Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ρωσία 29 Απριλίου 2020

Ψυχρή Απάντηση: Χιλιάδες μέλη των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων διεξήγαγαν στρατιωτική άσκηση στον Αρκτικό Κύκλο-Απάντηση στην Ρωσία

Ψυχρή Απάντηση: Χιλιάδες μέλη των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων διεξήγαγαν στρατιωτική άσκηση στον Αρκτικό Κύκλο-Απάντηση στην Ρωσία

Πάνω από 2.000 μέλη του Βρετανικού Στρατού έκαναν άσκηση στις ακτές της Νορβηγίας στα μέσα του Μάρτη, παίρνοντας μέρος σε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του 2020.

Τα πλοία του Βασιλικού Ναυτικού και μία μονάδα της Μεικτής Δύναμης Ελικοπτέρων έλαβε μέρος στην άσκηση ”Exercise Cold Response”.

Η διεξαγωγή της άσκησης έλαβε μέρος στους -30 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή του Αρκτικού Κύκλου και είχε ως στόχο να ενισχύσει την προβολή ισχύος του Βρετανικού Στρατού σε ψυχρό περιβάλλον.

Ο Διοικητής Chris Armstrong, από την τεσσαρακοστή πέμπτη μοίρα καταδρομών δήλωσε: ”Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία μετασχηματισμού του Βασιλικού Ναυτικού αυτήν την στιγμή”. 

”Οπότε αυτή η άσκηση καταδεικνύει ορισμένες από τις ικανότητες που ήδη έχουμε και ορισμένες που ενδιαφερόμαστε να αποκτήσουμε στο σύντομο μέλλον”, ανέφερε.

”Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα όρια των Δυνάμεων Καταδρομών μας και να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, όπου ομάδες μικρών κλιμακίων μπορούσαν να εξαπολύσουν συντριπτικό πλήγμα έναντι του εχθρού”

Εκτός από την επιβίωση σε ψυχρό περιβάλλον, οι Βασιλικοί Πεζοναύτες από την 3η Ταξιαρχία Καταδρομών -την ελίτ δύναμη μάχης του Βασιλικού Ναυτικού- έπρεπε να εξασκηθούν και να υπερασπιστούν την Νορβηγία σε σενάριο επίθεσης αλλά και ανακατάληψης αμφίβιων θέσεων.

Η ανεξαρτησία της Νορβηγίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Νατοϊκή υποστήριξη.

Η χώρα μοιράζεται πάνω από 122 μίλια συνόρων με την Ρωσία. Η Μόσχα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον Αρκτικό Ωκεανό, καθώς ανεβαίνει το επίπεδο στάθμης της θάλασσας και ο Αρκτικός εντάσσεται στο θαλάσσιο δίκτυο μεταφορών. 

Η περιοχή διακατέχεται από πληθώρα ορυκτών πόρων και αποθεμάτων, ενώ πρόσφατα η Μόσχα ανακοίνωσε 15ετές Αρκτική Στρατηγική προβολής ισχύος.

H Ρωσία πρόσφατα ανέφερε πως θέλει να ενισχύσει την διεθνή συνεργασία στην περιοχή, παρ’αυτά έχει ανακαινίσει και επαναχρησιμοποιεί ορισμένες Σοβιετικές Βάσεις στον Αρκτικό Κύκλο. 

Ο Lieutenant General Rune Jakobsen, διοικητής των Νορβηγικών Διακλαδικών Δυνάμεων, δήλωσε πως δεν βλέπει την Ρωσία σαν απειλή, παρ’αυτά πρέπει η Νορβηγία να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή.

”Αυτό που βλέπουμε σε καθημερινή βάση είναι πως η Ρωσία αναπτύσσει τις δυνάμεις τις με ιδιαίτερο επαγγελματισμό στην περιοχή” δήλωσε,

”Βλέπουμε συχνά την Ρωσία να διεξάγει προκλητικές ασκήσεις, βάλοντας με εικονικά πυρά έναντι πόλεων και εργοστασίων της Νορβηγίας”.

 

Σχόλιο: Mε την τήξη των Αρκτικών πάγων δημιουργείται ένας ενιαίος εμπορικός θαλάσσιος διάδρομος που ενώνει την Ευρασία. Η Κινεζική στρατηγική και ο περιβόητος ”Δρόμος του Μεταξιού” βασίζεται στην τήξη αυτή και στην διασύνδεση των Κινεζικών εμπορικών δρόμων (BRI roads) με τα Ρωσικά λιμάνια του Αρκτικού. Το φαινόμενο αυτό από γεωπολιτικής απόψεως ενοποιεί την Ευρασία και αναιρεί πλήρως την χρησιμότητα του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού, δηλαδή του προνομιακού χώρου δράσης των ΗΠΑ. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για την Ρωσική Ομοσπονδία και για αυτόν τον λόγο έχει προσαρμόσει αρκετά από τα αμυντικά της συστήματα (δυνατότητες S-500 και ενισχυμένου πυροβολικού, πυρηνοκίνητα παγοθραυστικά-υποβρύχια) στο γεωγραφικό σύμπλεγμα του Αρκτικού Κύκλου, διαμορφώνοντας μία ενιαία και άρρηκτη Αρκτική Στρατηγική.

Αεροφωτογραφία πρώην Σοβιετικής Βάσης στο Rogachevo η οποία ανακαινίσθηκε στο πλαίσιο της Ρωσικής Αρκτικής Στρατηγικής. Από γεωσυστημικής απόψεως η βάση αυτή αποτελεί το Κέντρο Βάρους της Ρωσικής προβολής ισχύος στον Αρκτικό, καθώς ελέγχει το Ρωσικό Γενικό Αρχηγείο Βόρειου Στόλου, τον Πλωτό Πυρηνικό Σταθμό που πιθανότατα βρίσκεται κοντά στην νήσο Σαχαλίνη αλλά και τα ρωσικά συστήματα ενισχυμένου πυροβολικού συμπεριλαμβανομένων ραντάρ που βρίσκονται στις γύρω περιοχές (Alakourti, Naryan-Mar, Arkhangelsk).

Μετάφραση Σχόλιο Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: forcesnet.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube