Weather Icon

Συναγερμός στο Κρανίδι, εντοπίστηκαν 150 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων

Συναγερμός στο Κρανίδι, εντοπίστηκαν 150 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων

Στους 119 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό – Στα 2.245 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα – Διασωληνωμένοι 61 ασθενείς – Πέτσας: Από 27/4 ανοίγουν υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία, πρωτοδικεία για προσημειώσεις

Στους 119 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες υπέκυψαν άλλοι δύο ασθενείς, την ώρα που το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο πώς θα γίνει η επιστροφή, έστω και σταδιακή, στην κανονικότητα καθώς και ποια περιοριστικά μέτρα θα αρθούν πρώτα.
Άλλωστε αυτό είναι και το κύριο μέλημα της κυβέρνησης, η οποία εστιάζει στη διαδικασία απόσυρσης των περιοριστικών μέτρων, τα οποία και βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, ισχύουν έως και τις 27 Απριλίου.
Η κυβέρνηση διαμηνύει πως ο πρώτος λόγος για την άρση των περιορισμών ανήκει στους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι όμως και αυτοί με τη σειρά τους προειδοποιούν πως η «χαλάρωση» θα πρέπει να γίνει σταδιακά, έτσι ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα.
Ήδη οι επιστήμονες προσδιορίζουν την άρση των πρώτων μέτρων μετά το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ενώ κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι από τις 27/4 ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία για προσημειώσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.Στο Κρανίδι μεταβαίνει ο Χαρδαλιάς – Εντοπίστηκαν 150 κρούσματα

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία και στον ΕΟΔΥ, καθώς εντοπίστηκαν 150 κρούσματα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξερχόμενος πριν από λίγο από το υπουργείο, όπου ήταν σε σύσκεψη με συνεργάτες του και τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, είχε συνομιλία με καταστηματάρχες στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας.
Σε ερώτηση του προέδρου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, Ανδρέα Μαρτζάκλη, πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά γιατί ο κλάδος υποφέρει, ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε σε υψηλό τόνο: «Εχουμε 150 κρούσματα στο Κρανίδι, φεύγω, πηγαίνω εκεί τώρα.
Όλα θα ανοίξουν στην ώρα τους».
Υπενθυμίζεται ότι χθες (20/4/2020) ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, γνωστοποίησε πως έχουν ληφθεί εκατοντάδες δείγματα από φιλοξενούμενες και εργαζομένους στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, όπου εντοπίστηκε ένα θετικό δείγμα.
Τη Δευτέρα (20/4/2020) είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό έγκυος φιλοξενούμενη στη δομή φιλοξενίας. 
Ειδικότερα, η εγκυμονούσα διαμένει σε ξενοδοχείο της περιοχής, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Παραμένει χωρίς συμπτώματα και σε πλήρη υγειονομική απομόνωση στο δωμάτιό της.
Η εγκυμονούσα προσήλθε το πρωί της Κυριακής 19 Απριλίου στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, για άλλη αιτία η οποία δεν σχετίζεται με συμπτώματα κορωνοϊού.
Στο νοσοκομείο του Ναυπλίου υπεβλήθη στον προβλεπόμενο ιατρικό έλεγχο για έκθεσή της στον Covid-19, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πέτσας: Από τις 27/4 ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία

Τη θέση ότι το σχέδιο σταδιακής μετάβασης ξεκινάει από τη Δικαιοσύνη διατύπωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι από τις 27 Απριλίου ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία και τα πρωτοδικεία για προσημειώσεις.
«Επεξεργαζόμαστε σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί.
Η μετάβαση θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη.
Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν έως τις 27 Απριλίου.
Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης ξεκινάει σημειολογικά από τη Δικαιοσύνη.
Από τις 27 Απριλίου ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία και τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία για προσημειώσεις» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.
Παράλληλα επεσήμανε πως η μετάβαση θα γίνει με σχέδιο και συγκροτημένα και ότι η επιστροφή μπορεί να γίνει αρχικά από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα σχολεία.
«Μόνοι και ταυτόχρονα όλοι μαζί.
Όσο ποτέ στο παρελθόν.
Η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα υπήρξε καθολική.
Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το τεστ ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πασχαλινό μήνυμά του, μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή» είπε ο κ.Πέτσας, αναφερόμενος στη στάση που τήρησε η ελληνική κοινωνία τις ημέρες του Πάσχα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι καμπύλες που απεικονίζουν την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται δείχνουν ότι πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Για όλα όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα ευγνωμονούμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων μας Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού που ξαγρυπνούν για να είμαστε όλοι οι Έλληνες ασφαλείς.
Όλους όσοι εργάζονται τις μέρες αυτές στις αγορές, στις συγκοινωνίες, στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες του Δημοσίου που εξυπηρετούν τον πολίτη.
Δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε» είπε ο κ.Πέτσας.

Σταδιακό άνοιγμα από 4/5

Η άρση των πρώτων μέτρων αναμένεται να αρχίσει σταδιακά από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ενώ όπως αναφέρεται η άρση των μέτρων αυτών δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα συνεκτιμώνται όλα τα δεδομένα ανάλογα και με την εμφάνιση και την πορεία κρουσμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, τα πρώτα που αναμένεται να ανοίξουν είναι τα μικρά εμπορικά καταστήματα και ενδεχομένως και τα κομμωτήρια, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα όπου όμως θα υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των πελατών που θα μπορούν να γίνουν δεκτοί, όπως για παράδειγμα συμβαίνει σήμερα με τα σούπερ μάρκετ.
Επιπλέον, έχει καταστεί σαφές πως για κάθε βήμα που θα γίνεται, θα υπάρχει μια περίοδος 10 – 14 ημερών προκειμένου να αξιολογείται πως αυτό επηρέασε τη διασπορά της νόσου.
Άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τόσο η επαναλειτουργία των σχολείων, και ιδιαίτερα της Γ’ Λυκείου λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων όσο και των ΑΕΙ/ΤΕΙ κυρίως για τους φοιτητές που δίνουν εξετάσεις για το πτυχίο.
Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν πως την επόμενη ημέρα οι πολίτες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούν τις αποστάσεις, να συνεχίσουν εντατικά την υγιεινή των χεριών, να αποφεύγουν τις επαφές και τα φιλιά καθώς και να φορούν μάσκες, ιδιαίτερα όταν θα βρίσκονται σε χώρους με συνωστισμό, όπως για παράδειγμα σε μαγαζιά, υπηρεσίες, συγκοινωνίες κοκ.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι την επόμενη ημέρα θα είναι αναγκαίο να γίνεται άμεση διάγνωση σε όποιον βήχει ή έχει πυρετό προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα ενώ κρίσιμης σημασίας θεωρούνται και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έτσι ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εκτίμηση της διασποράς της νόσου.

Βατόπουλος (καθ.μικροβιολογίας): Μετά την Πρωτομαγιά θα έχουμε την άρση των πρώτων μέτρων

Την εκτίμηση πως μετά την Πρωτομαγιά θα έχουμε στην Ελλάδα την άρση των πρώτων μέτρων διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Άλκης Βατόπουλος, ο οποίος συνέστησε στους πολίτες να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή και να μην χαλαρώσουν ως προς την τήρηση των μέτρων προσωπικής υγιεινής και της κοινωνικής αποστασιοποίησης.
«Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή.
Έχουμε ακόμα ένα τριήμερο μπροστά μας το οποίο είναι υψηλού κινδύνου και μετά θα αρχίσουν σιγά σιγά να ανοίγουν μαγαζιά κλπ.
Δεν έχει σημασία με ποια σειρά θα ανοίξουν, σημασία έχει ο κόσμος να συνεχίσει να πειθαρχεί και να μην αμελήσει τα μέτρα υγιεινής.
Να πλένει τα χέρια του, να φορά μάσκα αν χρειαστεί, έτσι ώστε ομαλά να περάσουν οι μήνες και να μπούμε σε ομαλότητα.
Ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας και μπορεί και το φθινόπωρο να έχουμε παραπάνω κρούσματα.
Αν τηρηθούν τα μέτρα θα είναι λιγότερα, όπως ήταν και λιγότερα τώρα, από αυτό που φοβόμασταν.
 Είναι μια κατάσταση που πρέπει να συνηθίσουμε» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Βατόπουλος, εκτιμώντας πως μετά την Πρωτομαγιά, θα έχουμε την άρση των πρώτων μέτρων.
«Τα οικονομικά θα είναι πεσμένα και πιεσμένα και πρέπει να το ξεπεράσουμε κι αυτό.
Όσο ευκολότερα περάσουμε το υγειονομικό κομμάτι, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεράσουμε αι το οικονομικό.
Έχει μεγάλη σημασία να γίνουν όπως πρέπει και όπως έγιναν μέχρι στιγμής να ταλαιπωρηθούμε για ένα δύο μήνες και η οικονομία θα επιστρέψει πιο εύκολα αν δεν έχουμε πισωγυρίσματα» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος σχετικά με το εμβόλιο, είπε πως αυτό θέλει τουλάχιστον ενάμιση χρόνο για να κυκλοφορήσει στην αγορά.
«Στην Ιταλία πέθανε κόσμος γιατί δεν υπήρχαν εντατικές.
Εδώ έμπαιναν νωρίς στις ΜΕΘ με λιγότερα συμπτώματα, συγκριτικά με τους ασθενείς από Ιταλία και Βρετανία.
Από κάποιες θεραπείες είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι, αλλά η ουσία είναι ότι οι ασθενείς που χρειάστηκε μπήκαν αμέσως στις ΜΕΘ και δεν περίμεναν στην ουρά» τόνισε ο κ.Βατόπουλος.
Ερωτηθείς για τον τουρισμό ο κ.Βατόπουλος αναγνώρισε τις δυσκολίες.
«Όταν μιλάμε για τουρισμό εννοούμε για ανθρώπους που θα έρθουν από περιοχές με κορωνοϊό.
Βλέπω μια δυσκολία σε όλο αυτό.
Πώς θα έρθουν;
Θα τους κάνουμε τεστ στο αεροδρόμιο;
 Ή θα έχουν την ψυχολογία και τη δυνατότητα να έρθουν;» διερωτήθηκε ο κ.Βατόπουλος.

Θεοδωρικάκος (υπ.Εσωτερικών): Στους ειδικούς ο πρώτος λόγος για την άρση των μέτρων

Τη θέση πως οι ειδικοί θα έχουν τον πρώτο λόγο όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Θεοδωρικάκος είπε πως τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει την κατάλληλη ώρα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως όσο ακόμα κρατήσει η καραντίνα θα παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, αλλά και τα μέτρα διευκόλυνσης για κατηγορίες εργαζομένων.
«Αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω του κορωνοϊού έχουν προκύψει και ορισμένα θετικά για τη χώρα μας, όπως η ενότητα, η αλληλεγγύη και το οργανωμένο σχέδιο με το οποίο πορευτήκαμε.
Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα κρατήσουμε και στα επόμενα βήματα» είπε ο κ.Θεοδωρικάκος, ο οποίος συνεχάρη την κοινωνία για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στα δύσκολα.
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο κ.Θεοδωρικάκος είπε ότι αναμένουμε ένα βαθύ υφεσιακό κύμα, τονίζοντας ότι το πόσο μεγάλο θα είναι θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, ένας εκ των οποίων θα είναι ο τουρισμός που είναι πολύ σημαντικός γα τη χώρα μας.
Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος, διάψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ενδεχόμενος για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως άλλωστε έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός.

Στους 119 οι νεκροί με 2.245 κρούσματαΣτους 119 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες κατέληξαν δύο ακόμα ασθενείς, και συγκεκριμένα ένας 35χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος” στη Θεσσαλονίκη και ένας 75χρονος με κολπική μαρμαρυγή που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Σημειώνεται πως αργά χθες Δευτέρα 20/4 το απόγευμα υπέκυψε και ένας 86χρονος με καρδιολογικό πρόβλημα στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Κατά την χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας είχε αναφερθεί πως το τελευταίο 24ωρο είχαν καταγραφει 10 νέα κρούσματα.
Image
Εκ του συνόλου των θανόντων οι 30 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η μέση ηλικία των ατόμων που εξέπνευσαν είναι τα 74 έτη και το 90,5% αυτών είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.
Image
Παράλληλα, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 61 άτομα, 14 εκ των οποίων είναι γυναίκες.

Το 84% του συνόλου έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα είναι άνω των 70 ετών.
Συνολικά 44 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο.
Από τα 2.245 κρούσματα, τα 570 συνδέονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 950 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στη χώρα μας έχουν ληφθεί συνολικά 54.344 κλινικά δείγματα.
Image

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι δεν έχουμε ακόμα ανοσία σε σημαντικό αριθμό του πληθυσμού.
«Η μαγική λέξη είναι απόσταση», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Για την άρση των μέτρων είπε ότι θα γίνεται με τη μέγιστη προστασία και με σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα εφόσον το επιτρέψουν οι αριθμοί.
Image
Επίσης, εξήγησε πως είναι πολύ σημαντικό ότι παρακολουθούμε τι κάνουν οι άλλες χώρες και προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα μέτρα ανάλογα. Βήμα – βήμα και με προσοχή θα προχωρήσουμε, είπε ο καθηγητής.
Χαρδαλιάς: Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο έως τις 27 Απριλίου

Ο ελληνικός λαό τήρησε συντριπτικά τα μέτρα περιορισμού τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Δευτέρας τονίζοντας ότι αισθάνονται όλοι περήφανοι «όταν «η Ελλάδα αναφέρεται ως θετικό παράδειγμα».
«Οι ελάχιστες εξαιρέσεις επιβεβαίωσαν τον κανόνα ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, όμως, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι «τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους».
Επιβεβαίωσε ότι «έχει ξεκινήσει η συζήτηση για άρση των μέτρων» με την κυβέρνηση να εξετάζει τις επόμενες κινήσεις «με μέθοδο και σχέδιο».
«Χρειάζεται μεγάλη υπομονή. Η όποια άρση θα συνεχίσει βήμα-βήμα όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν λόγοι που οδήγησαν στην επιβολή των μέτρων.
Τα μέτρα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 27 Απριλίου» πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα ανακοίνωσε την παράταση της ισχύς των περιορισμών για τη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκη μέχρι τις 27 Απριλίου ως εξής:
– Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις τις καθημερινές από τις 2 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Ελπιδοφόρα τα πρώτα αποτελέσματα από τη χρήση κολχικίνης σε 60 Έλληνες ασθενείς

Μεγάλες ελπίδες για την αντιμετώπιση των επιπλοκών του κορονοϊού σε καρδιά και πνεύμονες, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα σε 60 Έλληνες ασθενείς που πήραν Κολχικίνη.
Όπως αποκαλύπτει ο καθηγητής καρδιολογίας Χ. Στεφανάδης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Μ. Κεφαλογιάννη, «τα στοιχεία που είχαμε επεξεργαστεί μέχρι χθες το βράδυ, είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Οι δείκτες φλεγμονής CRP πέφτουν στατιστικά σημαντικά.
Τα Ηωσινόφυλα πέφτουν.
Επίσης, πέφτουν δείκτες όπως η Τροπονίνη που υποδηλώνει βλάβη στο μυοκάρδιο. Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βοηθητικό φάρμακο για τους ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι κινδυνεύουν από καταστροφικές επιπλοκές, όπως είναι η κατάρρευση του μυοκαρδίου και του πνεύμονα»
Η διπλή τυφλή μελέτη παρατήρησης, ξεκίνησε πριν από 2 εβδομάδες στη χώρα μας. Σε αυτή συμμετέχουν 120 ασθενείς από τους οποίους 60 λαμβάνουν Κολχικίνη, συμπληρωματικά με την φαρμακευτική τους αγωγή ( κοκτέιλ φαρμάκων ) και άλλοι 60 που δεν λαμβάνουν το γνωστό αυτό φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας, φλεγμονής του μυοκαρδίου.
«Τα πρώτα στοιχεία από του ασθενείς μας στην Ελλάδα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς παρατηρήσαμε μείωση της φλεγμονής» τονίζει ο κος Στεφανάδης.

Η Κολχικίνη θα βοηθήσει ασθενείς με κορωνοϊό που έχουν συνοδά προβλήματα με την καρδιά ή όλους τους ασθενείς που νοσούν βαριά;

Στο ερώτημα αυτό ο κος Στεφανάδης ήταν ξεκάθαρος:
«Η μελέτη σχεδιάσθηκε για να δει τι γίνεται με αυτούς που νοσηλεύονται για κορωνοϊό και έχουμε υπόνοια ή έκδηλη προσβολή της καρδιάς.
Αλλά εάν συμβαίνει αυτό που παρατηρούμε, δηλαδή ότι ρίχνει την φλεγμονή, πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί και προληπτικά.
Το δεδομένο μας αυτή τη στιγμή είναι ότι νοσοκομειακοί ασθενείς που παίρνουν και Κολχικίνη, καταγράφουν σημαντικά στατιστική μείωση της φλεγμονής σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν, ανεξάρτητα από το αν είχαν προβλήματα καρδιάς.
Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι η Κολχικίνη είναι ένα πολύ φθηνό αντιφλεγμονώδες φάρμακο που συμβάλει στην αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να το μελετήσουμε στον κορονοϊό», επισημαίνει ο Χ.Στεφανάδης ο οποίος έχει την επίβλεψη της μελέτης με κύριο ερευνητή τον καθηγητή καρδιολογίας Σ. Δευτεραίο και μια ομάδα 100 ερευνητών, καρδιολόγων και λοιμοξιωλόγων υπό την εποπτεία του καθηγητή Π. Γαργαλιάνου.

Ακόμη και προληπτική χρήση Κολχικίνης;

Καναδοί επιστήμονες ήδη έχουν ξεκινήσει ένα μεγάλο πρωτόκολλο που θα δίνουν Κολχικίνη προληπτικά σε 6.000 ασθενείς, επισημαίνει ο κος Στεφανάδης και αναφέρει ότι ήδη υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και εξηγεί: «Δηλαδή να έχεις ένα φάρμακο που προλαμβάνει και μειώνει τη φλεγμονώδη διαδικασία που πυροδοτεί οι ιός, το οποίο πιθανότατα να δρα προληπτικά».
Ωστόσο, τα στοιχειά αυτά είναι πολύ πρόωρα, ώστε να δώσουν το πράσινο φως στους επιστήμονες να χρησιμοποιήσουν την Κολχικίνη επικουρικά με άλλα φάρμακα στο αρχικό στάδιο της νόσου του κορωνοϊού, όπου τα συμπτώματα είναι ήπια.
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν αυτό είναι πιθανό να συμβεί στο άμεσο μέλλον ο κος Στεφανάδης απαντά πως «θα δίνεται όπως σήμερα δίνονται προληπτικά κάποια αντιικά φάρμακα για την γρίπη, αλλά ακόμα δεν έχουμε δεδομένα για την προληπτική χρήση Κολχικίνης με το που εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα του κορωνοϊού».
Το επόμενο βήμα των Ελλήνων ερευνητών είναι να στείλουν τα πρώτα τους αποτελέσματα προς δημοσίευση σε μεγάλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά .
«Σε αυτή την περίοδο που ψάχνει εναγωνίως η διεθνής επιστημονική κοινότητα να βρει κάτι σε επίπεδο αντιμετώπισης του κορωνοϊού, εκτιμούμε ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν αμέσως απρόσεκτα», καταλήγει ο Χ.Στεφανάδης.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube