Διεθνή
Πως η Γερμανία εξόντωσε την μισή Ευρώπη σε μόλις 15 χρόνια με τη ΄Συνθήκη σταθερότητας’ και το σκληρό ΕΥΡΩ

Η ‘κατάκτηση της Ευρώπης’ από την Γερμανία επετεύχθη σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο, η Γερμανία επέτυχε την ενοποίηση της Δυτικής με Ανατολική γερμανία, κάνοντας καραμπόλα εκμετάλλευσης. Αφενός εκλεισε Ανατολικογερμανικές παραγωγικές εταιρίες και φτωχοποίησε 15 εκατομμύρια εργατικό δυναμικο, της Ανατολικής πλευράς (οι μισθοί των δυο περιοχών ακόμη και τωρα δεν εχουν εξισωθεί) ρίχνοντας το δικό της κόστος, και διευρυνοντας την αγορά της σε βαρος αλλων γερμανων!
Ανάπτυξη με απλήρωτες υποχρεώσεις πάνω απο 1 τρις!
Δεύτερον η Γερμανία αθέτησε την πληρωμή των πολεμικών της υποχρεώσεων προς τρίτες χώρες που αποφασίστηκαν στην ‘Potsdam Conference’ που εγινε τον Αυγουστο του 1945, ενώ αντίθετα οι άλλες χώρες που έχασαν τον πόλεμο, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία και Ιταλία πλήρωσαν τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλαν. Εκτιμάται ότι μόνο προς την Ελλάδα οι αποζημιώσεις που η Γερμανία αθέτησε να πληρώσει ανέρχονται περίπου σε 300 δις ΕΥΡΩ, δηλαδή 150% του Ελληνικού ΑΕΠ. Οι υποχρεώσεις αυτές έπρεπε να γίνουν άμεσα πληρωτέες από τη Γερμανία προς Ελλάδα και άλλες χώρες με την ενοποίηση (1990). Να σημειώσουμε εδώ ότι η Γερμανία δεν είχε πληρώσει ούτε τις πολεμικές αποζημιώσεις που όφειλε από τον …πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, τις οποίες η πτωχή πλην τίμια Ελλάς ‘κούρεψε’ κατά 50% από την Δυτική Γερμανία το 1952, ώστε να προικοδοτήσει τους χρεοκοπημένους Γερμανούς! Το μεγάλο κόλπο όμως της Γερμανίας ήταν το ΕΥΡΩ και η συνθήκη Νομισματικής Σταθερότητας!
Το τρίτο κόλπο: ΕΥΡΩ και η συνθήκη Νομισματικής Σταθερότητας!
Καθώς η Γερμανία έπρεπε να βρεί έναν τρόπο αφενός να ενσωματώσει τους Ανατολικο-Γερμανούς με ‘μισθούς γαλέρας’ στην νέα ‘διευρυμένη’ Γερμανία, αφετέρου να τσακίσει τις οικονομίες χωρών που κατάφερναν να κρατάνε ανταγωνιστικότητα με νομίσματα που διολίσθαιναν, όπως Γαλλία Ιταλία, Ισπανία, και να δημιουργήσουν μια νέα ‘τεράστια δεξαμενή’ με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και απεγνωσμένους προλετάριους, όπως ακριβώς έκανε λεηλατώντας την Ανατολική Γερμανία. Το κόλπο ήταν ο συνδυασμός ενός σκληρού νομίσματος (του ΕΥΡΩ) και 3 σαδιστικών όρων που θα βαφτίζονταν ευφημιστικά ‘Συνθήκη Σταθερότητας και…Ανάπτυξης’ (Stability and Growth Pact)! Το κόλπο σκέφτηκε ο Τέο Βάιγκελ (Theo Waigel) το τότε σιδερένιο χέρι των Γερμανικών πολυεθνικών και Υπουργος Οικονομικών του καγκελάριου Κόλ. Ο Βάιγκελ, επάξιος προκάτοχος του γνωστού Σόιμπλε, ηταν εκείνος που κατάφερε προς έκπληξη τότε της Παγκόσμιας κοινότητας να εκβιάσει τους Γάλλους και να επιβάλλει δια της σιδηράς πυγμής τους όρους αυτούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι πονηρό έχει η Συνθήκη ‘Σταθερότητας’;
Η συνθήκη βάζοντας εξωπραγματικά χαμηλούς όρους ‘μέγιστου ελλείματος προυπολογισμού’ (1%, και σε κρίση μεχρι 3%), σχεδόν μηδενικού πληθωρισμού και Χρέους προς ΑΕΠ όχι πάνω από 60%, έβαζε όλη την Ευρώπη σε μια διπλή μέγγενη. Αφενός πίεζε τις χώρες της ΕΕ με παραδοσιακά χαλαρά νομίσματα όπως Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, σε χρεοκοπία, αφετέρου εισήγαγε έτσι ‘δια πυρός και σιδήρου’ εξωπραγματικά κριτήρια ώστε να τις θέσει υπό τον μακροοικονομικό έλεγχο της ισχυρής Γερμανίας τις οικονομίες τους, κάτι που επέτυχε.
Πριν το ΕΥΡΩ Γαλλία-Ιταλία-Ισπανία αναπτύσσονταν γοργά
Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία είχαν καταφέρει να υποτιμούν κατά μέσο όρο το νόμισμά τους ετησίως κατά 3,8% , 9,1% και 7,3% αντίστοιχα, κατά την περίοδο 1973-1995, επιτυγχάνοντας ετσι να έχουν ζωηρή εγχωρια παραγωγή και ανταγωνιστικό κόστος. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων εθνών (UN Conference on Trade and Development -UNCTAD) ενώ στην περίοδο 1970-2000, η Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία υπερδιπλασίασαν τις βιομηχανική τους παραγωγή (Ιταλία από 112 σε 289 δις δολάρια, Γαλλία 122 σε 245, Ισπανία από 58 σε 149 δις δολάρια) σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη Γερμανία που ειχε μολις 50% αύξηση (από 368 σε 550δις μόνο) η κατάσταση άλλαξε αρδην, με το ΕΥΡΩ και την ‘συνθηκη σταθερότητας’!
Μετα το ΕΥΡΩ- ‘σύμφωνο σταθερότητας’, όλα τα οφέλη στην Γερμανία μόνο!
Με την ένταξη στο ΕΥΡΩ και με την επιβολή των Γερμανικών κριτηρίων ‘Σταθερότητας’ όχι μόνο χρεοκόπησαν οι εσωτερικές αγορές της Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας, αλλά και οι βιομηχανίες των χωρών αυτών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε μόνο ότι όχι μόνο η Γερμανική παραγωγή αυξήθηκε ουσιαστικά ενώ εκείνη Γαλλίας-Ιταλίας-Ισπανίας μεταβλήθηκε οριακά ή μειώθηκε. Η παραγωγή της Ιταλίας έπεσε στην περίοδο ΕΥΡΩ 2000-2014 απο 289 σε 257 δις δολάρια, της Γαλλίας ανέβηκε μόλις 11% (από 245 στα 267 δις) και της Ισπανίας έπεσε από 149 σε 134 δις! Αντίθετα της Γερμανίας αυξήθηκε από 550 σε 680 δις ΕΥΡΩ! Η Γερμανία έτσι κατάφερε να παραμείνει 4η βιομηχανική χώρα στον κόσμο, ενώ η Γαλλία είναι πλέον 7η , η Ιταλία 8η και η Ισπανία…15η χάνοντας πολλές ανταγωνιστικές θέσεις η καθεμία!
Συμπέρασμα
Η Γερμανία κατάφερε αφενός με την αθέτηση των συμβατικών της υποχρεώσεων, να μην πληρώσει αποζημιώσεις τρισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ προς τρίτες χώρες, χρηματοδοτώντας με υποχρεώσεις έναντι όλων μας την ανάπτυξή της, αφετέρου με το σκληρό νόμισμα ΕΥΡΩ και τις συνθήκες σταθερότητας που επέβαλε, όχι μόνο κατάφερε την εκμετάλλευση εκατομμυρίων άλλων Γερμανών, αλλα και τη φτωχοποίηση της μισής Ευρώπης.
Τελικά το ‘Γερμανικό σύστημα’ πέτυχε, δια της μεθόδου του κανιβαλισμού, εξοντώνοντας δηλαδή όλους εμάς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους!
Κωνσταντίνος Βέργος
Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία

Διεθνή
Μάθημα για τον χειρισμό drone στα σχολεία της Ρωσίας
Τα drones χρησιμοποιούνται σε σημαντικό βαθμό και από τις δύο εμπόλεμες δυνάμεις, την Ουκρανία και τη Ρωσία, με την δεύτερη να ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα εγχειρίδιο για τον τρόπο χειρισμού τους.

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που διεξάγονται οι σύγχρονες συγκρούσεις, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να «φωτίζεται» ιδιαίτερη η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκάφων.
Τα drones χρησιμοποιούνται σε σημαντικό βαθμό και από τις δύο εμπόλεμες δυνάμεις, την Ουκρανία και τη Ρωσία, με την δεύτερη να ετοιμάζεται να συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα εγχειρίδιο για τον τρόπο χειρισμού τους.
Το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας ενέκρινε στις 30 Απριλίου σχολικό βιβλίο που υπογράφει η κατασκευάστρια εταιρεία drones Geoscan, η οποίη βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την Prosveshcheniye, τον μεγαλύτερο εκδότη σχολικών βιβλίων της Ρωσίας. Το εγχειρίδιο θα δισάσκεται στην στην 8η και 9η τάξη των σχολείων στη Ρωσία.
Στο μεταξύ, ίδρυμα για την πνευματική ανάπτυξη, με επικεφαλής τη μικρότερη κόρη του Πούτιν, Κατερίνα Τιχόνοβα, έχει αποκτήσει μερίδιο 10% στην Geoscan, σύμφωνα με το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Verstka τον Νοέμβριο του 2023.
Το εγχειρίδιο συντάχθηκε στο πλαίσιο ενός σχεδίου στη Ρωσία για την εκπαίδευση 1 εκατομμυρίου χειριστών drones σε πάνω από 500 σχολεία και 30 πανεπιστήμια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την Moscow Times.
Ήδη τα τελευταία δύο χρόνια χιλιάδες φοιτητές πανεπιστημίου στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη παρακολουθούν μαθήματα χειρισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αντόστοιχα, μαθητές μεγαλύτερων τάξεων έχουν επίσης διδαχθεί τις βασικές δεξιότητες χειρισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Ο Μιχαήλ Λούτσκι, που συμμετέχει στη συγγραφή του εγχειριδίου, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι οι οδηγίες είναι σαφείς και έτοιμες για εφαρμογή καθώς βασίζονται σε υλικό που έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες. Πρόσθεσε ότι σε έναν κόσμο υψηλής τεχνολογίας, οι μαθητές πρέπει να μάθουν «εφαρμοσμένες γνώσεις και δεξιότητες».
Το βιβλίο χωρίζεται σε έξι κεφάλαια με ύλη που καλύπτει μια γενική εισαγωγή στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τις κατηγορίες και τη δομή των drones, τα ηλεκτρονικά τους εξαρτήματα και τα βασικά του χειροκίνητου χιερισμού. Προβλέπεται να καλυφθεί σε 34 ώρες μελέτης.
Το σχολικό εγχειρίδιο έρχεται σε μια περίοδο που η Ρωσία παράγει drones με γοργούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμηθεύτηκε από το Ιράν. Ταυτόχρονα, έχει αναπτύξει σημαντικά την εγχώρια παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως και η Ουκρανία.
Η ένταξη του εγχειριδίου στα σχολεία αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης της ρωσικής κοινωνίας.
Διεθνή
Θέλουν με… ταύρους να χτυπήσουν την Ταυρίδα! Για την καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας θέλουν οι Ουκρανοί τους γερμανικούς πυραύλους Taurus
Ουκρανικές πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, οι υπερηχητικοί γερμανικοί πύραυλοι να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στη στρατηγικής σημασίας

Κάπου 50.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο Σούμι, στην βορειοανατολική Ουκρανία και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν ολομέτωπη επίθεση, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.
Ήδη, ο πρόεδρος Ζελένσκι ακύρωσε την προγραμματισμένη συμμετοχή του στη σημερινή τελετή απονομής στο Ααχεν, του Βραβείου Καρλομάγνου στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και υποχρεώθηκε να επιστρέψει απευθείας, από το Βερολίνο στο Κίεβο.
Στο Βερολίνο, ο Ζελένσκι φαίνεται πάντως να πήρε το πράσινο φως για την παράδοση στην Ουκρανία δεκάδων πυραύλων κρουζ Taurus, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις , βαθιά στο ρωσικό έδαφος. «Είναι καλό νέο ότι ήρθησαν οι περιορισμοί στη χρήση των πυραύλων», γράφει η εφημερίδα Kyiv Independent .
Ουκρανικές πηγές αφήνουν ανοικτό μάλιστα το ενδεχόμενο, οι υπερηχητικοί γερμανικοί πύραυλοι να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στη στρατηγικής σημασίας Γέφυρα της Κριμαίας. «Η γέφυρα, που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία, αποτελεί για τους Ουκρανούς, σύμβολο κατοχής και σημαντική οδό ανεφοδιασμού για τα ρωσικά στρατεύματα», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Το καλύτερο δυτικό όπλο
Η Ουκρανία έχει επιτεθεί στη γέφυρα αρκετές φορές, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να την καταστρέψει ολοσχερώς.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι πύραυλοι Taurus θα μπορούσαν να το πετύχουν. «Ο Taurus είναι το καλύτερο οπλικό σύστημα στα δυτικά οπλοστάσια για την καταστροφή γεφυρών», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα όπλων Φάμπιαν Χόφμαν, στην Kyiv Independent .
Η κατασκευάστρια εταιρεία των Taurus, MBDA Germany, εξέφρασε επίσης την προθυμία να αναλάβει δράση, σε δήλωσή της που δημοσιεύτηκε στην ουκρανική εφημερίδα. «Παρακαλούμε να είστε βέβαιοι ότι η MBDA είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη γερμανική κυβέρνηση και την Ουκρανία με την απαραίτητη εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη, μόλις ληφθεί πολιτική απόφαση», ανέφερε η εταιρεία.
Οι κινήσεις αυτές πάντως έχουν σημάνει συναγερμό στη Μόσχα, που δεν θα διστάσει να απαντήσει σκληρά, ειδικά αν επιχειρηθεί ουκρανική επίθεση με Taurus στην γέφυρα της Κριμαίας.
Προς το παρόν πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε νέα Ρωσο-Ουκρανική συνάντηση, την προσεχή Δευτέρα, στην Κωνσταντινούπολη. «Η ρωσική αντιπροσωπεία είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα υπόμνημα που καθορίζει τη θέση της Μόσχας σχετικά με όλες τις πτυχές μιας αξιόπιστης υπέρβασης των βαθύτερων αιτιών της κρίσης».
Η Ουκρανία συμφώνησε να συναντηθεί ξανά με τους διαπραγματευτές της Μόσχας, αλλά θέλει πρώτα να δει τους ρωσικούς όρους ειρήνης, όπως έγραψε στο Χ, ο υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ούμεροφ.
«Γραπτή δέσμευση»
Για να καθίσει η Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πούτιν θέλει μια» γραπτή δέσμευση» από τις κύριες χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία, να μην επεκτείνουν το ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, σύμφωνα με ρωσικές «διαρροές».
Το θέμα προφανώς δεν είναι καινούργιο, αλλά η μέθοδος είναι καινούργια: Για πρώτη φορά, το Κρεμλίνο «διαρρέει» πέρα από τα όρια και την εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων, το αίτημα για γραπτή δέσμευση σε ένα αποφασιστικό στρατηγικό σημείο.
«Μια οριστική και βιώσιμη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι δυνατή μόνο μέσω της πλήρους και μη αναστρέψιμης εξάλειψης των βαθύτερων αιτιών της», δήλωσε στο Tass η επικεφαλής του Τμήματος Συνεργασίας με την Αφρική του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τατιάνα Ντοβγκαλένκο.
«Χρειαζόμαστε αξιόπιστες, νομικά δεσμευτικές συμφωνίες, μηχανισμούς που εγγυώνται τα εθνικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας και της αποτροπής της επανέναρξης της κρίσης», δήλωσε η Ντοβγκαλένκο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής από διπλωματικές πηγές στη Μόσχα, στις ρωσικές απαιτήσεις περιλαμβάνεται «η ουδετερότητα της Ουκρανίας, καθώς και ο αποκλεισμός ένταξης στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας, της της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών»
Η Μόσχα αξιώνει επίσης την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων και την επίλυση της διαμάχης για τα» παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, σε ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η υπόσχεση στον Γκορμπατσόφ
Οι όροι της Μόσχας για το ΝΑΤΟ ,δεν έχουν μόνο πολιτική αλλά και συμβολική αξία: ο Πούτιν θέλει να καταγραφεί γραπτώς η υπόσχεση που δόθηκε το 1989 στον τελευταίο Σοβιετικό ηγέτη, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ- η οποία αργότερα αθετήθηκε- να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ «ούτε κατά μία ίντσα», προς την Ανατολή. «Δεδομένου ότι η διεύρυνση αποτέλεσε το έναυσμα και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα απαιτεί τώρα να μην υπάρχουν άλλες ασάφειες», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Η επιμονή της Μόσχας άλλωστε, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, έχει επίσης συμβολική αξία: Η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και με αυτόν τον τρόπο, ο Πούτιν σηματοδοτεί ότι η ειρήνη δεν μπορεί να είναι μόνο με την Ουκρανία, αλλά με την Ατλαντική Συμμαχία στο σύνολό της.
Τα σύνορα του ΝΑΤΟ
ΟΙ Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν πάντως να ενισχύσουν τα βορειοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, ειδικά στη Βαλτική. «Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο από τις χώρες της Βαλτικής και της Σκανδιναβικής χερσονήσου για να παρακινήσουν τους Αμερικανούς να αναλάβουν το ρίσκο, με την έννοια ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή. Αλλά όλα είναι πολύ μπερδεμένα», σημειώνουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες. «Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι με απροσδιόριστες εξελίξεις, μάλιστα οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στα φινλανδικά σύνορα. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να καταλάβουμε εάν οι πράξεις θα ακολουθήσουν τα λόγια. Αλλά εδώ επιστρέφουμε στον Τραμπ. Για ποιον Τραμπ μιλάμε; Εκείνου που ήθελε να εγκαταλείψει την Ευρώπη, μεταφέροντας ανθρώπους και πόρους αλλού, ή εκείνου που υποστηρίζει τη θέση των δυτικών χωρών της Βαλτικής και της Σκανδιναβικής χερσονήσου;», διερωτώνται οι διπλωμάτες.
Ποια θέση θα επικρατήσει; Όπως λένε χαρακτηριστικά, «αυτή που φαίνεται να επικρατεί είναι αυτή του συμβούλου που βγαίνει τελευταίος από το Οβάλ Γραφείο».
Διεθνή
«Κομμουνιστικό κίνδυνο» από τους Κινέζους φοιτητές βλέπει η κυβέρνηση Τραμπ και ανακαλεί τις βίζες
Η Κίνα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της έπειτα από τη σχετική ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Αντιδρά το Πεκίνο στο σχέδιο Τραμπ να ανακαλέσει τις βίζες των Κινέζων φοιτητών και κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιδιώξει περισσότερο εποικοδομητική στάση προς την κατεύθυνση σταθερών διμερών σχέσεων.
Η Κίνα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της έπειτα από τη σχετική ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.
Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν ιδεολογικούς λόγους και ζητήματα ασφαλείας ως «πρόφαση» για την απόφασή τους, κάτι που πλήττει τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των φοιτητών μας, δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον θα ανακαλέσει «επιθετικά» τις βίζες που έχουν χορηγηθεί σε φοιτητές από την Κίνα.
The U.S. will begin revoking visas of Chinese students, including those with connections to the Chinese Communist Party or studying in critical fields.
— Secretary Marco Rubio (@SecRubio) May 28, 2025
Το ΥΠΕΞ θα «συνεργαστεί με το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας για να ανακληθούν επιθετικά οι βίζες Κινέζων φοιτητών», ιδίως όσων «συνδέονται με το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα» ή «σπουδάζουν σε κρίσιμα πεδία», τόνισε ο Ρούμπιο.
Πάνω από 277.000 Κινέζοι ήταν εγγεγραμμένοι σε αμερικανικά πανεπιστήμια κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Τον αριθμό τους ξεπέρασαν αποκλειστικά –για πρώτη φορά εδώ και χρόνια– οι φοιτητές και φοιτήτριες από την Ινδία, σύμφωνα με έκθεση του Institute of International Education (IIE) εγκεκριμένη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα3 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία