REAL TIME |

Weather Icon

Πισώπλατη μαχαιριά από την Αλβανία – Μεταφορά 30000 μεταναστών σε Βόρεια Ήπειρο από Τουρκία- Πιθανόν και πρώην ISIS

Πισώπλατη μαχαιριά από την Αλβανία – Μεταφορά 30000 μεταναστών σε Βόρεια Ήπειρο από Τουρκία- Πιθανόν και πρώην ISIS

Ρωσικές πηγές επαναφέρουν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σε αλβανικά ΜΜΕ σχετικά με τη μυστική συμφωνία Ερντογάν – Ράμα για μεταφορά 30.000 προσφύγων και μεταναστών από Τουρκία στη νότια Αλβανία, σύμφωνα με το «Έθνος». Επίσης, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» υπάρχει συμφωνία να γίνει η Αλβανία τόπος υποδοχής και αποκατάστασης πρώην μαχητών του ISIS που επιστρέφουν από τον πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ. Σερβικές πηγές αναφέρουν πως Αλβανοί και Κοσοβάροι έχουν ενταχθεί στην ISIS από το 2012.

Όπως αναφέρει το «Έθνος», στο αλβανικό «Top Channel» αναφέρθηκε ότι έχει ξεκινήσει από την περασμένη χρονιά μυστικά και ολοκληρώνεται για κατασκευή κέντρων υποδοχής με τουρκική χρηματοδότηση σε Αργυρόκαστρο (5000), Κορυτσά (5000), Άγιοι Σαράντα (1000).

Η αρχική ιδέα ήταν για κέντρα υποδοχής, τώρα πλέον γίνεται λόγος για μόνιμη εγκατάσταση σε αγροτικές κατοικίες και νέους οικισμούς ειδικού σκοπού.

Το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη απευθυνθεί σε δήμους στη νότια Αλβανία αναζητώντας προτάσεις για χώρους.

Το «Πρώτο Θέμα» αναφέρει πως δημιουργεί ερωτηματικά η πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης να δεχτεί στο έδαφός της πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία και να τους εγκαταστήσει σε περιοχές όπου διαβιοί η ελληνική εθνική μειονότητα, στο νότιο τμήμα της χώρας και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.

Πρόσφατα, Τίρανα και Αγκυρα υπέγραψαν σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, όπου πολλοί θεωρούν πως εντάσσεται και το θέμα μετεγκατάστασης μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στην Αλβανία. Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά περιλαμβάνει «δραστηριότητες που τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών δεσμεύονται να ολοκληρώσουν μέσα στο 2020 προκειμένου να ενισχυθεί και να ενταθεί η αλληλεπίδραση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Αρχή από το Αργυρόκαστρο

Μεσούσης της κρίσης στον Εβρο και με τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται από την Αγκυρα ως πολιορκητικός κριός κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε., έφτασαν σε αλβανικό έδαφος 50 πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία, υπάρχει και μία οικογένεια από Παλαιστίνη, οι οποίοι ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων που έχει στηθεί στην περιοχή Γκρεχότ, έξω από το Αργυρόκαστρο, αναφέρει το «Πρώτο Θέμα».

Σύροι και Παλαιστίνιοι έγιναν αποδεκτοί σε αλβανικό έδαφος μετά την τακτική «ανοιχτών συνόρων» που εφάρμοσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, με στόχο τη μετακίνηση χιλιάδων παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε. κυρίως μέσω Ελλάδος. Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ράμα και Ερντογάν για μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Αλβανία και σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, εκεί δηλαδή όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο.

«Οι κινήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού μόνο ύποπτες μπορούν να χαρακτηριστούν. Χωρίς καμία διαφάνεια ή δημόσια δήλωση, μαθαίνουμε από διαρροές πως υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για φιλοξενία 30.000 μεταναστών. Είναι γνωστό ότι η Αλβανία όχι μόνο δεν έχει υποδομές φιλοξενίας, αλλά μετά τον σεισμό που έπληξε τη χώρα αντιμετωπίζει και οικονομικό πρόβλημα», ανέφερε στο «Πρώτο Θέμα» ο πρόεδρος της Ενωσης Χειμαρριωτών και διαχειριστής της ομογενειακής ενημερωτικής πύλης «Himara.gr» Θοδωρής Γκούμας, επισημαίνοντας με νόημα:

«Πρόσφατα η Αλβανία ανακοίνωσε διακοπή πτήσεων από και προς τα Τίρανα με μόνη εξαίρεση τις πτήσεις από και προς Κωνσταντινούπολη. Θεωρούμε ότι η κίνηση αυτή συνδέεται με τη συμφωνία για τη φιλοξενία μεταναστών. Η δε επιλογή να μεταφέρουν τους μετανάστες κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι άκρως προκλητική προς την Ελλάδα».

To «Top Channel» αποκάλυψε πως από το περασμένο καλοκαίρι συγκροτήθηκε με απόλυτη μυστικότητα ομάδα εργασίας για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών στις περιοχές του Αργυροκάστρου (για 5.000 άτομα), Κορυτσάς (5.000), Αγίων Σαράντα (1.000), ενώ θα δημιουργηθούν Σταθμοί Α’ Βοηθειών στις συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα (Κακαβιά, Ρίπεση, Μαυρομάτι, Τρεις Γέφυρες, Καπεστίτσα). Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων, ωστόσο η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- εργάζεται προκειμένου οι πληθυσμοί αυτοί να εγκατασταθούν μόνιμα είτε σε νέες λειτουργικές δομές είτε σε κατοικίες χωριών της περιοχής.

Το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε ήδη από δήμους στο νότιο τμήμα της χώρας να υποδείξουν χώρους όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών. Η αρχή έγινε στο Αργυρόκαστρο, όπου η εκεί δημοτική αρχή υπέδειξε δύο χώρους που αφορούν ανενεργές στρατιωτικές υποδομές. H πρώτη στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου και η δεύτερη σε στρατόπεδο ταξιαρχίας του αλβανικού στρατού επί κομουνιστικού καθεστώτος, έξω από το Αργυρόκαστρο, στο δρόμο προς Τεπελένι. Υπολογίζεται ότι οι χώροι αυτοί μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10.000 άτομα.

Αντιδράσεις και σχόλια

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα», οι προθέσεις της αλβανικής κυβέρνησης δημιουργούν ήδη αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον πολιτικό κόσμο της χώρας, που ζητάει διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό Ράμα. Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα μίλησε ευθέως για «απειλή δημογραφικής αλλοίωσης» του ενεργού πληθυσμού της χώρας σε περίπτωση μαζικής έλευση προσφύγων και μεταναστών. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προκάτοχός του Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι με αυτές τις νέες κινήσεις στρέφεται και πάλι κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε. «Ενώ η Αλβανία θα έπρεπε να είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα ώστε να εμπεδωθεί ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι εκεί που δίνεται η μάχη συγκράτησης των προσφύγων-μεταναστών, ο Ράμα σπάει το μέτωπο μετατοπίζοντας τη γραμμή στα μετόπισθεν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας με ανάρτησή του στο Facebook. Για τον πρώην πρόεδρο πρόκειται για πρωτοβουλία που θα δώσει και πάλι δουλειά στη μαφία, η οποία έχει φροντίσει ήδη να προμηθευτεί ταχύπλοα σκάφη για τη μεταφορά τους διά της Αδριατικής προς την Ε.Ε.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Ράμα να εγκατασταθούν στο νότιο τμήμα της χώρας και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα αποσκοπεί όχι μόνο στη μεσοπρόθεσμη αλλοίωση της δημογραφικής κατάστασης στην περιοχή έναντι της ελληνικής μειονότητας και στο να λειτουργεί η παρουσία τους πιεστικά προς την Ελλάδα, αλλά και στη χρησιμοποίηση των ανθρώπων αυτών ως φτηνά εργατικά χέρια για την ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από τον φονικό σεισμό του περασμένου Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, άλλαξε πρόσφατα και η νομοθεσία που διέπει το καθεστώς εργασίας αλλοδαπών στη χώρα.

Αλβανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι εάν ο Εντι Ράμα ενδιαφερόταν πραγματικά να διευκολύνει τη διαφυγή μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη, τότε οι δομές φιλοξενίας θα έπρεπε να κατασκευαστούν στο βόρειο τμήμα, στα σύνορα με Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Σκόπια, ή στα παράλια της κεντρικής Αλβανίας, απέναντι από τις ιταλικές ακτές. Μετά το σφράγισμα των συνόρων σε Σκόπια, Σερβία και Ουγγαρία, η Αλβανία επιλέγεται ως διάδρομος μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για το θέμα. Ο,τι γνωρίζουμε είναι από τα δημοσιεύματα. Αυτό που απαιτείται ωστόσο από την πλευρά μας είναι εγρήγορση και συστηματική παρακολούθηση, που ήδη κάνουμε», δήλωσε στο «Πρώτο Θέμα» ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) Βαγγέλης Ντούλες.

Τα ανταλλάγματα προς Ράμα

Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Telegraf», την οποία επικαλείται το «Πρώτο Θέμα», έφερε στο φως πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Ράμα αποφάσισε να δεχτεί στο αλβανικό έδαφος χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες με αντάλλαγμα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Από το καλοκαίρι του 2018 ο Εντι Ράμα, σε συνάντηση με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα μπορούσε να φιλοξενήσει μετανάστες που δεν γινόντουσαν αποδεκτοί από χώρες της Ε.Ε. Την ίδια χρονιά συμφώνησε να γίνει η Αλβανία τόπος υποδοχής και αποκατάστασης πρώην μαχητών του ISIS που επιστρέφουν από τον πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ.

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο -σε τηλεδιάσκεψη λόγω κορωνοϊού- έδωσε το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία και τα Σκόπια. «Στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία προβλέπεται η υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας. Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αλβανοί στην ISIS: Από τους πιο αδίστακτους τζιχαντιστές

Σύμφωνα με άρθρο της σερβικής «Telegraf» του Αυγούστου 2019, Αλβανοί από το Κόσοβο εντάχθηκαν στην ISIS και επιχειρούσαν στην Συρία. Δημιούργησαν μια «ομάδα κρούσης» η οποία έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση και ήταν από τις πιο βίαιες και αδίστακτες. Η αλβανική ομάδα της ISIS, γνωστή ως “Katiba”, ήταν παρούσα στην βορειοδυτική επαρχία του Ιντλίμπ.

Η σερβική εφημερίδα αναφέρει πως το Κόσοβο, δεν είναι ιδιαίτερα αυστηρό όσον αφορά τις καταδίκες αυτών των μαχητών. Μέχρι τον Αύγουστο του 2019, 40% όσων καταδικάστηκαν για τρομοκρατία έχουν αποφυλακιστεί.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρχών ασφαλείας που επικαλείται η σερβική εφημερίδα, 144 άτομα από την Αλβανία εντάχθηκαν στην ISIS, 79 άνδρες, 27 γυναίκες και 38 παιδιά. Τουλάχιστον 26 Αλβανοί έχουν σκοτωθεί σε Συρία και Ιράκ.

Οι Αλβανοί ξεκίνησαν να εντάσσονται στην ISIS και στην Al-Nusra από το 2012. Το 2014 ο αριθμός των Αλβανών που πήγαιναν στο συριακό μέτωπο μειώθηκε έπειτα από εκστρατεία εισαγγελείας και αστυνομίας που οδήγησε σε συλλήψεις 11 ατόμων για διασπορά «προπαγάνδας της σαρία».

Πηγή: SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube