REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία , Χρηματιστήριο 1 Απριλίου 2020

Στον βυθό η τουρκική λίρα… Δεν αντέχει την κρίση του κορονοϊού η Τουρκία

Στον βυθό η τουρκική λίρα… Δεν αντέχει την κρίση του κορονοϊού η Τουρκία

Νέα «βαριά» υποτίμηση υπέστη σήμερα Τετάρτη η λίρα στην Τουρκία, που κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 18 μήνες εξαιτίας του κορονοϊού. Το τουρκικό νόμισμα υποτιμήθηκε σήμερα κατά 0.4%, σημειώνοντας απώλειες φέτος περίπου 10%. Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες Τρίτη μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης για να συμβάλει στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και στην εισροή κεφαλαίων στις τράπεζες, οι οποίες καλούνται από την κυβέρνηση να αυξήσουν το δανεισμό στις επιχειρήσεις.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση χθες το βράδυ από τον Τούρκο υπουργό Υγείας ότι οι θάνατοι και τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 46 και 2.704 αντίστοιχα μέσα σε μία ημέρα αύξησε κατακόρυφα τις ανησυχίες της αγοράς. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τελεί υπό πίεση να θέσει άμεσα lockdown στη χώρα, ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει και δηλώνει ότι «οι τροχοί της οικονομίας πρέπει να συνεχίσουν να κυλούν».

Τούρκοι οικονομολόγοι: Η Τουρκία δεν έχει οικονομικούς πόρους να πολεμήσει την πανδημία

Τούρκοι οικονομολόγοι παραδέχονται ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να συγκρατήσει την «παλίρροια» της επιδημίας του κορονοϊού και για αυτό το λόγο στρέφεται προς δημόσιες δωρεές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Η κυβέρνηση εξάντλησε τους πόρους του κρατικού ταμείου το 2019 και δεν έχει πλέον άλλους πόρους», σύμφωνα με τον Τούρκο οικονομολόγο και συγγραφέα, Μουσταφά Σονμέζ, που μίλησε στην τουρκική υπηρεσία της DW. Ο Σονμέζ υποστηρίζει ότι τα οικονομικά στοιχεία της Τουρκίας θα έπρεπε να είναι διαφανή, όπως σε άλλες χώρες.

 

«Η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να τυπώσει χρήμα»

 

«Γιατί το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν το κάνει, όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος το κάνει; Γιατί το ΑΚΡ ξέμεινε από μπαρούτι τη διετία 2018-2019. Οι πόροι του δημόσιου τομέα εξαντλήθηκαν, προκειμένου η κρίση το 2018 να μην γίνει βαθύτερη», εξηγεί ο Τούρκος οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι η μόνη κίνηση που μπορεί να κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι η αντιστάθμιση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό. «Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να τυπώσει χρήμα η Κεντρική Τράπεζα», δηλώνει ο Σονμέζ.

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube