Weather Icon
Ιστορία 7 Απριλίου 2020

Ψυχρός Πόλεμος: Ακροβατικές «συναντήσεις» αμερικανικών και σοβιετικών αεροπλάνων

Ψυχρός Πόλεμος: Ακροβατικές «συναντήσεις» αμερικανικών και σοβιετικών αεροπλάνων

Βετεράνος Αμερικανός πιλότος υποστηρίζει πως Σοβιετικοί τούς ζητούσαν να κάνουν μανούβρες, οι οποίες σήμερα χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες από τις ΗΠΑ.

Η φωτογραφία ενός αμερικανικού μαχητικού F-4 Phantom να πραγματοποιεί έναν επικίνδυνο ελιγμό πάνω απ’ ένα δεύτερο αεροσκάφος, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούσε να αναχαιτίσει ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό της Σοβιετικής Ένωσης, τύπου Tu-95 Bear, κάνει τον γύρο του διαδικτύου το τελευταίο διάστημα.

Η εν λόγω φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό blog The Aviationist και ο ιδιοκτήτης της, Ρόμπερτ Σίλερ, υποστηρίζει πως είναι βετεράνος πιλότος των ΗΠΑ και πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 εκτελούσε αποστολές  πάνω από την Ισλανδία.

​Αν και σήμερα, τέτοιες μανούβρες χαρακτηρίζονται από το αμερικανικό Πεντάγωνο ως «αντιεπαγγελματικές» και «ανασφαλείς» – όταν γίνονται από Ρώσους ή Κινέζους πιλότους – τέτοιοι ελιγμοί φαίνεται πως αποτελούσαν ρουτίνα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και των αερομαχιών μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικών.

Όπως εξήγησε ο Σίλερ, «γενικά κάναμε τέτοιους ελιγμούς καθώς μας τους ζητούσαν τα Σοβιετικά πληρώματα, μας φωτογράφιζαν κιόλας».

Η εικόνα έχει γίνει viral, ενώ σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σενσιότι που διατηρεί μπλογκ για την στρατιωτική αεροπλοΐα, ένας πιλότος αποκάλυψε πως τέτοια περιστατικά μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικών είχαν ονομαστεί «ho-hum».

Ερωτηθείς αν οι συγκεκριμένοι ελιγμοί ήταν επικίνδυνοι, ο Σίλερ δήλωσε τα εξής: «Όχι ακριβώς. Οι Σοβιετικοί τότε, μας έκαναν σήμα με τα χέρια, ζητώντας μας να κάνουμε τέτοιους ελιγμούς, οι οποίοι δεν ήταν επικίνδυνοι καθόλου».

Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube