REAL TIME |

Weather Icon

Στο Eurogroup 7/4 περνάει η Γερμανική θέση, εκτός τα corona bond εντός ESM με χαλαρές προληπτικές γραμμές – Centento: Σχέδιο Marshall 500 δισ

Στο Eurogroup 7/4 περνάει η Γερμανική θέση, εκτός τα corona bond εντός ESM με χαλαρές προληπτικές γραμμές – Centento: Σχέδιο Marshall 500 δισ
Centeno στην La Repubblica: Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Marshall 500 δισεκ. ευρώ
Η Γερμανική θέση θα περάσει ακόμη μια φορά στο επικείμενο Eurogroup 7 Απριλίου καθώς το σχέδιο για corona bond ή ευρωομόλογα έχει ακυρωθεί.
Ωστόσο προετοιμάζεται ένα σχέδιο Marshall με κεντρικό ρόλο τον ESM τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας, την ΕΚΤ ως εγγυητή, δάνεια από την Commission και την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.

Τα corona bonds ή ευρωομόλογα ήταν εκ των πραγμάτων καταδικασμένα.
Ρήτρες στο γερμανικό σύνταγμα αλλά και αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων δεν επιτρέπουν την έκδοση ευρωομολόγων, αυτό το γνωρίζουν τόσο οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης όσο και η Ελλάδα, πολύ περισσότερο η Γαλλία που ενώ στήριξε θεωρητικά τα corona bond στην πράξη η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας υπερθεμάτισε για τις προληπτικές πιστωτικές γραμμές αλλά με χαλαρά κριτήρια.
Ήρθε ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας V. Schaeuble και τόνισε ότι η Ευρώπη έχει μηχανισμό σταθερότητας τον ESM και έχει υπαρκτά και έτοιμα εργαλεία όπως οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές.

Ωστόσο τόνισε ότι αποδέχεται την χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για κάποιο διάστημα με στόχο την αντιμετώπιση του κορωνοιού.
Από την άλλη ο Μ. Centeno ο επικεφαλής του Eurogroup αναφέρθηκε στον τριπλό πυλώνα στήριξης της ευρωζώνης λόγω του κορωνοιού και μίλησε για ένα σχέδιο Marshall 500 δισ.  
1)Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με πιο χαλαρούς όρους και χωρίς να «στιγματίζεται» η χώρα η οποία θα καταφύγει σε αυτόν προκειμένου να  αντλήσουν χρηματοδότηση ίση ή μεγαλύτερη από το 2% του ΑΕΠ τους.  
2)Η παροχή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δισ. ευρώ.
3)Η δημιουργία ενός συστήματος αντασφάλισης της ανεργίας.
Ειδικά για το τελευταίο, η Κομισιόν ανακοίνωσε τη πρόταση της για τη θέσπιση του SURE, ενός μέσου αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν τα εισοδήματα τους και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Τα δάνεια θα βασίζονται σε εγγυήσεις που θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.
Αφορά την υποστήριξη προγραμμάτων εργασίας μικρής διάρκειας και μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τις χώρες-μέλη να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας απέναντι στον κίνδυνο της απόλυσης.
Σε αυτή την περίπτωση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους ή να αναστείλουν την εργασία συνολικά, με εισοδηματική στήριξη η οποία θα παρέχεται από το κράτος.
Αν το SURE programme εγκριθεί και ενεργοποιηθεί πανευρωπαϊκά, μπορεί τότε και η Ελλάδα να καλύψει ή να επεκτείνει έτσι και το δικό της σχέδιο με τα 800 ευρώ  καλύπτοντάς τα με κονδύλια από την ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι το κόστος του μέτρου μόνο για το μήνα Απρίλιο ανέρχεται σε  1,4 δισ. ευρώ.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von der  Leyen, ζήτησε, επίσης, ο νέος 7ετής προϋπολογισμός της ΕΕ (2021-2027) να πάρει τη μορφή ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει προτείνει μία αύξηση των χαμηλότοκων δανείων που χορηγεί κατά 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επίσης, έχει προτείνει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων για την κινητοποίηση 200 δισ. ευρώ ως πρόσθετης χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης.
Όπως δήλωσε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας, η ΕΤΕπ θα διαθέσει ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου αυτές να χορηγήσουν νέα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ εκτίμησε ότι το ποσό αυτό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο μετά τις αποφάσεις που θα πάρει το Eurogroup την Τρίτη. Είπε, επίσης, ότι σε συνεργασία με τον όμιλο της ΕΤΕπ δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500 εκατ. ευρώ.

Centeno στην La Repubblica: Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Marshall 500 δισεκ. ευρώ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο Marshall 500 δισ αλλά και σε μια ανοικτή συζήτηση για τα λεγόμενα corona bond ως εργαλείου για την καταπολέμηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού που φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 70 ετών, δήλωσε σε συνέντευξή του στην La Repubblica ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno.
Ωστόσο στις 3 Απριλίου η Γερμανία πήρε ξεκάθαρη θέση τονίζοντας ότι τα corona bond δεν βρίσκονται στο τραπέζι του Eurogroup.
Οι αριθμοί είναι εντελώς συγκλονιστικοί, βιώνουμε τη χειρότερη ύφεση εδώ και 70 χρόνια, ανέφερε ο M. Centeno.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε 15 ημέρες υποβλήθηκαν 10 εκατομμύρια αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας.
Χωρίς ένα θαρραλέο σχέδιο ανάκαμψης δεν μπορούμε να αποκλείσουμε παρόμοια δεδομένα και στην Ευρώπη.
Ο Mario Centeno αναφέρει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συμφωνήσουμε ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ».
Ο πρόεδρος της Ευρωομάδας επιδιώκει συμφωνία οι ΥΠΟΙΚ δεν πρέπει να είναι προκατειλημμένοι έναντι της ιδέας ενός κοινού ομολόγου της ΕΕ χωρίς επαρκή συζήτηση.
«Θέλω μια ανοικτή συζήτηση επί του θέματος» είπε, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης όπου θα συζητηθεί η αντίδραση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση που προκαλεί ο ιός.
Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, μιας εκ των εννέα χωρών που υπέγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν «κορωνο-ομόλογα», διαμορφώνει επίσης την εξουσία να διαμορφώσει την ατζέντα των συνεδριάσεων του γκρουπ, επισημαίνεται.
Άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, αντιτίθενται στην αμοιβαιοποίηση του χρέους της ευρωζώνης μέσω της έκδοσης κοινού κορωνο-ομολόγου, και θεωρούν πως πιο κατάλληλο εργαλείο είναι ο ESM.
«Ως πρόεδρος του Eurogroup στοχεύω στη συναίνεση, όμως δεν είμαι μια παθητική φωνή: πάντα πιέζω για περισσότερη ενοποίηση».

Ο σχεδιασμός με στόχο πακέτο στήριξης 500 δισεκ. ευρώ

Μια συμφωνία που προβλέπει τη χρήση του ESM του Ευρωπαικού Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης με την χρήση πιστωτικής γραμμής ύψους έως και 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα εγγυάται μέχρι και το 80% των βραχυπρόθεσμων δανείων των τραπεζών και τέλος τη χρήση του Ταμείου Ανεργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κινηθεί η ευρωζώνη απέναντι στον κορωνοιό.
Ο κ. Centeno, που συνέντευξη από την εφημερίδα La Repubblica, εξηγεί σε σχέση με τον ESM τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ότι «τα μέσα του ESM συνδέονται με τις συνθήκες», αλλά το Ταμείο είναι έτοιμο να αποδεσμεύσει τα πιστωτικά του κονδύλια από τη λογική της κρίσης κρατικού χρέους.
Δεν θα είχε νόημα, παρατηρεί ο πορτογάλος οικονομολόγος, “να συνδυάσει την υποστήριξη της πανδημικής κρίσης με ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης ή μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Οι συνθήκες πρέπει να συνδέονται με τον ιό και μακροπρόθεσμα οι δικαιούχες χώρες, όπως και οι άλλοι, θα πρέπει να επανέλθουν σε μια κατάσταση βιώσιμων προυπολογισμών.
Με αυτόν τον τρόπο, όσοι απευθύνονται στο ESM θα αποφύγουν το στίγμα των αγορών.
Ενόψει του Eurogroup στις 7 Απριλίου εξηγεί το Centeno, θα προτείνουμε “ένα αμυντικό πακέτο της ζώνης του ευρώ με τρία μέτρα:
1)την προστασία των δημόσιων χρεών,
2)τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων
3)η πρόταση που θα επιτρέψει στην ΕΤΕπ να χρησιμοποιήσει τα 200 δισεκατομμύρια και τα 100 δισεκατομμύρια της Ευρωπαικής Επιτροπής για την κοινωνική ασφάλιση.
Ένα πακέτο διάσωσης άνω των 500 δισεκατομμυρίων, το οποίο προστεθεί στα μέτρα που έχουν ήδη λάβει οι κυβερνήσεις και τα 870 δισεκατομμύρια της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Eurogroup Mario Centeno, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επικείμενη οικονομική κρίση, απαιτείται ένα εξαιρετικό σχέδιο, όπως αυτό που υιοθέτησε η αμερικανική κυβέρνηση του Donald Trump.
Οι αριθμοί είναι εντελώς συγκλονιστικοί, βιώνουμε τη χειρότερη ύφεση εδώ και 70 χρόνια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες υποβλήθηκαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας 10 εκατομμύρια σε 15 ημέρες.
Χωρίς ένα θαρραλέο σχέδιο ανάκαμψης, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε παρόμοια δεδομένα και στην Ευρώπη.
O Centeno επίμεινε για τα ευρωομόλογα, ενάντια στις θέσεις των χωρών της Βόρειας Ευρώπης (ολλανδία και Γερμανία):
Δεν πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε λύσεις όπως το Coronabond χωρίς επαρκή συζήτηση» λέει.
Ο υπουργός Οικονομικών Roberto Gualtieri τόνισε ότι για την Ιταλία  “όσον αφορά τον ESM, είναι ένα ακατάλληλο εργαλείο για να διαχειριστεί αυτή την κρίση στην παρούσα μορφή του.
Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Conte, πρόσθεσε ο Gualtieri, μόνο δάνεια από τον ESM χωρίς όρους που διατηρεί μόνο το όνομα του παλιού μηχανισμού, καθιστώντας στην πραγματικότητα ένα ταμείο για την καταπολέμηση της πανδημίας θα μπορούσε να είναι επαρκές για αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Αλλά η υπόθεση ενός ESM που χάνει την παρεμβατικότητα του είναι μόνο μια ψευδαίσθηση, όπως εξήγησε ο καθηγητής Alessandro Mangia, καθηγητής συνταγματικού δικαίου στη νομική σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου, σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο IlSussidiario.
Το 2012, αυτός ο περίεργος θεσμός που ονομάζεται Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, και ττου οποίου η πραγματική χρησιμότητα εξακολουθεί να είναι μυστήριο σήμερα, θεσπίστηκε με μια διεθνή συνθήκη για να αποφευχθεί μια πολύ εκτεταμένη τροποποίηση των συνθηκών  όπως της Λισαβόνα.
Στην πραγματικότητα, το άρθρο που συνδέεται με τον ESM προβλέπει ότι “η χορήγηση της απαραίτητης χρηματοδοτικής συνδρομής στο πλαίσιο του μηχανισμού θα υπόκειται σε αυστηρούς όρους”.

Το όχι των Γερμανών για το ευρωομόλογο

Οριστικό είναι το γερμανικό όχι στην έκδοση των corona bonds, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz δεν προτίθεται να τα εγκρίνει  στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη Τρίτη 7 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel.
«Κατά την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στη χρήση εργαλείων με τα οποία να μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα λύσεις», αναφέρεται σε προπαρασκευαστικό έγγραφο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών για την τηλεδιάσκεψη,  όπως γράφει το περιοδικό Spiegel.
Αυτό δεν σημαίνει ευρωομόλογα, αφού θα χρειάζονταν δύο χρόνια για την εφαρμογή τους με όλες τις νομικές αλλαγές οι οποίες απαιτούνται.
«Τα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) προσφέρονται για την παρούσα κρίση», συνεχίζει το έγγραφο.
Μια λεγόμενη προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM «θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της πρόσβασης των μεμονωμένων κρατών μελών της Ευρωζώνης στην αγορά, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης.
Ο ESM δεν χρειάζεται νέα εργαλεία».
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι επίσης διατεθειμένη να αυξήσει τα κεφάλαια του ESM, εάν τα κεφάλαιά της δεν επαρκούν στην τρέχουσα κρίση», αναφέρει επίσης το «Spiegel», επικαλούμενο άλλες, δικές του πληροφορίες.
«Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ισπανία και η Ιταλία χρειάζονταν ταυτόχρονα βοήθεια.
Υπό συζήτηση είναι ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του ESM.
Αυτό θα απαιτούσε αύξηση κεφαλαίου του ESM στα 820 δισ. από 410 δισ. σήμερα και η Γερμανία θα επιβαρυνόταν με 22 δισεκατομμύρια ευρώ».

Scholz: Άμεσα τα δάνεια από τον ESM, δεν χρειαζόμαστε την Τρόικα

Για άμεση παροχή των δανείων από τον ESM στα κράτη που χρειάζονται βοήθεια, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, χωρίς μακροχρόνιες επισκέψεις από την Τρόικα, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η Γερμανία αναζητά εναλλακτικούς τρόπους, μέσω του ESM, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, καθώς εμφανίζεται ανυποχώρητη στη θέση της και απορρίπτει την έκδοση corona bonds.
Την έκδοση ευρωομολόγων ζητούν εννέα χώρες της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση.
«Τα κράτη της Ευρωζώνης που χρειάζονται βοήθεια, πρέπει να την λάβουν άμεσα και να μην υποβληθούν σε μακροχρόνιες επισκέψεις από αξιωματούχους που θα προτείνουν διάφορες πολιτικές, όπως συνέβαινε κατά την περίοδο της κρίσης χρέους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD.
Ο Scholz δήλωσε πεπεισμένος πως ο ESM διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει πλήξει σκληρά χώρες της ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
«Έχουμε τη δυνατότητα να πούμε πως μπορούμε να κάνουμε κάτι προληπτικά», τόνισε, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα πρέπει να συνοδεύεται από κανόνες, όμως πρέπει οι κανόνες αυτοί να αρμόζουν στην τρέχουσα κατάσταση, στην οποία οι πόροι απαιτούνται για την υγεία και για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας.
«Από τη δική μου άποψη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί πως αν μια χώρα πει πως θέλει να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους, δεν θα υπάρξουν ένας σωρός επιτρόπων που πάνε εκεί και πρώτα περνάνε εβδομάδες συζητώντας μαζί τους ως προς το πώς θα πρέπει να αλλάξουν τις πολιτικές τους τα επόμενα χρόνια», τόνισε ο Scholz.
«Δεν χρειαζόμαστε μια Τρόικα να έρθει και να κάνει προτάσεις για το μέλλον, όπως έχουμε δει σε άλλες χώρες», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, με το Reuters να επικαλείται την ελληνική διάσωση ως παράδειγμα.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε ότι πρέπει να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης, με τους ελάχιστους δυνατούς όρους και χωρίς να στιγματίζονται.

DPA: Moντέλο τριών πυλώνων για την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια ενόψει Eurogroup

Μια πρώτη συναίνεση για βραχυπρόθεσμη ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που πλήττονται από τον κορωνοϊό διαφαίνεται πριν από τις διαβουλεύσεις των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, η Γαλλία και η Γερμανία μπορεί να προτείνουν από κοινού ένα πρόγραμμα το οποίο θα αποτελείται από τρεις πυλώνες.
Όπως προκύπτει από σχέδιο για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου, θα χρησιμοποιηθούν δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να διαθέσει κεφάλαια για να εξασφαλισθεί η παροχή ασφάλισης στους ανέργους των κρατών μελών.
«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η ικανότητά μας να οργανώσουμε μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», αναφέρει το έγγραφο, οπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ.
«Η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τα μεμονωμένα μέτρα των κρατών μελών, να καλύψει τα κενά όπου αυτά δεν μπορούν να το πράξουν τα ίδια και, εάν είναι απαραίτητο, να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας».
Όμοια με το πρόγραμμα βοήθειας της τράπεζας KfW στην Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα μπορούσε να εξασφαλίσει μέχρι 80%. τις εθνικές αναπτυξιακές και εμπορικές τράπεζες, όταν πρόκειται για βραχυπρόθεσμα δάνεια κεφαλαίων κίνησης και ενδιάμεση χρηματοδότηση.
Από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να λάβουν δάνεια ύψους μέχρι 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, υπό την προϋπόθεση ότι τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr από τις 2 Απριλίου 2020

Μια μέση λύση φαίνεται ότι επεξεργάζονται οι ευρωπαίοι με συνεννόηση με την Γερμανία, την ΕΚΤ και τον ESM ώστε να αντιμετωπίσουν το οικονομικό χάος που προκαλεί ο κορωνοιός.
Με βάση ορισμένες πηγές στις Βρυξέλλες με τις οποίες συνομίλησε το bankingnews φαίνεται ότι και η Γερμανία συναινεί σε ένα μοντέλο το οποίο θα περιλαμβάνει τις εξής παραδοχές
1)Πρωτίστως εγκαταλείπονται τα σχέδια των ευρωομολόγων ή corona bond καθώς η Γερμανία δεν θέλει να αναλάβει πρόσθετο βάρος δια της εγγυήσεως της έναντι των υπερχρεωμένων χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Ωστόσο εγκαταλείπονται και οι ECCL οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές καθώς όλες οι χώρες της Νοτίου Ευρώπης αντιδρούν σε ένα θεσμοθετημένο εργαλείο που επιτάσσει σκληρά μέτρα λιτότητας.
2)Η Γερμανία αποδέχεται να χρησιμοποιηθεί ο ESM δηλαδή ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της ευρωζώνης ως εργαλείο χρηματοδότησης αλλά με την εγγύηση της ΕΚΤ.
O ESM διαθέτει 410 δισεκ. κεφαλαιακή δύναμη πυρός και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει 200 δισεκ. ή και να εκδώσει 200 δισεκ. νέο χρέος υπό τον όρο ότι τουλάχιστον για το 50% θα το αγοράσει η ΕΚΤ.
Πρακτικά ο ESM εάν χρησιμοποιήσει από τα υφιστάμενα κεφάλαια ή εάν εκδώσει νέο χρέος θα πρέπει η ΕΚΤ να λειτουργήσει ως εγγυητής – αγοραστής.
3)Οι χώρες της ευρωζώνης θα υποβάλλουν αίτημα είτε απευθείας στον ESM είτε σε ένα ειδικό Ταμείο για την Πανδημία και ανάλογα θα χορηγούνται δάνεια π.χ. η Ιταλία θα χρειαστεί τουλάχιστον 60 με 80 δισεκ. η Ελλάδα 30 δισεκ. κ.α.
Όμως τα δάνεια αυτά θα δίδονται υπό συγκεκριμένο πλαίσιο δηλαδή με όρους, εξασφαλίσεις – εγγυήσεις από κάθε κράτος μέλος που θα κάνει χρήση και με την δέσμευση ότι θα τηρείται ένα πλάνο αποπληρωμών.
Θα πρόκειται για κάποιας μορφής μνημονιακές συμβάσεις τις οποίες και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πάρει καθώς το σοκ στην αδύναμη οικονομία είναι μεγάλο.
4)Η ΕΚΤ θα είναι εγγυητής για τον ESM, όμως ο ESM θα χρειαστεί ένα πολύ σαφές πλαίσιο εξασφαλίσεων οπότε κάθε χώρα θα παρουσιάσει ένα πλάνο με collaterals και μηχανισμό αποπληρωμών των νέων δανείων.
Είναι προφανές ότι τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης δραματικά θα αυξηθούν π.χ. στην Ελλάδα από 354 δισεκ. θα μπορούσε να φθάσει στα 380 δισεκ. και με ΑΕΠ συρρικνωμένο στα 170 δισεκ. π.χ. θα αυξήσει την σχέση χρέους προς ΑΕΠ από 181% σε 223%.
Βέβαια ορισμένοι ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι το χρέος για την πανδημία δεν θα πρέπει να ενσωματωθεί στο κλασσικό χρέος θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός παράλληλος με το δημόσιο χρέος κάθε χώρας ώστε να είναι διακριτά τα χρέη.
Βέβαια όπως αναφέρει η Deutsche bank αυτός ο διαχωρισμός είναι λογιστικός, οι αγορές στην περίοδο της σταθερότητας σε βάθος χρόνου θα γνωρίζουν ότι οι υποχρεώσεις αποπληρωμής ενός κράτους είναι το άθροισμα του δημοσίου χρέους + το νέο χρέος που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.
5)Λόγω της βύθισης των ΑΕΠ π.χ. στην ευρωζώνη και την εκτίναξη του χρέους κατά 20% με 30%… οι χώρες θα χρειαστούν τουλάχιστον 3-4 χρόνια για να φθάσουν πάλι στις επιδόσεις προ της κρίσης του κορωνοιού.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι έρχονται ζοφερές μέρες για τις οικονομίες…

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube