Weather Icon

Πρώην διπλωμάτης σκιαγραφεί πως θα γίνει η Τουρκία σπουδαία ξανά

Πρώην διπλωμάτης σκιαγραφεί πως θα γίνει η Τουρκία σπουδαία ξανά

Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων, να απελευθερώσει φυλακισμένους δημοσιογράφους και πολιτικούς κρατουμένους και να επιλύσει το Κουρδικό Ζήτημα, ώστε να βελτιώσει την επιρροή της στην περιοχή, ανέφερε την Πέμπτη ο Bruce Mabley, Καναδός πρώην διπλωμάτης στην Τουρκία.

”Ας ξεκινήσουμε επιλύοντας το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, αφήνοντάς το να μελετηθεί από την επιτροπή των σοφών”, δήλωσε ο Mabley.

Bruce Mabley photographed at Avesta Turkish-Kurdish restaurant in Montreal. June 20th 2016. (Photograph by Roger Lemoyne)

Η Τουρκία αρνείται συστηματικά τον θάνατο 1.5 εκατομμυρίων Αρμενίων κατά το διάστημα 1915-1923. Αναφέρει πως δεν ήταν γενοκτονία, προσθέτοντας πως πάρα πολλοί άνθρωποι δολοφονήθηκαν και από τις δύο πλευρές ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Ωστόσο, μετά την δυσαρέσκεια για την στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναγνώρισε επίσημα την γενοκτονία των Αρμενίων στις 29 Οκτωβρίου. 

”Ο αντίκτυπός της στις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής ήταν καταστροφικός δεδομένων των φιλοαρμενικών ομάδων πίεσης της εξουσίας, τόσο στο κρατικό, όσο και στο ομοσπονδιακό νομοθετικό σώμα” δήλωσε ο Mabley.

Ο πρώην διπλωμάτης ζήτησε επίσης την απελευθέρωση διπλωματών που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία.

”Απελευθερώστε τους δημοσιογράφους. Ας αφήσουμε τους Κινέζους να είναι ο βασικός κοσμιτής αυτής της τακτικής. Οι δημοσιογράφοι απειλούν την σταθερότητα του καθεστώτος όσο βρίσκονται στην φυλακή”, ανέφερε.

Η Τουρκία και η Κίνα είναι οι δύο χώρες που κρατούν τους περισσότερους δημοσιογράφους στην φυλακή ανά τον κόσμο. Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν πληγεί σκληρά από κυβερνητική καταστολή, η οποία ακολουθήθηκε μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν κλειστεί στην φυλακή και αρκετά κρίσιμα Μέσα Ενημέρωσης έχουν κλείσει.

Ο τερματισμός της σύγκρουσης με Κουρδικές ομάδες σε Τουρκία και Συρία θα υπονόμευε επίσης τις ενέργειες αυτονομιστικών ομάδων, ανέφερε ο Mabley.

”Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποτραπεί η ίδρυση ξεχωριστής χώρας, η οποία ονομάζεται Κουρδιστάν, θα ήταν να γίνουν έξυπνες παραχωρήσεις στο εκπαιδευτικό και γλωσσικό μέτωπο”, ανέφερε.

μετάφραση Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.ahvalnews.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube