REAL TIME |

Weather Icon
Οικονομία & Αγορές 14 Απριλίου 2020

Πόλεμος ξενοδόχων με τουρ οπερέιτορ σε πέντε μέτωπα

Πόλεμος ξενοδόχων με τουρ οπερέιτορ σε πέντε μέτωπα

Σκληρό παζάρι για την επανεκκίνηση του τουρισμού μετά την πανδημία. Η ταμπακέρα, τι ζητούν οι ξένοι όμιλοι και η γραμμή άμυνας των ξενοδόχων. Η μάχη τιμών που κρίνει το μέλλον του ελληνικού τουρισμού στην επόμενη πενταετία. 

Στα όρια της εμπόλεμης κατάστασης οδηγούνται οι σχέσεις των Ελλήνων ξενοδόχων με τους ξένους τουρ οπερέιτορ με αφορμή το σκληρό μπρα ντε φερ των δύο πλευρών για τους όρους με τους οποίους θα επιχειρηθεί η επανεκκίνηση του τουρισμού. 

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» τείνουν να εξελιχθούν σε «μητέρα των μαχών», καθώς η ταμπακέρα δεν αφορά μόνο τη διάσωση μέρους των εσόδων της φετινής τουριστικής περιόδου, αλλά και τη διαμόρφωση των κανόνων του παιχνιδιού για τα αμέσως προσεχή χρόνια. Το σκληρό παζάρι διεξάγεται γύρω από έναν «κουμπαρά» δεκάδων δισ. ευρώ ο οποίος αντιστοιχεί στα έσοδα από τον τουρισμό σε βάθος τριετίας (αισιόδοξο σενάριο) έως πενταετίας. Περίοδος η οποίος εκτιμάται πως θα απαιτηθεί προκειμένου η ταξιδιωτική αγορά επιστρέψει σε μεγέθη προ της πανδημίας Covid-19. 

Μιλώντας χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο Αλέξανδρος Βασιλικόςπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), τα είπε σχεδόν όλα. Αρχικά χαρακτήρισε «απογοητευτική» την τοποθέτηση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία προέτρεπε τους Ευρωπαίους να μη βιαστούν να κάνουν κρατήσεις για το φετινό καλοκαίρι. Ενδεικτικό, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ, των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για κρίσιμα θέματα που συνδέονται άμεσα με την επανεκκίνηση του τουρισμού. Από τους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να τηρούνται σε όλους τους κρίκους που συγκροτούν την αλυσίδα της παροχής τουριστικών υπηρεσιών μέχρι την αρχιτεκτονική και τους βασικούς «παίκτες» που θα καταφέρουν να επιβιώσουν στους χώρους των αερομεταφορών, των τουρ οπερέιτορ και των online ταξιδιωτικών γραφείων (OTAs). Των παικτών, δηλαδή, που είναι οι βασικοί συνομιλητές (σ.σ. συνεργάτες ή αντίπαλοι ανάλογα με τη συγκυρία) των ξενοδόχων. 

Ο Α. Βασιλικός φρόντισε, ταυτόχρονα, να τοποθετήσει τον πήχη των φετινών προσδοκιών σε ιδιαίτερα χαμηλό ύψος αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας θα είναι σταδιακή, αργή και βασανιστική».

Στο περιθώριο της συζήτησης για τα πρωτόκολλα επανεκκίνησης του τουρισμού, ωστόσο, Έλληνες ξενοδόχοι και ξένοι τουρ οπερέιτορ επιδίδονται σε ένα σκληρό αγώνα μπρα ντε φερ πέντε γύρων. Μια κόντρα, στην οποία οι Έλληνες ξενοδόχοι  δεν είναι αυτοί που έχουν το πάνω χέρι.

για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube