Weather Icon
Ιστορία , Πολιτισμός 15 Απριλίου 2020

«Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην ελληνιστική οικουμένη»: Για πρώτη φορά στο διαδίκτυο

«Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην ελληνιστική οικουμένη»: Για πρώτη φορά στο διαδίκτυο

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων «Σέλευκος Α΄ ο Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην ελληνιστική οικουμένη» παρουσιάζει για πρώτη φορά στο διαδίκτυο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς.
Είναι βασισμένο στην προσωπικότητα του Σελεύκου Α΄  του Νικάτορα, μίας εξαιρετικά σημαντικής ιστορικής φυσιογνωμίας του ελληνιστικού κόσμου –του σπουδαιότερου από τους Διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ηγέτη της Δυναστείας των Σελευκιδών.

Ο Σέλευκος ήταν γιος του Αντίοχου, στρατηγού του Φίλιππου Β΄. Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ., πήρε το μέρος του Περδίκκα, αλλά αργότερα οργάνωσε συνωμοσία εναντίον του και το 321 π.Χ. ανέλαβε την σατραπεία της Βαβυλώνας.

Στους πολέμους των Διαδόχων που ακολούθησαν, πολεμώντας κατά καιρούς είτε τους μεν είτε τους δε, πέτυχε να επικρατήσει έναντι των υπολοίπων, και έγινε κύριος της πρώην Περσικής Αυτοκρατορίας, από την Σογδιανή και τη Βακτριανή στην ανατολή, μέχρι και το μεγαλύτερο μέρος της Μικράς Ασίας στη Δύση.

Το 281 π.Χ. νίκησε σε μάχη τον Λυσίμαχο. Ακολούθως πέρασε τον Ελλήσποντο και αναγορεύτηκε βασιλιάς της Μακεδονίας. Σύντομα, όμως, δολοφονήθηκε από τον Πτολεμαίο Κεραυνό, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Οι αρχαίοι συγγραφείς της ελληνιστικής και αυτοκρατορικής εποχής εκθειάζουν τη «φιλανθρωπία», το προσωπικό του θάρρος και την ιπποτική του συμπεριφορά αλλά και τη σωματική του ρώμη. Από τις μη στρατιωτικές του δραστηριότητες αναφέρονται οι εξερευνητικές αποστολές που έγιναν με εντολή του στην Ινδία και την Κασπία Θάλασσα και, προπάντων, η ίδρυση πολλών ελληνικών πόλεων -ανέρχονται περίπου σε 30 στο κέντρο του κράτους του, δηλ. τη Βόρεια Συρία αλλά και στη Μικρά Αία και τις Ανατολικές επαρχίες.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε για να προβάλλεται στο Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών στον Αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού. Χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και αποτελεί παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς σε συνεργασία με την εταιρεία Macine Motion Pictures.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώτης Βράντζας, σενάριο – διεύθυνση παραγωγής: Κατερίνα Μπόλματη, μουσική: Κώστας Σιούτας, μίξη ήχου: Ηλίας Σταμπουλής / stereotype.gr, αφήγηση: Θανάσης Βικόπουλος, animation – post production: Macine Motion Pictures.

Επιστημονική Εποπτεία – Γενικός Συντονισμός: Δρ Γεωργία Στρατούλη (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς), Δρ Σταμάτης Χατζητουλούσης (Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς).

Επιστημονικός Σύμβουλος – Ειδικός Συνεργάτης Σεναρίου: Καθηγητής Παναγιώτης Π. Ιωσήφ (Πανεπιστήμιο Radboud, Nijmegen, Ολλανδία / Αναπληρωτής Διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών).

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube