάχης εμπλέκονται σε πληθώρα συρράξεων, είναι εμφανώς απομονωμένες από τα υπόλοιπα αστικά ισλαμικά στοιχεία και πολλές φορές συνεργάζονται με πιό έμπειρες παραστρατιωτικές ομάδες όπως της Al-Qaeda.

Μετάφραση Σχόλιο Χωριανόπουλος Άγγελος

Πηγή: www.calibreobscura.com

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube