Weather Icon

Στροφή Merkel: Η Γερμανία είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Στροφή Merkel: Η Γερμανία είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η Γερμανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να συνεισφέρει περισσότερα στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα έχει στόχο να στηρίξει την ανάκαμψη την επόμενη διετία, δήλωσε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

“Οι διαβουλεύσεις μας σήμερα δεν θα εστιάσουν ακόμη στις λεπτομέρειες ή στην απόφαση για το ύψος της στήριξης αλλά ένα πράγμα είναι ήδη ξεκάθαρο: με πνεύμα αλληλεγγύης, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι -για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα- να συμβάλλουμε με πολύ διαφορετική, που σημαίνει πολύ υψηλότερη, συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ”, είπε η Merkel, απευθυνόμενη στην κάτω βουλή της Bundestag.

Η δήλωση έρχεται λίγες ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στην οποία θα κινηθούν προς μια κοινή χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορονοϊού, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα ταμείο, επαρκώς μεγάλο, για να στοχεύσει σε τομείς και περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Πολλοί ηγέτες θεωρούν τη μαζική, από κοινού, χρηματοδότηση ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την αλληλεγγύη στην ΕΕ καθώς κάποιες χώρες του μπλοκ των 27 θα δυσκολευτούν περισσότερο να απεγκλωβίσουν την οικονομία τους από τη βαθύτερη στην ιστορία ύφεση φέτος.

“Η ιδέα ενός ειδικού εργαλείου για την αντιμετώπιση της κρίσης αρχίζει να κερδίζει συναίνεση”, δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της ΕΕ που εμπλέκεται στην προετοιμασία της Συνόδου. 

Μια πιο ισορροπημένη ανάκαμψη, χάρη σε μια κοινή χρηματοδότηση, θα βοηθήσει να διατηρηθεί η πολύτιμη ενιαία αγορά των 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών και θα αφήσει στο περιθώριο τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις οικονομικές ανισότητες.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού λόγω του γενικευμένου lockdown, που έχει οδηγήσει το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του πλανήτη στη χειρότερη ύφεση στην ιστορία του. Η ΕΕ εκτιμά ότι η παραγωγή της συρρικνωθεί έως και 10% το τρέχον έτος, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Παρότι όμως οι επιπτώσεις της πανδημίας γίνονται όλο και πιο ορατές, οι πλουσιότερες χώρες της βόρειας Ευρώπης αντιστέκονται στις πιέσεις για την υιοθέτηση νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων ώστε να υποστηριχθεί η ανάκαμψη των χωρών του νότου που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας συνολικού ύψους 2 τρισ. ευρώ.

Πηγή: Κάπιταλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube