Weather Icon
Ενεργειακά , ΗΠΑ , Κύπρος 7 Απριλίου 2020

Προβληματισμοί από ExxonMobil για γεώτρηση στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ

Προβληματισμοί από ExxonMobil για γεώτρηση στο τεμάχιο «10» της κυπριακής ΑΟΖ
Η ExxonMobil διατηρεί στο μικροσκόπιό της μαζί με τον εταίρο της, Qatar Petroleum, τις δύο γεωτρήσεις που προγραμμάτιζε για το καλοκαίρι στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αφήνει ανοικτό και το παράθυρο καθυστέρησης μέχρι και τις αρχές του 2021. Αυτό αναφέρουν στον «Φ» πηγές που συνδέονται με τις πολύπλοκες διαδικασίες προετοιμασίας των δύο γεωτρήσεων. Αν και έχει κλειδώσει γεωτρύπανο και είναι σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας, τα προβλήματα σε διεθνές επίπεδο πιθανόν να οδηγήσουν σε καθυστερήσεις. 
Ένα από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισε η ExxonMobil, είναι η άφιξη στην Κύπρο εξειδικευμένων στελεχών από τη βάση της στο Χιούστον του Τέξας. Το επιτελείο των γεωτρήσεων της ExxonMobil, όπως έγραψε και στο παρελθόν ο «Φ», είναι στη Λευκωσία και η απαγόρευση πτήσεων όπως και η ανάγκη 14ήμερης καραντίνας -ακόμα και αν έρθουν με ναυλωμένη πτήση- είναι κάποια από τα πιο εμφανή δεδομένα καθυστερήσεων.
Ήδη, η γεώτρηση στο τεμάχιο 4 του Λιβάνου βρίσκεται σε συνολικό βάθος 3.000 μέτρων, και προχωρά για να φτάσει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες στον στόχο που βρίσκεται στις 4.200 μέτρα. Στο γεωτρύπανο και τα πλοία υποστήριξης τηρούνται όλες οι απαραίτητες υγειονομικές προδιαγραφές για την προστασία των εργαζομένων από τον κορωνoϊό. Μεταξύ άλλων, έχει τροποποιηθεί και το πρόγραμμα αντικατάστασης πληρωμάτων, ώστε να μειωθούν και τα προβλήματα μεταφοράς του προσωπικού από άλλες χώρες, αλλά και της καθυστέρησης λόγω καραντίνας σε ξενοδοχείο που διαθέτει ο Λίβανος για τον σκοπό αυτό.
Το γεωτρύπανο Tungsten Explorer προβλέπεται ότι αμέσως μετά τη γεώτρηση στον Λίβανο, θα μετακινηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ και το γεγονός ότι βρίσκεται ήδη στην περιοχή ναυλωμένο από τις ENI-Total είναι και ένας από τους λόγους που οδηγούν την κοινοπραξία να αφήσει ως τελευταίο το σενάριο αναβολής των γεωτρήσεων
Στο μεταξύ, πρόωρα διέκοψε εργασίες και έβαλε πλώρη για το λιμάνι της Σινίφκης στις νότιες ακτές της Τουρκίας, τα ξημερώματα της Δευτέρας, το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, που πραγματοποιούσε παράνομη γεώτρηση στον στόχο «Λευκωσία-1» του τεμαχίου 8 στην κυπριακή ΑΟΖ από τις αρχές περασμένου Μαρτίου. Πρόκειται για σημείο, νότια του υποθαλάσσιου όρους «Ερατοσθένης» και στο άκρο του λεγόμενου περι-Ερατοσθένιου δακτυλίου. Η παράνομη γεώτρηση είχε σχεδιαστεί για να φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων. Το Yavuz και τα πλοία υποστήριξης Ertugrul Bey, Osman Bey και Orhan Bey, σύμφωνα με την παράτυπη Navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία στις 2 Μαρτίου, προβλεπόταν να αποχωρήσει στις 24 Μαΐου.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η πρόωρη αποχώρηση του Yavuz οφείλεται σε νέα αποτυχία της γεώτρησης. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την έκτη παράνομη τουρκική γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Πηγή: Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube