Weather Icon

Προειδοποίηση Ρέτσου (ΣΕΤΕ) στον Μητσοτάκη: Ξεχάστε τη φετινή τουριστική σεζόν από το 2021 και…βλέπουμε!

Προειδοποίηση Ρέτσου (ΣΕΤΕ) στον Μητσοτάκη: Ξεχάστε τη φετινή τουριστική σεζόν από το 2021 και…βλέπουμε!

Ο Γιάννης Ρέτσος προειδοποίησε ορθά-κοφτά ότι η σεζόν χάθηκε για τον ελληνικό τουρισμό και θα πρέπει να κοιτάμε πλέον στο 2021

Απ’ όλες τις τηλεδιασκέψεις των τελευταίων ημερών περισσότερο προβλημάτισε τον πρωθυπουργό εκείνη με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ο Γιάννης Ρέτσος προειδοποίησε ορθά-κοφτά ότι η σεζόν χάθηκε για τον ελληνικό τουρισμό και θα πρέπει να κοιτάμε πλέον στο 2021.

Ο ίδιος μάλιστα δεν πιστεύει ότι η νέα χρονιά θα καταφέρει να ισοφαρίσει τις τρομαχτικές απώλειες της φετινής, ειδικότερα αν ο εφιάλτης της πανδημίας δεν ελεγχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και ακολουθήσει νέο κύμα εξάπλωσης του ιού το φθινόπωρο.
Η πιο ρεαλιστική εκτίμηση είναι πλέον ότι τις επιδόσεις των «χρυσών ετών» 2018-2019 θα καταφέρουμε να δούμε μόνον το 2022 όταν, κατά τα φαινόμενα, θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως το τοπίο στις διεθνείς μετακινήσεις.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο Ρέτσος δεν είναι συνήθης «καταστροφολόγος» που στο τέλος…διαψεύδεται ευχάριστα, αλλά και ούτε οπαδός των «ρεκόρ αφίξεων» Θεωρείται ένας μάνατζερ μετρημένος και ρεαλιστής.
Και με μεταπτυχιακό στα ξενοδοχειακά οικονομικά από το Cornell, είναι απολύτως αρμόδιος για να μιλάει.
Γι αυτό και οι επισημάνσεις του ελήφθησαν πολύ σοβαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ηδη το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται πρόγραμμα στήριξης «μαμούθ» για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά υπάρχει πάντα το αγκάθι των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» τα οποία κινδυνεύουν να κοκκινίσουν οριστικά και αποτελούν σχεδόν το 30% των επιχειρηματικών NPL’s που εξακολουθούν να διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιο τους ελληνικές τράπεζες ή έχουν πουληθεί σε ξένα funds.
Η θέση του ΣΕΤΕ είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να εξέλθει από την καραντίνα συντονισμένα, με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ταχύτητα, χωρίς το κάθε κράτος να κάνει το δικό του.
Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατόν να μπουν κανόνες στις μαζικές μετακινήσεις ώστε δειλά-δειλά να ξεμυτίσουν κι οι πρώτοι καλοκαιρινοί τουρίστες.
Δυστυχώς όμως η ατμομηχανή του τουρισμού θα αργήσει πολύ να πάρει μπρος.
Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πολίτες να μην κάνουν σχέδια για το καλοκαίρι. Και η γερμανική κυβέρνηση συνέστησε στους ηλικιωμένους να μείνουν σε καραντίνα έως το…τέλος του έτους!
Αν συνυπολογίσει κανείς ότι το 15% των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι Γερμανοί και από αυτούς το 40% συνταξιούχοι και άνω των 60 ετών, αντιλαμβάνεται κανείς ένα πρώτο μέγεθος απωλειών.
Σε ότι αφορά δε την Βρετανία, την Ιταλία και την Γαλλία που ακολουθούν αμέσως μετά σε αριθμό επισκεπτών, είναι τέτοιο το χάος με τον κορωνοιό που μόνο ταξίδια δεν σκέπτονται να προγραμματίσουν οι κάτοικοι τους…
Η τεράστια πληγή στον τουρισμό που άμεσα και έμμεσα συνεισφέρει στο 25% του ΑΕΠ απασχολεί έντονα το κυβερνητικό επιτελείο, γιατί συμπαρασύρει ως «παράπλευρες απώλειες» και άλλους ζωτικούς κλάδους, όπως η ακτοπλοία, οι αεροπορικές μεταφορές, τα καταστήματα εστίασης στα δημοφιλή θέρετρα, η οικοδομή, η εποχική αλιεία κλπ.
Αμεσα αναμένεται εξαγγελία πακέτου στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων που όμως μάλλον δεν είναι θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τις πρωτοφανείς απώλειες στην «βαριά βιομηχανία» της μεταμνημονιακής ελληνικής οικονομίας.

Για τη συνέχεια bankingNews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube