Weather Icon
Ιταλία , Κορωνοϊός - Covid-19 12 Απριλίου 2020

Strategic Culture Foundation: Γιατί η Ιταλία έχει τους περισσότερους νεκρούς από τον κορωνοιό; – Πως ο κινεζικός ιός διείσδυσε στην Β. Ιταλία;

Strategic Culture Foundation: Γιατί η Ιταλία έχει τους περισσότερους νεκρούς από τον κορωνοιό; – Πως ο κινεζικός ιός διείσδυσε στην Β. Ιταλία;
Πιστεύεται ευρέως, αν και δεν επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση της Ιταλίας, ότι οι πρώτες μολύνσεις από τον κορωνοιό στην Ιταλία, δεν ήταν τουρίστες αλλά εργαζόμενοι κινέζοι στην Βόρεια Ιταλία.
Ο καταστροφικός αντίκτυπος του κορωνοϊού στην Ιταλία έχει προκαλέσει πλήθος εικασιών σχετικά με το γιατί η χώρα έχει υποστεί τόσο μεγάλο πλήγμα και σε υγειονομικό επίπεδο αλλά και με όρους οικονομίας αναφέρει το Strategic Culture Foundation.
Η Ιταλία μετράει 18,3 χιλιάδες νεκρούς και 144 χιλιάδες κρούσματα από τον κορωνοιό, είναι πρώτη στην λίστα νεκρών παγκοσμίως, σε σύνολο νεκρών 97,5 χιλιάδες οι νεκροί στην Ιταλία αντιστοιχούν στο 18,5% του συνόλου.

Ορισμένες θεωρίες αναφέρουν ότι οι θάνατοι μπορεί να οφείλονται σε χαμηλότερα πρότυπα και κακές πρακτικές στο ιταλικό εθνικό σύστημα υγείας, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η βόρεια Ιταλία, όπου ο ιός έχει χτυπήσει πιο σκληρά, έχει από τα καλύτερα συστήματα Υγείας παγκοσμίως συγκρινόμενα και με αυτά των ΗΠΑ.
Ο αριθμός νεκρών είναι πολύ υψηλός επειδή ο καθένας που βρέθηκε θετικός στον κορωνοιό και πέθανε είχε κάποια σοβαρή ασθένεια που αποδόθηκε στον ιό, ακόμη και αν ο θάνατος οφειλόταν στην πραγματικότητα σε άλλες άσχετες αιτίες.
Επίσης πολλοί Ιταλοί δεν έχουν κάνει τεστ για τον ιό επίσης πολλοί  νεκροί δεν επιβεβαιώθηκαν ιατρικά θετικοί για το COVID-19.
Μια άλλη άποψη είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 η Ιταλία υιοθέτησε την νόμιμη ευθανασία σε όσους ήταν στο τελικό στάδιο της νόσου, στο θέμα αυτό είχε εναντιωθεί η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Ορισμένοι υποστηρίζουν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι ένα σημαντικό ποσοστό των νεκρών ήταν στην πραγματικότητα περιπτώσεις ευθανασίας, δηλαδή υπονοώντας ότι η Ιταλία σκοπίμως σκότωσε τους ηλικιωμένους της.
Το σκεπτικό αυτών που υποστηρίζουν τέτοια σενάρια συνωμοσίας είναι ότι η Ιταλία θέλει να μειώσει τις δαπάνες για τους ηλικιωμένους.
Όντως, υπάρχει ένα ενδιαφέρον ιστορικό που αναπτύσσεται στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης γιατί η Ιταλία έχει πληγεί τόσο σκληρά από τον κινεζικό ιό, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καραντίνα για πάνω από ένα μήνα.
Οι δεσμοί της Ιταλίας με την Κίνα και με την πόλη του Wuhan, την πόλη μηδέν καθώς από εκεί ξεκίνησε ο κορωνοιός είναι βαθύτεροι  από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Μεγάλος αριθμό Κινέζων, επισκέπτονταν όχι μόνο σε τουριστικά κέντρα όπως η Βενετία και η Βερόνα, αλλά και εμπορικές και βιομηχανικές περιοχές.
Οι Ιταλοί καταστηματάρχες, αναφέρουν ότι η κινεζική κυβέρνηση και οι μεμονωμένοι κινέζοι επιχειρηματίες εξαγόραζαν επιχειρήσεις και ακίνητα με ανησυχητικό ρυθμό, διεισδύοντας στην ιταλική οικονομία σε όλα τα επίπεδα.
Ένας ιδιοκτήτης καταστημάτων δώρων στη Βενετία περιέγραψε πως ακόμη και τα τουριστικά είδη κατασκευάζονταν όλο και περισσότερο στην Κίνα, μια εξέλιξη την οποία περιέγραψε ως «πώληση φτηνών σκουπιδιών».
Ένα μπουκάλι αρωμάτων που έμοιαζε με τοπικό προϊόν, αλλά αντί να κατασκευάζεται στο Μουράνο, έφερε μια μικροσκοπική σφραγίδα “Made in China”.
Πριν ένα χρόνο η Ιταλία έγινε η πρώτη χώρα των G-7 στην Ευρώπη για να υπογράψει ένα μνημόνιο συνεννόησης που επισημοποιεί την ένταξή της στην κινεζική Belt and Road, μέρος του σχεδίου Road Silk για τη δημιουργία ενός τεράστιου συνδεδεμένου εμπορικού δικτύου στην Ασία και στην Ευρώπη. Δύο από τους κύριους κόμβους που αναπτύχθηκαν για το έργο είναι η Γένοβα και η Τεργέστη.
Η ιταλική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με μια προβληματική οικονομία, στήριξε την στρατηγική της αυτή για «εμπορικούς λόγους» αλλά δέχθηκε κριτική από τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες.
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ίσως τυχαίες πτυχές της εισόδου της Κίνας στην Ιταλία ήταν η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της Κίνας και των βόρειων ιταλικών οίκων μόδας, με επίκεντρο το Μιλάνο, που μετέφεραν την παραγωγή τους στο Wuhan για να επωφεληθούν από τη φθηνή εργασία.
Κινέζοι επενδυτές αγόρασαν εργοστάσια στη Βόρεια Ιταλία ξεκινώντας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Μέχρι το 2016 πολλά από τα σημαντικότερα εμπορικά σήματα είχαν αποκτηθεί πλήρως, όπως οι Pinco Pallino, Miss Sixty, Sergio Tacchini, Roberta di Camerino και Mariella Burani, ενώ απέκτησαν  πλειοψηφικά πακέτα μετοχών των Salvatore Ferragamo και Caruso.
Οι Κινέζοι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές αντικατέστησαν τα μηχανήματα των ιταλικών οίκων μόδας και έφεραν στην Ιταλία χιλιάδες εργατικό δυναμικό για την κατασκευή ρούχων.
Μέχρι το τέλος του 2019, όταν ο ιός χτύπησε για πρώτη φορά την Κίνα, οι απευθείας πτήσεις από το Wuhan προς τη Λομβαρδία εξυπηρετούσαν περίπου 300.000 Κινέζους κατοίκους της Ιταλίας που εργάζονται κυρίως σε κινεζικά εργοστάσια παραγωγής κινεζικών εμπνευσμένων σχεδίων Made in Italy.
Πιστεύεται ευρέως, αν και δεν επιβεβαιώνεται από την κυβέρνηση της Ιταλίας, ότι οι πρώτες μολύνσεις από τον κορωνοιό στην Ιταλία, δεν ήταν τουρίστες αλλά εργαζόμενοι κινέζοι στην Βόρεια Ιταλία.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο, ωστόσο, οι Ιταλοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια στενή οικονομική συνεργασία με την Κίνα  έχει και μειονεκτήματα.
Το έλλειμμα του εμπορίου ισοζυγίου της Ιταλίας με την Κίνα αυξήθηκε, ενώ νέες επενδύσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί.
Μέχρι το 2016, η αξία των εξαγορών από κινέζους είχαν ξεπεράσει τα 52 δισεκ. ευρώ, έχοντας αποκτήσει την ιδιοκτησία σε περισσότερες από 300 εταιρείες που αντιπροσωπεύουν το 27% των μεγάλων ιταλικών εταιρειών.
Κινεζικές τράπεζες ελέγχουν πέντε μεγάλες τράπεζες στην Ιταλία, καθώς και τη μεγάλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών (Telecom) και τις δύο κορυφαίες εταιρίες ενέργειας (ENI και ENEL).
Η Κίνα έχει επίσης τον έλεγχο στο σχήμα Fiat-Chrysler και Pirelli.
Για να περιορίσουν τις ζημίες, οι Κινέζοι έχουν ενσωματώσει  οικονομική διείσδυση με  ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες για να μην αντιδράσουν οι τοπικοί πληθυσμοί.
Η πρωτοβουλία για το Road Silk Road είναι μια σημαντική δοκιμασία η οποία, κατά την τρέχουσα κρίση, παρείχε διάφορες μορφές έκτακτης ιατρικής βοήθειας σε πολλά ευρωπαϊκά έθνη.
Στην Ιταλία βρίσκονται τρεις κινεζικές ιατρικές ομάδες που βοηθούν τους γιατρούς της στο Μιλάνο και έχει επωφεληθεί από ιατρικές προμήθειες που περιλαμβάνουν αεροσκάφη για να συμπεριλάβουν εκατομμύρια μάσκες και τεστ δοκιμών.
Η Κίνα δεν προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες για αλτρουιστικούς λόγους.
Θεωρεί τον εαυτό της ως τον κύριο οικονομικό παράγοντα ενός νέου μοντέλου παγκοσμιοποίησης, που εκτοπίζει όλο και περισσότερο τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία κυριάρχησε στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για την Κίνα, ο κορωνοιός θεωρείται ως μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τον διεθνή της ρόλο προς όφελός της.
Η εμπειρία της Ιταλίας, η οποία μπορεί να έχει γίνει επίκεντρο του ιού λόγω των στενών εμπορικών και προσωπικών δεσμών της με την Κίνα, είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο που προωθούνται από διάφορες ομάδες σε πολλές χώρες μπορούν να αξιοποιηθούν για να δημιουργήσουν νέα πραγματικότητα.
Η Κίνα διαμορφώνει αυτήν την πραγματικότητα ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ στέκονται στο πλάι και παρακολουθούν.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube