REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Υγεία 4 Απριλίου 2020

Στους 68 οι νεκροί του κορονοϊού στην Ελλάδα, 60 νέα κρούσματα – Έως τις 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας

Στους 68 οι νεκροί του κορονοϊού στην Ελλάδα, 60 νέα κρούσματα – Έως τις 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας

Σε 68 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορονοϊό, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, καθώς το τελευταίο 24ωρο 9 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρης Τσιόδρας, έχουν εντοπιστεί 60 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα τα συνολικά περιστατικά να ανέρχονται πλέον σε 1.673. Από αυτά, το 55% είναι άνδρες, 592 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 92 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Επίσης, 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

“Μία πανδημια εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Οι θάνατοι αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας περίπου 2-3 εβδομάδες πριν. Αντιπροσωπεύουν ότι από αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ σημαντικό ποσοστο δεν τα καταφέρνει”, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά τις μάσκες, σημείωσε πως κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν άθελά τους τον ιό. “Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από κασκόλ ή μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα”, είπε.

“40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντίλι, βγάζω το μαντίλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού. Αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μην τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Ένα τέτοιο κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε”, συμπλήρωσε. 

Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό, είπε ότι απαιτείται “πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση”. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, έχουν εντοπιστεί 1.140.000 κρούσματα παγκοσμίως, έχουν καταγραφεί 61. 188 νεκροί, 236.000 ανάρρωσαν, ενώ στις ΗΠΑ έχουμε 278.000 κρούσματα και πάνω από 7.445 νεκρούς.  

Έως τις 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας

Μέχρι τις 27 Απριλίου και ώρα 6 το πρωί παρατείνεται το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνία μάς έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία από τις περισσότερες άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Το αποτέλεσμα όμως αυτό, επισήμανε περαιτέρω, μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί και υπογράμμισε πως για να διασφαλιστεί χρειάζεται να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή και υπομονή.

“Έχουμε 3 εβδομάδες σκληρής προσπάθειας μπροστά μας”, ανέφερε.

Τα μέτρα για τον κορονοϊό δουλεύουν

Συνεχίζει η Ελλάδα με τα περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση που έχουν ληφθεί, να μην ακολουθεί την τροχιά της Ιταλίας και της Ισπανίας, όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

“Εγώ βλέπω την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, με μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Εάν προσέξει κανείς ακόμα και τα νούμερα των εργαστηριακών ελέγχων τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με τα θετικά που βγαίνουν, θα δει κάποια μικρά αισιόδοξα μηνύματα.

Αυτά δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό. Πρέπει να μας επιβεβαιώσουν μέσα μας, την αίσθηση ότι αυτό που κάνουμε δουλεύει, ότι υπάρχει μια πραγματικά βραδεία αύξηση” ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

“Ενδεχομένως εάν συνεχίσουμε έτσι, με αυτή την καλή στρατηγική, την καλή συμμόρφωση, να έχουμε και μείωση αργότερα. Αλλά αυτό εξαρτάται από εμάς. Φυσικά από εμάς εξαρτάται και το εάν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν παραπάνω μέτρα.

Έτσι όπως πάμε, νομίζω αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι επαναξιολογούμε την κατάσταση κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα και προχωράμε ανάλογα.

Μπορεί πολύ γρήγορα να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Και αυτό το έχω ξαναπεί, το είπα και χθες. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτόν τον ιό και την πορεία των μέτρων που μέχρι τώρα είναι επιτυχής, κατά τη γνώμη μου την ταπεινή, να μας κάνει να εφησυχάσουμε, γιατί θα μας διαλύσει, θα μας διαλύσει γρήγορα” συμπλήρωσε.

Στη “μάχη” κατά του κορονοϊού μπαίνουν και οι δομές της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Το σχέδιο δράσης του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει δύο σημεία: O πρώτος άξονας αφορά στη λειτουργία Κέντρων Υγείας για τον ιό επί 24ωρου βάσεως, αποκλειστικά για τη διαλογή/διερεύνηση/διαχείριση ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού, που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο. Τα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας. θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν ΚΥ στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο).

Τα πρώτα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργήσουν για ασθενείς με COVID-19 είναι τα: Αλεξάνδρας, Καλυβίων, Ραφήνας, Καμινίων και Περιστερίου.

Στα κέντρα αυτά έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες (εκπαίδευση προσωπικού, εφοδιασμός υλικών κλπ) και ξεκινάει σταδιακά η λειτουργία τους ως Κέντρα Υγείας COVID. Επίσης, σε Κέντρα Υγείας COVID θα λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τον πληθυσμό αναφοράς.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας που δεν θα ενταχθούν στο δίκτυο των ΚY-COVID και θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, θα διαχειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις και θα επικοινωνούν με τους πολίτες του πληθυσμού ευθύνης τους που είναι σε απομόνωση το σπίτι για την πορεία της υγείας τους.

www.capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube