REAL TIME |

Weather Icon

Πώς απέτρεψαν οι Ένοπλες Δυνάμεις την είσοδο χιλιάδων προσφύγων – Όλα τα μέτρα σε Έβρο και νησιά

Πώς απέτρεψαν οι Ένοπλες Δυνάμεις την είσοδο χιλιάδων προσφύγων – Όλα τα μέτρα σε Έβρο και νησιά

Το ΓΕΕΘΑ δίνει στη δημοσιότητα όλα τα μέτρα, τις δράσεις και τις επιχειρήσεις που έγιναν στον Έβρο και τα νησιά στη μάχη της αποτροπής.

Για περισσότερο από έναν μήνα οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα στον Έβρο (κυρίως) αλλά και στα νησιά την προσπάθεια της Τουρκίας να σπρώξει χιλιάδες παράνομους μετανάστες στη χώρα μας. Αυτή την υβριδική, ασύμμετρη απειλή όπως εύστοχα χαρακτηρίστηκε.

Σχέδιο υπήρχε, εφαρμόστηκε, ενώ με σειρά δράσεων και επιχειρήσεων οι Ένοπλες Δυνάμεις – με τη συνδρομή της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Frontex – αντέδρασαν άμεσα και απέτρεψαν την παράνομη είσοδο μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.

Το ΓΕΕΘΑ δίνει στη δημοσιότητα όλα τα μέτρα, τις δράσεις και τις επιχειρήσεις που έγιναν στον Έβρο και τα νησιά στη μάχη της αποτροπής. Μετακινήθηκαν δυνάμεις, στήθηκαν εμπόδια, χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα μέσα , όπως το όχημα – ανεμιστήρας, έγιναν πτήσεις από drones για την επιτήρηση και τις κινήσεις των μεταναστών, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές βολές στα φυλάκια και στα σύνορα για να τεθεί σε ετοιμότητα ο Στρατός,.

Να ποια ήταν όλα τα μέτρα αποτροπής των μεταναστευτικών ροών και συγκεντρώσεων:

-Μετακινήσεις δυνάμεων

Άμεσα κινητοποιήθηκε, μετακινήθηκε και διατέθηκε επιπλέον προσωπικό του Στρατού Ξηράς και τμήματα Ειδικών Δυνάμεων για την αύξηση της συχνότητας των περιπολιών και την οργάνωση επιπλέον παρατηρητηρίων.

Αναπτύχθηκαν επιπλέον μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού στο Ανατολικό Αιγαίο, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ήδη ανεπτυγμένες ελαχιστοποίησαν τη δυνατότητα διέλευσης οποιουδήποτε σκάφους.

-Ιπτάμενα μέσα και drones στη μάχη της επιτήρησης

Ιπτάμενα μέσα και των τριών Κλάδων των ΕΔ χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων εναέριας επιτήρησης, καθώς και για τη μεταφορά δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.

-Στήθηκαν αποτρεπτικά εμπόδια, μπήκαν προβολείς

Ενισχύθηκαν τα υφιστάμενα αποτρεπτικά εμπόδια στον Έβρο και άμεσα επιδιορθώθηκαν ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Σε συνεργασία με τοπικούς φορείς αλλά και με την βοήθεια και την προσφορά ιδιωτών, δημιουργήθηκαν επιπλέον εμπόδια και νέες θέσεις κάλυψης κατά μήκος των χερσαίων συνόρων, για την απαγόρευση της παράνομης εισόδου στη Χώρα. Ειδικά το Μηχανικό του Στρατού Ξηράς συνέβαλε σημαντικά σ’ αυτό το πεδίο.

Τόσο η επισκευή όσο και η δημιουργία νέων εμποδίων υπήρξε διαρκής – τονίζει το ΓΕΕΘΑ – ανεξαρτήτως ώρας και το εξειδικευμένο προσωπικό των συνεργείων υπερέβαλε εαυτόν, ολοκληρώνοντας εργασίες σε συντομότατο χρονικό διάστημα και πολλές φορές σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες (υπό τη ρίψη καπνογόνων, συγκολλήσεις σε συνεργεία βραδινές ώρες). Σε συνεργασία τέλος με την ΔΕΔΔΗΕ, τοποθετήθηκαν προβολείς στο φράχτη και στο δάσος ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ για τον φωτισμό της περιοχής ως μέτρο αποτροπής και ελέγχου.

-Πρωτότυπα μέσα και οχήματα

Στην περιοχή του Έβρου έχουν αποσταλεί και έχουν χρησιμοποιηθεί με αποτελεσματικότητα εξειδικευμένα πρωτότυπα μέσα και υλικά (όχημα με ανεμιστήρα, οχήματα με μεγάφωνα, ερπυστριοφόρα πυροσβεστικά οχήματα, αυτοσχέδια εργαλεία απομάκρυνσης αντικειμένων από το φράχτη), τα οποία διευκολύνουν τα τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. στην εκπλήρωση της αποστολής τους .

Πρέπει να σημειωθεί μεταξύ άλλων, ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας [ΕΛ.ΑΣ. – Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ)] που ενεργεί στο Δάσος των ΚΑΣΤΑΝΕΩΝ, καθημερινά γίνεται μάρτυρας αλλά και καταγράφει την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που συντελείται στην περιοχή καθώς και των φθορών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μέσα που προκαλούνται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων (ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το κόστος των φθορών σε στρατιωτικά μέσα και εγκαταστάσεις ανέρχεται έως τώρα στο ποσό των 65.000 € περίπου).

Ταυτόχρονα, προσωπικό και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων βοηθούν στη δημιουργία υποδομών για την υποστήριξη του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ και του ΠΣ. Το προσωπικό και τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρέχουν υποστήριξη στο ΛΣ/ΕΛΑΚΤ ως προς την εξαγγελθείσα απαγόρευση Ναυσιπλοΐας για τη δια θαλάσσης αντιμετώπιση παράνομων μεταναστευτικών ροών. Από την εξαγγελία υπενθυμίζεται ότι εξαιρείται πάσης φύσεως νόμιμη εμπορική δραστηριότητα καθώς και οι μονάδες της FRONTEX.

-Οι Εκπαιδευτικές βολές

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρουσίας του προσωπικού στα σύνορα και σε συνδυασμό με τη επιχειρησιακή εκπαίδευση, διεξάγονται εκπαιδευτικές βολές ημέρα και νύκτα στην παρέμβριο περιοχή και στα νησιά.

Όπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να ελέγχουν την κατάσταση, να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να υλοποιούν δράσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενεργειών της γείτονος χώρας και στην εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολι

ΠΗΓΗ: in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube