REAL TIME |

Weather Icon

Σε δύο μέτωπα η «μάχη» για την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, 6η αξιολόγηση και Σύνοδος Κορυφής

Σε δύο μέτωπα η «μάχη» για την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, 6η αξιολόγηση και Σύνοδος Κορυφής
Στην Σύνοδο Κορυφής και στην 6η αξιολόγηση οι προβολείς της  δημοσιότητας
Από τις συμπληγάδες της Συνόδου Κορυφής και της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, καλείται να περάσει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τα ταμειακά της διαθέσιμα, τα οποία ο κορωνοιός έχει φθάσει να «ροκανίζει» με απίστευτη ταχύτητα και ένταση ασκώντας έτσι τρομακτικές πιέσεις στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.
Μολονότι πρόκειται για δύο διαφορετικά μέτωπα διαπραγμάτευσης, επί της ουσίας η μάχη είναι μόνο μία και έχει κεντρικό παρανομαστή την ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.
Μετά την έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές την περασμένη εβδομάδα τα ρευστά διαθέσιμα που βρίσκονται στο «μαξιλάρι» ενισχύθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, όμως το ποσό αυτό δεν διασφαλίζει ένα δυσμενές σενάριο για παράταση ή για ένα δεύτερο κύμα πανδημικής κρίσης από τον Οκτώβριο του 2020.
Σε αυτή την περίπτωση ο όλεθρος της ύφεσης από τον κορωνοιό θα είναι συντριπτικά υψηλότερος από την εκτίμηση για 10% ενώ πέρα από κάθε πρόβλεψη θα κινηθεί και ο λογαριασμός με τα μέτρα διάσωσης των κλάδων που συνέτριψε η νόσος.
Πρώτο μεγάλο στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση με τους θεσμούς.
Είναι αυτή που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των υπολοίπων τραπεζών του ευρωσυστήματος (ANFA’s, SMP’s).
Οι διαπραγματεύσεις (με τηλεδιάσκεψη) της τεχνικής αντιπροσωπείας των ξένων με τα αντίστοιχα ελληνικά, θα παραδώσουν, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, την σκυτάλη στους τέσσερις αξιωματούχους των θεσμών.
Από τα προαπαιτούμενα μεγάλο «αγκάθι» παραμένει ο νόμος Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με τους δανειστές να έχουν ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος που λήγει στο τέλος Απριλίου απειλώντας με μπλόκο στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.
Μπροστά σε αυτή την απειλή και με τα κανάλια ρευστότητας να είναι πλέον περιορισμένα, το οικονομικό επιτελείο έστειλε μήνυμα- μέσω των τεχνικών κλιμακίων- σε Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη, ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την ρήξη.
Έτσι μέσα στις ακραίες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η νόσος σε όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης κεντρική προτεραιότητα παραμένει η αναχαίτιση των αυξημένων δημοσιονομικών πιέσεων.
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που είναι συνδεμένες με αυτή την αξιολόγηση (ιδιωτικοποιήσεις, εξίσωση αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές, αγορά ενέργειας, κα.) έχουν μπει στο συρτάρι και θα επανέλθουν όταν η απειλή από τον κορωνοιό εξαφανιστεί από τον (παγκόσμιο) χάρτη.
Έτσι αν το οικονομικό επιτελείο καταφέρει να βρει δίαυλο επικοινωνίας με τους θεσμούς σχετικά με τη νέα της πρόταση που προβλέπει αναστολή των πλειστηριασμών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση (η αρχική προέβλεπε παράταση μέχρι τέλος του έτους), αυτομάτως θα έχει καταφέρει να κλείσει και την 6η αξιολόγηση.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εκδοθεί μέσα στον Μάιο με στόχο για μια θετική απόφαση έγκρισης εκταμίευσης  των κερδών στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου.
Δεύτερη δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση είναι η κρίσιμη σύνοδο Κορυφής  αυτή την Πέμπτη, όπου αφ’ ενός αναμένεται να αποσαφηνιστούν η κατανομή των πόρων (από το πακέτο των 540 δισ. ευρώ). στα κράτη μέλη της ευρωζώνης και οι όροι και αφ ετέρου να τεθεί επί τάπητος το «Ταμείο ανάκαμψης» που θεωρείται κομβικό για την ανάσχεση της ύφεσης.  
Τα κονδύλια που δρομολόγησαν οι υπουργοί Οικονομικών δεν επαρκούν για τη κάλυψη του κόστους καθώς για την χώρα μας δεν ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ και σε για αυτό όπως τονίζουν πηγές του οικονομικού επιτελείου πρέπει πάση θυσία να εξασφαλισθούν νέες πηγές ζεστού χρήματος από την ΕΕ.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η Σύνοδος θα ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση της ρευστότητας  μέσω του ειδικού Ταμείου αλλά το μέγα ζητούμενο είναι το ύψος των κονδυλίων καθώς και ο χρόνος και οι προϋποθέσεις εκταμίευσης τους.
Σε παρέμβαση βαρύνουσας σημασίας, εν όψει της Συνόδου, προχώρησε ο επικεφαλής του ESM, K. Regling τονίζοντας ότι πρέπει να συζητήσουμε νέα εργαλεία με ανοικτό μυαλό.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Regling «για τη δεύτερη φάση θα χρειασθούμε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ επιπλέον από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενδεχομένως και περισσότερα».
Στη κυβέρνηση μολονότι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών αναμένουν ισχυρές και δραστικές πρωτοβουλίες λόγω του ισχυρού πλήγματος που δέχεται η ευρωζώνη από τον κορονοιό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube