Weather Icon
Ρωσία , Υγεία 1 Απριλίου 2020

Πώς αντιμετωπίζει η Ρωσία τον κορονοϊό

Πώς αντιμετωπίζει η Ρωσία τον κορονοϊό

Andrei Kolesnikov, senior fellow και πρόεδρος του προγράμμματος ρωσικής εγχώριας πολιτικής και πολιτικών θεσμών στο Carnegie Moscow Centre

Από τον Vladimir Putin ήδη, οι ρωσικές κυβερνήσεις προσπαθούν με κάθε τρόπο να δώσουν έμφαση στο ότι έχουν τα πάντα υπό έλεγχο. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες προφανείς αντιφάσεις στην επίσημη ανταπόκριση. Eνώ οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τις αθλητικές εκδηλώσεις και έκλεισαν θέατρα, μουσεία, σχολεία και πανεπιστήμια, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι αναφορικά με τις προετοιμασίες για την 75η παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία και τις δημόσιες εκδηλώσεις με τις οποίες τιμώνται οι οικογένειες των μελών που πολέμησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προχωράει με τις εαρινές προκλήσεις για την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι ο κορονοϊός θα πλήξει με κάποιον τρόπο το στοίχημα του Putin για παράταση της θητείας του. Στο μεταξύ, υπάρχουν πρόωρες ενδείξεις ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις για να τονώσει την οικονομία. Η κρίση δίνει στο Κρεμλίνο μια αδιαμφισβήτητη δικαιολογία για επερχόμενες οικονομικές δυσκολίες στους επόμενους μήνες: περαιτέρω πτώση στα εισοδήματα των νοικοκυριών ή κάμψη του ποσοστού ανάπτυξης του ΑΕΠ αποτελούν ασφαλώς αποτέλεσμα της πανδημίας, όχι του σκληρωτικού πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας.

Είναι αυτό αναβίωση του Τσερνόμπιλ; Η κυβέρνηση λέει ψέματα για τον αριθμό των Ρώσων που έχουν μολυνθεί;

Tatiana Stanoyava, non resident scholar στο Carnegie Moscow Center και ιδρυτής του R. Politik, μιας εταιρείασ πολιτικών αναλύσεων

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι να υποπτευθεί κανείς ότι η ίδια η κυβέρνηση πιθανότατα δεν έχει ακριβή στοιχεία για την εξάπλωση του κορονοϊού στη Ρωσία. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, όλα τα τεστ για τον κορονοϊό παρασκευαζόταν σε ένα μόνο εργοστάσιο στη Σιβηρία. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το τεστ δεν ήταν αρκετά “ευαίσθητο” ώστε να εντοπίζει όλες τις θετικές περιπτώσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι ένας αριθμός κρουσμάτων μπορεί να έχει χαθεί. Η διενέργεια τεστ αναμένεται να αυξηθεί, κάτι που θα παράσχει λογικά μια πιο ακριβή εικόνα.

Ελλείψει απτών στοιχείων ότι η πραγματική κατάσταση προσεγγίζει τα επίπεδα κρίσης που παρατηρήθηκαν σε έντονα πληγείσες χώρες αλλού στον κόσμο, οι αρχές χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα στοιχεία για να δείξουν ότι έχουν τα πράγματα υπό έλεγχο. Είναι εμφανής η επιθυμία του Κρεμλίνου να βάλει μια αισιόδοξη νότα στην κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, η σύγχρονη Ρωσία δεν είναι η Σοβιετική Ένωση. Ακόμη και στη Ρωσία, οι άνθρωποι έχουν πληθώρα εναλλακτικών έναντι των ελεγχόμενων ΜΜΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρχές δεν θα προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν και να στρεβλώσουν τις πληροφορίες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η απόφαση να επαναπροσδιοριστεί η αιτία θανάτου μιας ηλικιωμένης γυναίκας που είχε βγει θετική στον ιό, ως θρόμβωση αίματος. Για την ώρα, διεξάγεται ένας πόλεμος πληροφοριών για το πώς να χαρακτηριστεί η πραγματική κατάσταση, με τις αρχές να προσπαθούν να υποτιμήσουν την απειλή και τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, εμπειρογνώμονες και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης να αμφισβητούν αυτή την προσέγγιση.

Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί την κρίση ως μια ευκαιρία να καταγράψει νίκες στον τομέα της προπαγάνδας;

Alexander Baunov, senior fellow στο Carnegie Moscow Centre και αρχισυντάκτης του carnegie.ru

Το επίκεντρο της πανδημίας έχει τώρα εξαπλωθεί από την Κίνα στις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες. Καθώς καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι από τον κορονοϊό στην Ιταλία πλέον και όχι στην Κίνα, η μάχη εναντίον του ιού έχει φτάσει να αντιπροσωπεύει έναν ανταγωνισμό πολιτικών συστημάτων. Ποιο σύστημα είναι πιο αποτελεσματικό σε τέτοιες περιστάσεις: της Κίνας ή της δημοκρατικής Δύσης;

Αυτός ο ανταγωνισμός βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο αλλά χάρη στην απόφαση του Putin να επεκτείνει την κυριαρχία του, ουσιαστικά κάνει μια τελική επιλογή υπέρ του αυταρχισμού και αποδεικνύοντας ότι επενδύει σταθερά στη νίκη αυτού του συστήματος.

Ο Ρώσος ηγέτης είναι επίσης ορκισμένος πιστός των συμμαχιών από ανάγκη. Αυτή είναι η τακτική που επέλεξε στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και προσπάθησε να επιδιώξει κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Τέτοιες συμμαχίες δεν βασίζονται στο να φέρουν τη Ρωσία στο επίπεδο των δυτικών προτύπων, αλλά μάλλον στην ύπαρξη ενός αδιαμφισβήτητου κοινού εχθρού. Αυτή τη στιγμή εχθρός είναι ο κορονοϊός.

Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι έτοιμες για την ανάπτυξη της soft power. Ενώ οι χώρες της ΕΕ κλείνουν τα σύνορά τους η μία μετά την άλλη, και οι κάποτε πανίσχυρες Βρυξέλλες βρίσκονται αντιμέτωπες με εσωτερικά προβλήματα, οι μπαμπούλες των δυτικών ΜΜΕ -Κίνα, Ρωσία και Κούβα- στέλνουν ιατρική βοήθεια στην Ιταλία.

Για χώρες που θα ήθελαν να δουν την τρέχουσα παγκόσμια τάξη να αναθεωρείται υπέρ τους, η πανδημία είναι μια ευκαιρία να μεταρρυθμιστεί αυτή η τάξη. Αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται ασφαλώς από το να συνεχίσουν οι Δυτικοί ηγέτες να είναι κατώτεροι των περιστάσεων και να επιτρέψουν την πανδημία να ξεφύγει από τα χέρια τους. Ποια πλευρά θα επικρατήσει κάθε άλλο παρά ξεκάθαρο είναι: η μάχη δεν έχει τελειώσει.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegie.ru/commentary/81351

Πηγή: Κάπιταλ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube