REAL TIME |

Weather Icon

Στο τραπέζι οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων – Τι προβλέπει το «σχέδιο των 63 ημερών»

Στο τραπέζι οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων – Τι προβλέπει το «σχέδιο των 63 ημερών»

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός του Μαξίμου για τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα, καθώς στις 4 Μαΐου, όπως όλα δείχνουν και εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Βασίλη Κικίλια, ενώ το μεσημέρι θα γίνει σύσκεψη με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά. Το τι θα αποφασιστεί θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με διάγγελμα, πιθανότατα τη Δευτέρα.

Τα κρούσματα κορονοϊού στην κλινική στο Περιστέρι μάλλον δεν θα πάνε πίσω το όποιο σχέδιο έχει διαμορφωθεί, ωστόσο δημιουργούν έντονο προβληματισμό.

Οι ειδικοί φέρονται να εισηγούνται ένα «σχέδιο 63 ημερών», το οποίο ωστόσο θα αναθεωρείται και θα επανεξετάζεται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Προς το παρόν θεωρείται βέβαιο ότι στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία, εξέλιξη που μάλλον δεν είναι άσχετη με το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις με τους θεσμούς για την παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο λήγει στις 30 Απριλίου.

Εκτός απροόπτου στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν τα μικρά εμπορικά (όχι τα πολυκαταστήματα), τα κομμωτήρια και τα καταστήματα προσωπικής περιποίησης, για τα οποία θα απαιτείται ραντεβού. Επίσης, ενδεχομένως να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, όχι όμως και στα νησιά, ενώ θα επιτραπούν οι μικρές συναθροίσεις (έως 10 άτομα).

Για τις 11 Μαΐου σχεδιάζεται η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου, καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευθεί ότι οι Πανελλήνιες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο. Προς το παρόν δεν έχει δοθεί ημερομηνία έναρξης.

Θα χρειαστεί να φτάσουμε στην 1η Ιουνίου, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, για να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα, τα μεγάλα καταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις μόνο για ατομική άθληση, σε ανοιχτό χώρο, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι – σε όλες τις περιπτώσεις θα ισχύουν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων. Επίσης προτείνεται η επαναλειτουργία του Εφετείου και του Αρείου Πάγου, αλλά και η επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και των τριών του Γυμνασίου.

Οι επιχειρήσεις εστίασης, όπως όλα δείχνουν, καθώς και τα καταλύματα μικρού μεγέθους, τα ενοικιαζόμενα και οι κατασκηνώσεις δεν προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν πριν από τις 15 Ιουνίου, και πάλι με περιορισμούς. Το ίδιο ισχύει για τις δημόσιες υπηρεσίες, τους παιδότοπους, τα πάρκα αναψυχής, τις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις και τους χώρους εκδηλώσεων. Την ίδια ημέρα υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα Δημοτικά (υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς κατά τρεις εβδομάδες), και τα πανεπιστήμια.

Βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου των 63 ημερών, μπαρ, σινεμά και νυχτερινά κέντρα θα ανοίξουν στις 29 Ιουνίου, με κανόνες και συγκεκριμένο όριο επισκεπτών. Με όριο πληρότητας θα γίνει την ίδια ημέρα η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων. Οι μετακινήσεις και στα νησιά θα είναι εφικτές, ωστόσο θα παραμείνει το όριο των 10 ατόμων για τις δημόσιες συναθροίσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις ευπαθείς ομάδες προτείνεται η παραμονή στο σπίτι και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ακόμα, προκρίνεται η εξ αποστάσεως εργασία όπου είναι εφικτό, τουλάχιστον για το 30% των ωρών, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση διαβατηρίου αντισωμάτων προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια, σενάριο που προκρίνεται και στη Γαλλία.

Πηγή: pontos-news.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube