fbpx
Weather Icon
Γενικά θέματα 26 Απριλίου 2020

Stratfor : Ο άφαντος Κιμ και τα σενάρια διαδοχής στη Βόρεια Κορέα

Stratfor : Ο άφαντος Κιμ και τα σενάρια διαδοχής στη Βόρεια Κορέα

 

Η εξαφάνιση του βορειοκορεάτη ηγέτη το τελευταίο διάστημα έχει δώσει τροφή στη φημολογία για την υγεία του. Τα τρία σενάρια για τη νέα ηγεσία της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση θανάτου του Κιμ.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για προβλήματα στην υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, έχουν για μια ακόμα φορά προκαλέσει ανησυχία αναφορικά με τη διαδοχή του και τη σταθερότητα του καθεστώτος, ιδιαίτερα αφού ο ίδιος δεν έχει παιδιά αρκετά μεγάλα για να τον διαδεχθούν.

Ωστόσο, ο Κιμ είχε και στο παρελθόν εξαφανιστεί, και υπάρχουν ελάχιστες άλλες ενδείξεις περί κάποιας πολιτικής ή κοινωνικής κρίσης στη Βόρεια Κορέα που θα έδειχναν ένα άμεσο τέλος της ηγεμονίας του.

Πράγματι, τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, μπορεί και πάλι να θεαθεί να παρακολουθεί εκτόξευση πυραύλων μέσα από τα κιάλια του, ή να επισκέπτεται κάποιο εργοτάξιο για να δείξει ότι φροντίζει για τον λαό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξεταστούν τα σενάρια διαδοχής, λόγω των υπέρμετρων κινδύνων που ενέχει μια τέτοια αλλαγή εξουσίας στην Πιονγκγιάνγκ.

Τα ερωτήματα αναφορικά με τη σταθερότητα και τη διαδοχή στη Βόρεια Κορέα δεν είναι ασυνήθιστα, δεδομένου του πόσο «σκοτεινό» είναι το καθεστώς και πόσο σημαντικό για το περιβάλλον της περιφερειακής ασφάλειας και καθώς ο Κιμ δεν έχει παιδιά αρκετά μεγάλα για να αναλάβουν τη διαδοχή, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα απ’ ότι όταν ήταν στα τελευταία του ο πατέρας του Κιμ. Όταν ο Κιμ Γιονγκ Ιλ υπέστη εγκεφαλικό το 2008, δεν είχε επιλέξει ποιος από τους γιους του θα τον διαδέχονταν, φοβούμενος πως αν επέλεγε κάποιον από νωρίς, θα αποδυναμώνονταν η δική του εξουσία και θα δημιουργούνταν πολιτικές φράξιες γύρω από τον διάδοχο.

Οι φόβοι του Κιμ Γιονγκ Ιλ εν μέρει επιβεβαιώθηκαν, καθώς υπήρξαν ξεκάθαρες εσωτερικές μηχανορραφίες μεταξύ της πολιτικής ελίτ τόσο στη Βόρεια Κορέα, όσο και στην Κίνα, γύρω από τους γιους του στα χρόνια που μεσολάβησαν από το εγκεφαλικό επεισόδιο του 2008 και τον θάνατο του Κιμ τον Δεκέμβριο του 2011.

Με τη διαδοχή να βρίσκεται ξαφνικά στο προσκήνιο μετά την ανάρρωσή του από το εγκεφαλικό, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ επιτάχυνε το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας, προσπαθώντας να περάσει στον διάδοχό το ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πυρηνικής αποτροπής. Η Βόρεια Κορέα κλιμάκωσε επίσης τις στρατιωτικές εντάσεις με το Νότο, βυθίζοντας ένα νοτιοκορεατικό πλοίο. Τέτοιες πιθανές αλλαγές συμπεριφοράς μπορεί να καταστήσουν πηγή ανησυχίας ακόμα και μια σύντομη αδιαθεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις κρίσης

Πάντως, η πρόσφατη απουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν δείχνει απαραίτητα πως εκτυλίσσεται κάποια παρόμοια πολιτική κρίση στην Πιονγκγιανγκ. Ο Κιμ εθεάθη τελευταία φορά επισήμως στις 11 Απριλίου, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας. Περίπου εκείνη την περίοδο, ο Κιμ φέρεται επίσης να διέταξε έναν σημαντικό ανασχηματισμό της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων. Η ετεροθαλής αδελφή του, Κιμ Γιο Γιονγκ, επανήλθε ως αναπληρωματικό μέλος του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής, έχοντας απωλέσει τη θέση αυτή τον Απρίλιο του 2019 μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων αποπυρηνικοποίησης του καθεστώτος με τις ΗΠΑ.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ θεωρείται βασική έμπιστη του  Κιμ Γιονγκ Ουν και φέρεται πως ανέλαβε μεγάλο μέρος των ευθυνών του ηγέτη κατά την απουσία του το 2014. Οι πολιτικοί ανασχηματισμοί πριν την εξαφάνιση του Κιμ μπορεί να είναι εσκεμμένες προσπάθειες να διασφαλιστεί η σταθερότητα κατά τη διάρκεια μιας προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης.

για τη συνέχεια Euro2Day

σχετικά άρθρα