REAL TIME |

Weather Icon
Γεωπολιτική 2 Απριλίου 2020

Stratfor : Πώς η Covid-19 ανατρέπει τις οικονομικές ισορροπίες του πλανήτη

Stratfor : Πώς η Covid-19 ανατρέπει τις οικονομικές ισορροπίες του πλανήτη

Νέα δεδομένα στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας αλλά και στις σχέσεις μεταξύ κρατών διαμορφώνει η πανδημία. Η στρατηγική Τραμπ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου και οι κινήσεις του Πεκίνου. Τα νέα διλήμματα για την αγορά πετρελαίου.

Η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί το β’ τρίμηνο και η πανδημία του Covid-19 θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του πλανήτη, γράφει στην πρόβλεψή του για το β’ τρίμηνο το Stratfor, σημειώνοντας πως θα υπάρξει προσαρμογή στην πρόοδο αρκετών τάσεων εξ αυτών που παρακολουθεί, καθώς πολλές θα επιβραδυνθούν ή θα μπουν στον «πάγο», δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα μετά τον Covid.

Για παράδειγμα, γράφει το Stratfor, θα δούμε εύθραυστες κυβερνήσεις στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή να επιβιώνουν πέραν της αρχικής «ημερομηνίας λήξης» τους, καθώς προσωρινά θα συσπειρωθούν για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα μπει σε δεύτερη μοίρα, καθώς θα υπάρξουν εξαιρέσεις ή καθυστερήσεις σε ορισμένες απαιτήσεις, αν και οι συστημικές διαφορές, ιδιαίτερα στην τεχνολογική εξέλιξη, δεν θα εξαφανιστούν, ούτε θα ξεχαστούν.

Ο Covid-19 θα επιταχύνει επίσης τον ρυθμό άλλων τάσεων που συζητήθηκαν στην ετήσια πρόβλεψη του αμερικανικού think tank. Η πανδημία σε συνδυασμό με τον εν εξελίξει πόλεμο τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας θα δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα σε αρκετές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αυτό το τρίμηνο. Επίσης, ορισμένα κράτη θα αναδυθούν από την κρίση του Covid-19 και θα προσπαθήσουν να αρχίσουν να εκμεταλλεύονται της επιπτώσεις, αρχής γενομένης από το β’ τρίμηνο. Για παράδειγμα, παρά την επιδημία, ασιατικές χώρες εκτός Κίνας, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν εταιρείες που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες προμηθειών τους εν μέσω της αναταραχής που έχει προκληθεί.

Η υψηλή πιθανότητα ύφεσης

Η παγκόσμια οικονομία πιθανότατα θα σημειώσει γενική πτώση το β’ τρίμηνο, και οι προηγούμενες προβλέψεις για ελαφρά ανάκαμψη το 2020 δεν είναι πλέον πιθανές, λόγω της πανδημίας. Αντιθέτως, η παγκόσμια οικονομία θα βιώσει σημαντικά χαμηλότερη ανάπτυξη και πιθανότατα ύφεση το 2020, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως το 2021.

Τα ανεπίσημα στοιχεία από την Κίνα υποδηλώνουν μια κάθετη πτώση στην ανάπτυξη του α’ τριμήνου και, αν και η Κίνα μπορεί να ανακάμψει από την πανδημία πριν από άλλες χώρες, ωστόσο η έλλειψη ζήτησης σε άλλες περιοχές του κόσμου θα εμποδίσει την ανάπτυξη, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου. Τα μοντέλα για την οικονομική επίπτωση του Covid-19 δείχνουν πως ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης ακόμα και αν ο ιός υποχωρήσει γρήγορα, με ενδεχόμενο πτώσης έως και 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ εάν ο ιός εξελιχθεί όπως η πανδημία γρίπης του 1918-1919.

Η προοπτική ανάκαμψης εξαρτάται από την ταχύτητα και το εύρος των κυβερνητικών αντιδράσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και των κεντρικών τραπεζών για τον περιορισμό των χρηματοπιστωτικών διαταραχών. Ωστόσο, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην κατανάλωση καθώς και επενδυτικές και χρηματοοικονομικές πιέσεις στις επιχειρήσεις. Αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερες απολύσεις και σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που θα μπορούσε να επιταχυνθεί και να μετατραπεί σε μια βαθύτερη, πιο μακροχρόνια οικονομική συρρίκνωση από αυτήν που αναμένεται τώρα.

Το πόσο γρήγορες και αποτελεσματικές θα είναι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες στην αντίδραση έναντι της πιθανότητας αυτού του φαύλου κύκλου, θα καθορίσει την οικονομική προοπτική για το υπόλοιπο 2020 αλλά και το 2021.

Πίεση για τελικές εμπορικές συμφωνίες πριν τις εκλογές των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει το Stratfor, τουλάχιστον στην αρχή του β’ τρίμηνου η πίεση των ΗΠΑ για οριστικοποίηση περισσότερων εμπορικών συμφωνιών με εμπορικούς εταίρους θα μπει στον «πάγο», καθώς οι διπλωματικές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.  

Όταν αρχίσει να υποχωρεί η εξάπλωσή του ιού, οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες χώρες στο πλαίσιο των προσπαθειών να τονώσουν την οικονομική ανάκαμψη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συνεχίσει να θέλει να οριστικοποιήσει περισσότερες εμπορικές συμφωνίες εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, όμως αυτό το χρονοδιάγραμμα ίσως να μην είναι πλέον πρακτικό, εάν δεν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις πριν το τέλος του β’ τριμήνου.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube