REAL TIME |

Weather Icon

Σε κίνδυνο το ευρώ – JP Morgan και Citigroup αμφισβητούν τη βιωσιμότητά του

Σε κίνδυνο το ευρώ – JP Morgan και Citigroup αμφισβητούν τη βιωσιμότητά του

Ζητούν γενναίες αποφάσεις από τις κυβερνήσεις για να μην διαλυθεί η ζώνη – Οι αγορές να αναμένεται να τεστάρουν σύντομα τη βούληση των ηγετών

Μετά τη Citigroup (δείτε εδώ) και η JP Morgan έχει αρχίσει να αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, καθώς όπως δήλωσε ο αναλυτής David Stubbs, στο δίκτυο Bloomberg σήμερα, 22 Απριλίου, δεν φαίνεται να υπάρχει αλληλεγγύη στο μπλοκ του ενιαίου νομίσματος.
Σύμφωνα με τον Stubbs, ο οποίος είναι επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην JPMorgan, οι αγορές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ευρώ, αλλά και τη φιλοδοξία των ηγετών να βρουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.
Οι διαφορές μεταξύ των οικονομιών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει και αυξάνονται ραγδαία, με τις κυβερνήσεις να δείχνουν απρόθυμες να αντιμετωπίσουν συνολικά τα προβλήματα.
Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει επαρκείς αποφάσεις στο μέτωπο της εξομάλυνσης αυτών των διαφορών, δημοσιονομικά δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις.
Έτσι, το 2021 ή το 2022 η Ευρωζώνη θα έλθει αντιμέτωπη με ένα ακόμη εφιάλτη, που θα λέγεται χρέος.
Και θα είναι η δεύτερη φορά στη βραχύβια ιστορία της που θα αντιμετωπίσει μια ανάλογη κρίση, με τις αγορές να αναμένεται να τεστάρουν σύντομα τη βούληση των ηγετών, κατέληξε ο Stubbs.

Τι ανέφερε νωρίτερα η Citigroup
Citigroup: Η συνθήκη της ΕΕ κατέρρευσε λόγω κορωνοϊού – Ο κίνδυνος διάλυσης του ευρώ είναι μεγάλος

Παραίνεση της Citigroup: Να αφήσουν τις ακαδημαϊκές συζητήσεις οι Ευρωπαίοι και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα
Οι υπαρξιακοί κίνδυνοι για την ΕΕ και το ευρώ δεν μπορούν πλέον αγνοούνται, αναφέρει στο σημερινό σημείωμά της η Citigroup, ενόψει της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών στις 24 Απριλίου 2020.
Όπως παραδέχεται, μέχρι πριν από δύο μήνες η αίσθηση ότι η Ευρωζώνη δεν διαλύεται ήταν καθολική.
Όχι πλέον.
“Τώρα, είμαστε λιγότερο σίγουροι”, αναφέρουν οι αναλυτές της Citigroup.
Ο λόγος είναι η πιθανή διαδικασία με την οποία θα μπορούσε το ευρώ υποθετικά να διαλυθεί, χωρίς ενεργή απόφαση από οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά λόγω της αναστολής των ευρωπαϊκών κανόνων στο πλαίσιο της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην καρδιά της η ενιαία αγορά, βασίζεται στην τήρηση των κανόνων.
Η ελεύθερη αγορά είναι ουσιαστικά πολιτική κατασκευή επειδή η λειτουργία της βασίζεται στην αυστηρή και συνεπή εφαρμογή του κράτους δικαίου σε θέματα τόσο διαφορετικά όσο η εκτέλεση συμβάσεων, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, τις συνθήκες ανταγωνισμού κ.λπ.
Το γεγονός ότι η απάντηση στο ξέσπασμα του κορωνοϊού βασίζεται πρώτα και σχεδόν εξ ολοκλήρου στις εθνικές πολιτικές, σημαίνει ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός βασικών ευρωπαϊκών κανόνων έχει ανασταλεί: τα εθνικά σύνορα έχουν κλείσει, οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν διακοπεί, οι κανόνες ανταγωνισμού προσωρινά εγκαταλείφθηκαν, οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις εξασθένησαν κ.λπ.
Δεν είναι αυτονόητο ότι όλοι αυτοί οι κανόνες θα αποκατασταθούν αυτόματα μόλις τελειώσει η κρίση για την υγεία, όποτε κι αν γίνει αυτό.
Σύμφωνα με τη Citigroup, αυτό θα εξαρτηθεί από πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση.
Ειδικότερα, εάν ορισμένες χώρες αντιληφθούν ότι η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ κατέληξε να είναι περισσότερο εμπόδιο από ένα πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν είναι σίγουρο ότι θα συναινέσουν στο να περιοριστούν οι ενέργειές τους στο μέλλον από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Οι κανόνες μπορεί να αποκατασταθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα αποκατασταθεί η συμμόρφωση με τους κανόνες.
Υπάρχουν πράγματι ήδη περιπτώσεις που ευρωπαϊκές χώρες δεν τηρούν πειστικά τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Κατά την άποψη της Citigroup, θα γίνει μια Ένωση χωρίς τήρηση ή επιβολή των κανόνων, καθιστώντας την πολύ πιο εύθραυστη, πολύ πιο ευάλωτη στα τυχαία σοκ που αναπόφευκτα συμβαίνουν.
Και κατ’ επέκταση η ΕΕ θα έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθεί σε αυτά τα σοκ με συνεκτικό τρόπο.
Συμπερασματικά, η Citigroup πιστεύει ότι κανείς δεν θα αποφασίσει ενεργά να εγκαταλείψει το ευρώ.
Αλλά μια διάλυση θα μπορούσε ακόμα συμβεί τυχαία, όπως σχεδόν συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2015.
Έχοντας αυτό κατά νου, πρέπει να περιμένουμε από τις κυβερνήσεις, έχοντας επίγνωση των κινδύνων, να είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο.
Να αφήσουν τη σφαίρα της ενδιαφέρουσας αλλά άσχετης ακαδημαϊκής συζήτησης και να μεταβούν στην επικράτεια της πραγματικότητας.

Δεν μπορούν να αποφασιστούν πολλά αυτήν την εβδομάδα, αλλά πολλά μπορούν να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας

Η εκτίμηση της Citigroup από την επικείμενη σύνοδο κορυφής στις 23 Απριλίου, είναι ότι αν και δεν περιμένουμε πολλά, ίσως υπάρξουν μηνύματα που θα προκύψουν και από τις επακόλουθες συζητήσεις μεταξύ τους τις επόμενες εβδομάδες.
Αυτές έχουν τεράστια σημασία για την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ.
Η ύφεση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό είναι ποιοτικά διαφορετική, υπό την έννοια ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αυτό, άμεσα ή έμμεσα.
Το φορολογικό κόστος και η αύξηση του δημόσιου χρέους που δημιουργεί είναι «χωρίς ενοχές».
Και αυτό δημιουργεί πολλή υψηλότερη προσδοκία, όσον αφορά τη δημοσιονομική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση στην ιστορία της ΕΕ.
Η αποτυχία αναγνώρισης της διαφορετικής αλλά και μοναδικής φύσης αυτής της κρίσης θα ήταν, κατά την άποψη της Citigroup, παραβίαση του κοινωνικού συμβολαίου που αντιπροσωπεύουν η ΕΕ και το ευρώ.
Με αυτόν τον τρόπο, θα έκανε την προηγουμένως αδιανόητη έννοια της διάλυσης της ΕΕ ή της διάλυσης του ευρώ ως πραγματικού κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube